Trefwoorden

Handgemaakt, met liefde, om de strenge winter door te komen

Het warme jongerenproject voor de kinderen van Aleppo.

© UNICEF/ Syria 2019/ Khudr Al- Issa

In Syrië is het kil en nat, maar duizenden families hebben niets om zich te beschermen tegen het gure weer. Vele gezinnen verblijven in opvangcentra omdat ze geen woning meer hebben. Anderen zijn, na jaren op de vlucht, teruggekeerd naar wat overblijft van hun huizen. Ze leven in rudimentaire omstandigheden, zonder toegang tot essentiële diensten, en zijn uiterst kwetsbaar.

De winter maakt hun situatie nog moeilijker. Na jaren van ontheemding en geweld zijn hun financiële reserves uitgeput en een bron van inkomsten hebben ze niet meer. Ze hebben het moeilijk te voldoen aan de meest elementaire noden van hun kinderen. Winterkleren kunnen ze zich niet veroorloven.

In Aleppo besloten 120 jongens en meisjes het heft in eigen handen te nemen om de kinderen  te helpen en startten ‘Dafa’ op, wat warmte betekent.

De jongeren achter het project zijn tussen de 15 en de 24 jaar oud. Ze volgden lessen georganiseerd door UNICEF, om te leren breien en naaien. Hierna besloten ze samen wollen mutsen, sjaals en handschoenen te maken voor de kinderen in Aleppo die het moeilijk hebben. Ze deelden ze vervolgens uit aan 550 kinderen in 3 buitenwijken van Aleppo, waar families zijn teruggekeerd na jaren op de vlucht te zijn geweest

“Mensen hebben er geen stromend water of electriciteit,” vertelt Marwa, 19 jaar, een van de vrijwilligers achter het Dafa-project. “Families hebben de overgebleven skeletten van hun huizen bedekt met plastic zeilen en metalen platen om de koude buiten te houden. Het enige dat ze hebben om zich te verwarmen en hun kinderen te beschermen, zijn enkele houtblokken om vuur te maken.”

“Ik ga de muts en sjaal altijd aandoen als ik naar school ga, om me te beschermen tegen de snijdende wind”, glimlacht Alma, 10 jaar. Ze kreeg een handgebreide set van Dafa. Alma en haar tweelingzus Tayma moeten 20 minuten stappen in de kou om op school te geraken. – © UNICEF/ Syria 2019/ Khudr Al- Issa

Voor ze enthousiast aan het breiproject begonnen, zochten Marwa en haar leeftijdgenoten uit hoeveel kinderen ze zouden kunnen bereiken en in welke buurten de nood het hoogst is. Een van die buurten is Hindarat camp, waar Marwa is geboren en is opgegroeid.

“Ik vind het heel erg dat de buurt waar ik ben opgegroeid helemaal verwoest is en dat families in zulke omstandigheden moeten leven. We voelden dat we iets moesten doen om hen te helpen.”

Drie weken lang werkten vrijwilligers lange uren om de wintersets zo snel mogelijk bij de kinderen te krijgen. De kleurrijke wollen pakketjes werden vervolgens aan hun nieuwe eigenaars bezorgd via deur-aan-deur bezoeken. Marwa verkleedde zich in Mickey Mouse om een glimlach op de gezichten van de kinderen te toveren.

“ Ik vind de muts het leukst omdat die mijn oren warm houdt als ik buiten speel met mijn broers,” vertelt Nour, 6 jaar, nadat ze haar gloednieuwe handgebreide set kreeg van Dafa. – © UNICEF/ Syria 2019/ Khudr Al- Issa

“ Ik vond de reacties van de kinderen toen ze hun nieuwe winteroutfit aantrokken geweldig. Zo grappig, maar ook zo ontroerend. Ik ga deze herinneringen voor altijd in mijn hart dragen.”

De jongeren achter het Dafa-project kregen eveneens lessen in levensvaardigheden, beroepsopleidingen, sport voor ontwikkeling en lessen in ondernemerschap, ondersteund door UNICEF. Ook nemen ook ze regelmatig deel aan gemeenschapswerk.

De winterhulp van UNICEF

Deze winter wil UNICEF 1,3 miljoen kinderen bereiken die gevaar lopen door de winter en dringend warme kleren nodig nodig hebben. We verdelen winterpaketten met handschoenen, mutsen, schoenen, sokken, sjaals en thermische dekens, geven financiële steun in cash en vouchers voor de families om tegemoet te komen aan de meest dringende noden van de kinderen en zorgen voor de verwarming van scholen tijdens de wintermaanden, zodat kinderen het warm hebben en naar school blijven gaan.

Deze winterhulp komt bovenop de doorlopende programma’s van UNICEF op vlak van gezondheidszorg, voeding, water, sanitair, bescherming en onderwijs, met de bedoeling kinderen in de hele regio warm, gezond en op school te houden deze winter.

Schenk een beetje warmte

De kinderen van Syrië zijn na acht jaar oorlog bijna alles kwijt. Ze hebben dringend warme kleding, dekens, water en andere basisvoorzieningen nodig. Al met 12 euro geef je de kinderen van Syrië een cadeau dat echt iets betekent.

Schenk 2 warme dekens

Van thermische fleece

Houdt warmte binnen en kou buiten

200 cm x 150 cm (groot genoeg zodat een kind er zich warm kan inwikkelen)

Liever zelf een bedrag bepalen? Dat kan ook!

Doe een gift