Syrië: 6 jaar oorlog

Trefwoorden

Geen enkel kind in Syrië blijft gespaard van de verschrikkingen van de oorlog. Iedere dag liggen kinderen onder vuur. Het geweld is overal en verwoest de plekken waar kinderen in veiligheid zouden moeten zijn: scholen, ziekenhuizen, speeltuinen, parken en de huizen waar ze wonen. Het zijn de kinderen die de hoogste prijs betalen in deze oorlog die al zijn zevende jaar ingaat. Hun leed is nog nooit zo groot geweest door de dramatische escalatie van het geweld in 2016.

© UNICEF/UN04780/Al Shami
© UNICEF/UN04780/Al Shami

In 2016 werden minstens 652 kinderen gedood, waardoor 2016 het dodelijkste jaar is voor de kinderen in Syrië sinds het begin van het conflict. In september raakten op minder dan een week 223 kinderen gewond en werden 96 anderen gedood in Aleppo. Dokters hadden geen andere keuze dan kinderen met weinig overlevingskans te laten sterven vanwege de beperkte capaciteit van de ziekenhuizen en het gebrek aan medisch materiaal.

Bovenop de bommen, de kogels en de explosies, sterven vele kinderen in stilte aan ziektes die makkelijk zouden kunnen genezen worden. Maar er blijven te weinig dokters over in Syrië en de toegang tot medische zorg, levensnoodzakelijke medicijnen en elementaire diensten wordt steeds moeilijker.

“Het lijden is ongezien. Miljoenen kinderen in Syrië worden dagelijks belaagd. Hun leven is helemaal ondersteboven gehaald”, verklaart Geert Cappelaere, Regionaal Directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika vanuit Homs, Syrië. “Ieder kind is voor het leven getekend, met vreselijke gevolgen voor hun gezondheid, hun welzijn en hun toekomst.”

Families nemen steeds extremere maatregelen om te overleven. Kinderarbeid, kindhuwelijken en het rekruteren van kindsoldaten komen steeds vaker voor. In 2016 werden meer dan 850 kinderen gerekruteerd en ingezet in het conflict om te vechten in de frontlinie.  Ze worden op steeds jongere leeftijd gerekruteerd en krijgen meer en meer een rol toebedeeld in de gevechten. In extreme gevallen worden ze ingezet als beulen, kamikazes en cipiers.

© UNICEF/UN055730
© UNICEF/UN055730

Meer dan 1.7 miljoen kinderen in Syrië gaan niet naar school. Eén school op drie is niet meer bruikbaar, omdat ze verwoest of beschadigd is, of omdat ze als opvang dient voor families die hun huizen moesten verlaten. In 2016 zijn minstens 87 aanvallen op scholen opgetekend en meer dan 255 kinderen werden gedood in of vlakbij de school.

Water is ingezet als wapen door alle strijdende partijen. In 2016 werd volgens de VN het water minstens 30 maal opzettelijke afgesloten in Aleppo, Damascus, Hama, Raqa en Dara’a, waardoor miljoenen mensen zonder water kwamen te zitten en er een vergroot risico was op ziektes overgebracht via water, vooral bij kinderen. Kinderen moesten vaak uren in de rij staan in temperaturen rond het vriespunt om water te halen voor hun familie.

© UNICEF/UN046879/Al-Issa
© UNICEF/UN046879/Al-Issa

Na 6 jaar oorlog zijn zowat 6 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp, een cijfer dat met 12 vermenigvuldigd is sinds 2012. De helft van hen werd gedwongen te vluchten. Sommige kinderen zijn al zeven keer moeten vluchten voor ze in veiligheid waren. Meer dan 2.3 miljoen kinderen wonen nu als vluchtelingen in Turkijke, Libanon, Jordanië, Egypte en Irak. De buurlanden van Syrië vangen 80% van de Syrische vluchtelingen op.

Aangezien ze officieel geen toelating hebben om te werken, hangen velen van hen af van humanitaire hulp en worden kinderen gedwongen te werken of te bedelen.

Hoop voor de kinderen in Syrië

© UNICEF/UN041535/anonymous
© UNICEF/UN041535/anonymous

En nochtans, ondanks de verschrikkingen en het enorme leed, zijn vele kinderen vastberaden te blijven hopen, hun dromen na te streven en te blijven streven naar een betere toekomst.Zo zijn vorig jaar 12.600 kinderen de frontlinie overgestoken om hun eindexamen af te leggen. Ze kwamen vaak van verafgelegen en moeilijk bereikbare plekken en sommigen waren dagen onderweg.

Rami, 12 jaar, een vluchteling die in Libanon verblijft, vertelt : «  Ik zou graag snel naar Syrië willen terugkeren. Ik wou dat de oorlog voorbij was, dat er nergens meer oorlog was in de wereld. Ik wou dat er vrede was, zodat ieder kind in zijn eigen land kan wonen. Ik zou leraar willen worden zodat ik les kan geven aan kinderen die zich in een noodsituatie bevinden.”

De dromen, de hoop en de wensen van de Syrische kunnen gerealiseerd worden als wij ze ze blijven helpen. Het zijn de kinderen die de toekomst zijn van Syrië. We moeten er zijn voor ieder kind.

Help de Syrische kinderen

Lees het volledige rapport (EN) >>