Greta Thunberg en de NGO Human Act lanceren een door kinderrechten gestuurde coronaviruscampagne voor UNICEF

Klimaatactiviste roept jongeren, andere supporters, op om iedereen aan te moedigen het essentiële werk van UNICEF te steunen om het leven van kinderen te redden

Samen met de Deense NGO Human Act lanceert Klimaatactiviste Greta Thunberg een door kinderrechten gedreven campagne ter ondersteuning van de inspanningen van UNICEF om de COVID-19-pandemie aan te pakken en kinderen te beschermen tegen de rechtstreekse en “domino”-gevolgen van de pandemie. Deze omvatten voedseltekorten, overbelaste gezondheidszorgsystemen, geweld en verloren onderwijskansen.

Net als de klimaatcrisis is de coronaviruspandemie een kinderrechtencrisis“, zei Thunberg. “Het zal alle kinderen nu en op de lange termijn treffen, maar kwetsbare groepen zullen het meest worden getroffen. Ik vraag iedereen om met me mee te doen ter ondersteuning van het essentiële werk van UNICEF om het leven van kinderen te redden, de gezondheid te beschermen en het onderwijs voort te zetten. “

De campagne wordt gelanceerd met een eerste donatie namens Human Act en de Greta Thunberg Foundation aan UNICEF van 200.000 USD. Greta Thunberg is onlangs bekroond voor haar wereldwijde activisme door Human Act, die haar stichting het prijzengeld van $ 100.000 heeft toegekend. Dit bedrag gaat nu naar UNICEF samen met nog eens 100.000 USD uit Human Act.
De opbrengst van de campagne gaat rechtstreeks naar de noodprogramma’s van UNICEF om COVID-19 te bestrijden, onder meer door het verstrekken van zeep, maskers, handschoenen, hygiënekits, beschermende uitrusting, levensreddende informatie en andere ondersteuning voor gezondheidszorgsystemen.

Een rapport van de Verenigde Naties waarschuwde deze maand nog dat kinderen het risico lopen een van de grootste slachtoffers te worden van de COVID-19-pandemie. Hoewel kinderen tot nu toe grotendeels zijn gespaard gebleven van de directe gezondheidseffecten van de ziekte, heeft de crisis een diepgaand effect op hun algehele welzijn. Alle kinderen, van alle leeftijden en in alle landen, worden getroffen, met name door de sociaal-economische gevolgen en, in sommige gevallen, door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.
UNICEF’s wereldwijde COVID-19-reactie is gericht op samenwerking met partners om de overdracht van het virus te helpen verminderen en de impact ervan op kinderen te verminderen, terwijl ervoor wordt gezorgd dat essentiële diensten voor kinderen blijven bestaan. Dit bevat:

● Zorgen voor toegang tot en beschikbaarheid van belangrijke benodigdheden en diensten voor kinderen, vrouwen en kwetsbare bevolkingsgroepen.
● Informatie verspreiden over handen wassen met zeep.
● Regeringen ondersteunen bij de aanschaf van persoonlijke beschermingsmiddelen voor gezondheidswerkers, waaronder jassen, handschoenen en maskers, evenals zuurstofconcentratoren en medicijnen.
● Ondersteuning van mogelijkheden voor afstandsonderwijs voor kinderen die geen toegang hebben tot school.
● Verlenen van geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning aan getroffen kinderen en gezinnen.
● Helpen bij het handhaven van essentiële vaccinatie en andere diensten voor kinderen.

De pandemie van het coronavirus is de grootste strijd die de wereld in generaties heeft meegemaakt“, zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. “Kinderen en jongeren worden het zwaarst getroffen door de domino-effecten van COVID-19, dus het is niet meer dan normaal dat ze er iets aan willen doen. Door haar activisme heeft Greta Thunberg bewezen dat jongeren klaar staan om een standpunt in te nemen en verandering in de wereld te leiden. UNICEF is erg blij dat Greta en haar aanhangers er niet alleen voor hebben gekozen om een standpunt in te nemen tegen deze pandemie, maar om dit samen met UNICEF te doen. ”

Ga hier naar de landingspagina van de campagne: www.unicef.org/coronavirus/join-greta