Haïti houdt adem in voor orkaan Matthew : UNICEF staat klaar om hulp te bieden

Orkaan Matthew, een cycloon van categorie 4, de krachtigste sinds een decennium, trekt verder over de Caraïben.

UNICEF Haïti
UNICEF Haïti

Hevige windstoten en zware regenval bedreigen Jamaica, Haïti en de Dominicaanse Republiek. Hoewel er goed nieuws is uit Jamaica, waar de cycloon tot tropische storm werd gedeclasseerd, vormt Matthew nog steeds een grote bedreiging voor Haïti, een kwetsbaar land dat nog steeds herstelt van de aardbeving in 2010.

De orkaan Matthew zou aanhoudende stortregens kunnen veroorzaken in de komende uren, met risico op overstromingen, modderstromen, terreinverschuivingen, huizen die instorten en een stijgend waterpeil. Meer dan 6 miljoen kinderen wonen in de getroffen landen, waarvan 4.1 miljoen kinderen in Haïti. Met 60% van de bevolking die met minder dan 1.25 US$ per dag leeft, wonen vele kinderen en hun families in huizen die al amper weerstaan aan zware regenval.

De actie van UNICEF en onze partners

  • De voorbije dagen heeft UNICEF samengewerkt met de overheid en lokale humanitaire partners om een cruciale voorraad noodmateriaal te voorzien voor 10.000 mensen.
  • Samen met onze partners gaan we van deur tot deur om mensen aan te sporen noodkits voor te bereiden, hun huizen te beveiligen en deze boodschap verder te verspreiden.
  • Onmiddellijke hulp kan worden verleend aan 650 kwetsbare families via noodkits die klaar staan om verdeeld te worden. Iedere kit bevat hygiënemateriaal, zuiveringstabletten om het water te behandelen, muskietennetten, emmers en zeep.
  • Materiaal is voorzien om te hulp te komen in risicogebieden om de toegang tot drinkbaar water en sanitaire voorzieningen te garanderen met opslagreservoirs voor drinkbaar water, tegels om noodtoiletten te bouwen, chloor, enz…
  • UNICEF Haïti heeft een crisisteam aangesteld om de situatie 24/24 te monitoren en de noden permanent te evalueren.
  • Bij de verdeling van het materiaal werd rekening gehouden met recente waarschuwingen van choleragevallen, om te vermijden dat de orkaan een impact heeft op de epidemie.
  • Ook is er materiaal beschikbaar in het logistieke centrum Panama om noodscholen op te richten (schoolkits, schooltenten, educatief materiaal voor jonge kinderen), klaar om verstuurd te worden indien nodig.

Bij natuurrampen, behoren kinderen tot de meest kwetsbare groepen. Als wereldhulporganisatie is UNICEF steeds aanwezig op het terrein om onmiddellijk te reageren en de kinderen in nood te helpen.

Doe een gift voor de kinderen in nood