Henri PFR op missie naar Ivoorkust met UNICEF België

Henri PFR is ambassadeur van UNICEF België. Zijn eerste opdracht: een missie naar Ivoorkust van 4 tot 10 februari 2019. Samen met UNICEF België en een groep peters en meters maakt hij er kennis met het werk van UNICEF en de situatie van de kinderen in het land.

In Ivoorkust staan UNICEF en zijn partners voor enorme uitdagingen. Belangrijke aandachtspunten zijn gezondheidszorg, toegang tot zuiver water, maar ook onderwijs.

DAG 1: bezoek aan centrum Zagal, Abidjan

Op dag 1 bezochten we centrum Zagal, waar kwetsbare jongeren een vak aanleren. Het gaat om jongeren die op straat leefden of die in aanvaring kwamen met het gerecht. Gedurende 2 à 3 jaar krijgen ze er een opleiding. Het centrum wordt financieel ondersteund door UNICEF.

© Frank Dejongh

Dag 2: Bezoek aan een school gebouwd uit 100% gerecycleerd plastic

In Ivoorkust gaan 2 miljoen kinderen niet naar school, gewoonweg omdat er niet genoeg klaslokalen zijn. Als kinderen toch naar school gaan zijn de klassen vaak overbevolkt. Ook heeft het land te kampen met vervuiling – slechts 5% van de tonnen plastic afval die dagelijks worden geproduceerd, wordt gerecycleerd.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden startte UNICEF Ivoorkust een innovatief pilootproject op. Doel ervan: plastic afval – van snoepwikkels tot autobanden – transformeren in bouwstenen die worden gebruikt voor de constructie van klaslokalen.

Samen met Henri PFR brachten we een bezoek aan een school gemaakt uit deze innovatieve en duurzame bouwstenen.

© Frank Dejongh

© Frank Dejongh

Meer weten over dit project >

Opruimactie met de U-reporters

In de namiddag staken we de handen uit de mouwen samen met de U-reporters, een beweging van actieve jongeren die zich inzetten voor positieve verandering. Zo trekken ze samen ten strijde tegen vervuiling. Abidjan alleen al produceert 288 ton plastic afval per dag – 90% daarvan vervuilt armere gemeenschappen. Samen gaan ze op pad om het afval op te ruimen.

© Frank Dejongh

© Frank Dejongh

Meer weten over de U-reporters >

Dag 3: Bezoek aan een hospitaal en aan een gekoelde opslagplaats voor vaccins

© Frank Dejongh

© Frank Dejongh

Dag 4: Bezoek aan een school

© Frank Dejongh

Foto 1: ©  Arno Partissimo – © Foto 2:  Frank Dejongh

© Frank Dejongh

Ontmoeting met Nash, rapster en kampioen van UNICEF Côte d’Ivoire

Volg het bezoek van Henri PFR aan Ivoorkust via Henri PFR’s eigen Instagram account en via de sociale mediakanalen van UNICEF België (Twitter, FaceBook en Instagram).

Doe een gift voor de kinderen in Ivoorkust via de actiepagina van Henri PFR