Half miljoen kinderen slachtoffer van ernstige overstromingen in Zuid Soedan

Terwijl de waterstanden blijven stijgen, lanceerde UNICEF in Zuid-Soedan een oproep voor 10 miljoen dollar om te kunnen voorzien in de meest dringende noden van kinderen die getroffen zijn door de overstromingen. Meer dan 900.000 mensen in Zuid-Soedan, waaronder 490.000 kinderen, hebben dringend hulp nodig.

Bijna een vijfde van het land, zo groot als Frankrijk, vecht tegen de extreme stortvloed van water. Hele gemeenschappen, waaronder gezondheidscentra, voedingscentra en scholen, zijn ondergedompeld in water en tot 90 procent van de basisdiensten is opgeschort in sommige gebieden. De meeste waterbronnen in de getroffen gebieden zijn vervuild door het overstromingswater en vormen een enorm gezondheidsrisico voor kinderen.

Het is een schrijnende situatie” zei Dr. Mohamed Ag Ayoya, vertegenwoordiger van UNICEF in Zuid-Soedan. “De prevalentie van malaria en watergedragen ziekten neemt toe, terwijl kinderen worden afgesloten van essentiële voorzieningen door ondergelopen gebouwen, onbegaanbare wegen en vernietigde bruggen. Kinderen worden gescheiden van hun ouders en meer dan 70.000 gezinnen zijn ontheemd. De voorspellingen geven aan dat de regen nog weken kan aanhouden.”

Bijna 90.000 kinderen gaan niet naar school vanwege ondergelopen klaslokalen, ontheemde leraren en scholen die worden gebruikt als schuilplaatsen. Niet alleen missen kinderen hun opleiding, ze missen ook een veilige ruimte die hen beschermt tegen uitbuiting en misbruik. Naar school gaan betekent ook een gevoel van normaliteit in dergelijke situaties en zijn belangrijk voor het mentale welzijn van kinderen.

UNICEF speelt in op de behoeften van getroffen kinderen en was gisteren de eerste organisatie die essentiële benodigdheden leverde in Jonglei. 4,8 ton levensreddende voorraden werden geleverd via de lucht.

Tijdelijke voedings- en gezondheidscentra zijn opgezet in tenten of onder mangobomen. Noodlatrines en tijdelijke leerruimtes zijn gebouwd. Waterzuiveringstabletten worden verdeeld en teams gaan van deur tot deur om ervoor te zorgen dat mensen, en vooral kinderen, weten hoe ze veilig kunnen blijven.

UNICEF is van plan deze respons verder op te schalen om enkele van de meer afgelegen gebieden in Jonglei, Upper Nile, Unity, Warrap, Noord-Bahr El Ghazal, Unity en Eastern Equatoria te bereiken. De omvang van de crisis vereist ‘alle hens aan dek’ – een gecoördineerde reactie met de regering en alle partners die door de internationale gemeenschap worden ondersteund.

Zuid-Soedan was al een van de gevaarlijkste landen om een kind te zijn, en nu werd het erger“, zei UNICEF-vertegenwoordiger Ayoya. “Het goede nieuws is dat UNICEF vóór de overstroming op de grond was en snel kon reageren. De acties die we vandaag ondernemen, zullen bepalen hoe lang kinderen deze overstromingen nog zullen voelen nadat het water zakt. ”