Trefwoorden

Hoe praat ik met mijn kind over het coronavirus (COVID-19)?

8 tips om kinderen gerust te stellen en ze te beschermen

Iedereen praat over het het coronavirus (COVID-19). Overal waar je kijkt is er informatie over het virus en hoe je je ertegen kan beschermen. Deze stroom van informatie kan overweldigend zijn. Het is dan ook begrijpelijk dat kinderen zich angstig voelen. Het kan voor hen moeilijk zijn te vatten wat ze op TV of online te zien krijgen – of wat ze te horen krijgen van andere mensen – waardoor ze kwetsbaar zijn en zich sneller angstig, gestresseerd of verdrietig voelen. Een open gesprek met je kinderen kan hen helpen om de situatie beter te begrijpen, ermee om te gaan en zelfs een positieve bijdrage te leveren voor anderen.

1. Stel open vragen en luister naar hen

Stel je kinderen eerst voor om erover te praten. Zoek uit hoeveel ze al weten en laat hen het voortouw nemen in het gesprek. Als ze heel jong zijn en nog niet over de uitbraak hebben gehoord, hoef je het onderwerp niet aan te kaarten. Herinneren er hen er gewoon aan hoe belangrijk het is vaak je handen te wassen en creëer geen nieuwe angsten.

Zorg ervoor dat je in een veilige omgeving bent tijdens het gesprek en laat je kind vrijuit praten. Tekenen, verhalen vertellen of andere activiteiten kunnen helpen om het gesprek op gang te brengen.

Het is heel belangrijk dat je hun zorgen niet minimaliseert of uit de weg gaat. Toont dat je hen begrijpt en vertel dat het heel normaal is om bang te zijn. Laat zien dat je naar hen luistert door hen je volledige aandacht te geven en zorg ervoor dat ze begrijpen dat ze op ieder moment met jou en hun leerkrachten kunnen praten.

2.Wees eerlijk: vertel hen de waarheid op een kindvriendelijke manier

Kinderen hebben recht op waarheidsgetrouwe informatie over wat er in de wereld gebeurt, maar volwassenen hebben ook de verantwoordelijkheid hen te beschermen tegen angstgevoelens. Gebruik woorden die aangepast zijn aan hun leeftijd, let erop hoe ze reageren en wees aandachtig voor hun angstgevoelens.

Als je hun vragen niet kan beantwoorden, probeer dan niet het antwoord te raden. Bekijk het als een gelegenheid om samen naar antwoorden te zoeken. Websites van internationale organisaties zoals UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie zijn uitgebreide bronnen van informatie. Leg uit dat sommige informatie die online te vinden is niet correct is en dat je het best op experts kunt vertrouwen.

3.Laat je kinderen zien hoe ze zichzelf en hun vrienden kunnen beschermen

Een van de beste manieren om kinderen te beschermen tegen het coronavirus en andere ziekten, is door hen aan te moedigen hun handen te wassen. Het hoeft geen ernstig of eng gesprek te zijn. Zing er een liedje bij of bedenk een handwasdans om het leuk te maken.

Laat je kinderen ook zien hoe ze hun mond en neus met hun elleboog moeten bedekken als ze hoesten of niezen, leg uit dat het best is om niet te dicht bij mensen te komen die deze symptomen hebben, en vraag hen je te waarschuwen als ze het gevoel hebben koorts te hebben, als ze hoesten of moeite hebben met ademhalen.

4.Stel hen gerust

Door de vele verontrustende beelden op TV of online, kan het soms lijken alsof de crisis overal dreigt. Kinderen kunnen geen onderscheid maken tussen beelden op het scherm en hun eigen persoonlijke werkelijkheid, en daardoor denken dat direct gevaar lopen. Je kan je kinderen helpen met deze stress om te gaan door ze zoveel mogelijk de kans te geven te spelen en zich te ontspannen. Houd zoveel mogelijk de regelmatige routine en schema’s aan, vooral voor het slapengaan, of creëer nieuwe rituelen in nieuwe omstandigheden.

Als iemand in je omgeving ziek wordt, herinner je kinderen er dan aan dat de kans klein is dat ze de ziekte zullen krijgen, dat de meeste mensen die wel besmet zijn niet erg ziek worden en dat volwassenen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is.

Als je kind zich niet goed voelt, leg dan uit dat hij of zij thuis of in het ziekenhuis moet blijven omdat het veiliger is voor hem en zijn vriendjes. Stel hen gerust door te zeggen dat je weet dat het soms moeilijk is (of misschien wel eng of saai), maar dat iedereen veilig is als iedereen de regels volgt.

5.Check of je kinderen het slachtoffer zijn van discriminatie of zelf discrimineren

De uitbraak van het coronavirus heeft wereldwijd talrijke meldingen van rassendiscriminatie met zich meegebracht. Het is belangrijk om te controleren of je kinderen geen last hebben van of bijdragen aan pesterijen.

Leg uit dat het coronavirus niets te maken heeft met hoe iemand eruit ziet, waar hij vandaan komt of welke taal hij spreekt. Als ze op school worden gepest, moeten ze zich op hun gemak voelen om een volwassene in vertrouwen te nemen.

Herinner je kinderen eraan dat iedereen het verdient zich veilig te voelen op school. Pesten is altijd verkeerd en we moeten elk ons deel doen om vriendelijk te zijn met elkaar en elkaar te steunen.

6. Praat met hen over mensen die in de bres springen voor anderen

Voor kinderen is het belangrijk te weten dat mensen elkaar helpen, solidair zijn met elkaar en vrijgevig zijn

Vertel hen dat onder andere dokters en verplegers alles op alles zetten om de uitbraak te stoppen en ervoor te zorgen dat we veilig zijn. Het kan voor hen erg geruststellend zijn te weten dat mensen meeleven en actie ondernemen.

7. Zorg voor jezelf

Je kan je kinderen beter helpen als je zelf ook goed omgaat met de situatie. Kinderen zullen je eigen reactie op het nieuws oppikken. Het helpt hen te weten dat jij kalm blijft.

Als je je angstig of overstuur voelt, neem dan tijd voor jezelf en neem contact op met familieleden, vrienden en mensen in je omgeving. Maak tijd om dingen te doen die je helpen te ontspannen.

8. Sluit conversaties goed af

Het is belangrijk dat je kinderen niet met een gevoel van angst of met vragen achterblijven. Probeer als je het gesprek afrondt te peilen of ze bang zijn, niet alleen door wat ze zeggen, maar ook door naar hun lichaamstaal en hun ademhaling te kijken.

Laat je kinderen weten dat je er altijd voor hen bent en dat ze op om het even welk moment met jou kunnen praten. Zeg hen dat je van ze houdt, naar hen luistert en er voor hen bent als ze bezorgd zijn.