Geert Cappelaere, Regionaal Directeur voor UNICEF Midden Oosten en Olivier Marquet, algemeen directeur UNICEF België op audiëntie bij H.M. de Koningin

BRUSSEL 14 mei 2018 – Als Erevoorzitster van het Belgisch Comité voor UNICEF, ontving Hare Majesteit de Koningin vanmiddag Dhr. Geert Cappelaere, Regionaal Directeur van UNICEF voor het Midden Oosten en Noord-Afrika en Dhr. Olivier Marquet, algemeen directeur van UNICEF België.

Tijdens de audiëntie gaf Dhr.Cappelaere een uitvoerig overzicht van de toestand van de kinderen in deze regio.

Die kinderen bleven zeker niet gespaard.  Zowel de oorlog in Jemen als de aanhoudende Syriëcrisis met een langdurige blootstelling aan geweld, stress, ontheemding en verlies als gevolg, hebben een verwoestende impact op het leven en welzijn van miljoenen kinderen.

In Syrië en de buurlanden zijn 6 miljoen kinderen op de vlucht.  In Jemen sterft elke 10 minuten een kind aan een ziekte die voor¬komen had kunnen worden. Het beeld van een verloren generatie komt angstwekkend dichtbij.
UNICEF levert hulp onder de vorm van zuiver water, hygiëne, gezondheidszorg, voeding, bescherming en onderwijs.

Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin de hulporganisaties moeten werken, werd er de voorbije maanden vooruitgang geboekt.  Met name op het vlak van toegang tot gezondheidszorg en onderwijs.  De steun en solidariteit van de internationale gemeenschap blijven een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle verderzetting van die hulp.

HM de Koningin gaf volgende overwegingen mee:
“Het is hartverscheurend te moeten vaststellen dat zoveel kinderen dagelijks hun recht op een goede, veilige en gelukkige kindertijd wordt ontnomen. Kinderen moeten te allen tijde worden beschermd.  Ze moeten kansen krijgen op onderwijs, op spel en ontspanning. Met het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind als leidraad, ijveren organisaties zoals UNICEF elke dag opnieuw om het nodeloos lijden van kinderen te voorkomen. Deze inspanningen blijven niet zonder resultaat.  Het is dan ook geruststellend te weten dat ondanks de oorlog, conflicten en ontheemding, 5 miljoen Syrische kinderen nog steeds onderwijs krijgen. Deze successen moeten ons sterken in ons streven naar een wereld geschikt voor ieder kind. De uitdagingen blijven evenwel enorm en de wereld kan zich geen verloren generatie veroorloven.”


Foto’s beschikbaar

 Copyright: UNICEFBELGIE/  Amaru Caceres Fuentealba

Meer informatie:

Philippe Henon
Persattaché
UNICEF België
Tél : (+32) 477/55.50.23
phenon@unicef.be
@philippehenon