Trefwoorden

Hoe praat je met kinderen over racisme?

Waar begin je deze belangrijke discussie en hoe zet je ze voort?

Het kan moeilijk zijn om met je kinderen over racisme te praten. Misschien heb je wel wat schrik om je kinderen op jonge leeftijd bloot te stellen aan problemen zoals racisme en discriminatie. Of terughoudend om hen iets te vertellen dat ze misschien niet helemaal begrijpen of waar ze niet op hun gemak over praten.

Gesprekken over racisme en discriminatie zullen voor elk gezin anders zijn. Er is geen eenduidige aanpak. Toch is de wetenschap duidelijk: hoe eerder je erover begint met je kinderen, hoe beter.

Baby’s merken fysieke verschillen op, inclusief huidskleur, vanaf 6 maanden. Studies hebben aangetoond dat kinderen op 5-jarige leeftijd tekenen van raciale vooroordelen kunnen vertonen, bijvoorbeeld door mensen van de ene raciale groep gunstiger te behandelen dan de andere. Het negeren of vermijden van het onderwerp beschermt kinderen niet, maar stelt hen bloot aan de vooroordelen die overal in ons leven bestaan.

Zwijgen mag geen optie zijn

Hoe praat je over racisme met kinderen?

De manier waarop kinderen de wereld begrijpen, verandert naarmate ze ouder worden, maar het is nooit te laat om ze te vertellen over gelijkheid en racisme. Hier zijn enkele voor de leeftijd geschikte manieren om deze discussie te starten:

Voor kinderen onder de 5 

Op deze leeftijd kunnen kinderen verschillen tussen de mensen die ze om zich heen zien, opmerken en signaleren. Als ouder heb je de mogelijkheid om voorzichtig de basis te leggen voor hun wereldbeeld. Gebruik taal die leeftijdsvriendelijk en gemakkelijk te begrijpen is.

  1. Herken en omarm de verschillen – vraagt je kind naar iemands huidskleur, dan kan je dat gebruiken als een kans om te erkennen dat mensen er inderdaad anders uitzien, maar ook om te benadrukken dat we dingen gemeen hebben. Je zou kunnen zeggen: “We zijn allemaal mensen, maar we zijn allemaal uniek, dat is niet zo verrassend”!
  2. Wees open – maak duidelijk dat je altijd openstaat voor de vragen van je kinderen en moedig hen aan om er te stellen. Vermelden je kinderen dat mensen er anders uitzien, zoals jonge kinderen vaak uit nieuwsgierigheid kunnen doen, doe hen dan niet zwijgen. Anders kunnen ze denken dat het taboe is.
  3. Gebruik gelijkheid – kinderen rond de vijf slagen er vaak in om het concept van gelijkheid te begrijpen. Praat over racisme als onrecht en over het belang van samenwerking om een verschil te maken.

Het is normaal dat je niet alle antwoorden hebt

Voor kinderen van 6-11

Kinderen van deze leeftijd kunnen beter over hun gevoelens praten en zoeken gretig naar antwoorden. Ze worden ook steeds meer blootgesteld aan informatie die ze misschien moeilijk kunnen verwerken. Begin bij proberen te begrijpen wat ze weten.

  1. Wees nieuwsgierig – Luister en stel vragen, dit is de eerste stap. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen wat ze horen op school, op televisie en via sociale media.
  2. Praat samen over de media – Sociale media en internet kunnen een van de belangrijkste informatiebronnen van je kinderen zijn. Toon interesse in wat ze lezen en de gesprekken die ze online hebben. Zoek naar mogelijkheden om voorbeelden van raciale stereotypen en vooroordelen in de media te onderzoeken, zoals “Waarom worden sommige mensen afgeschilderd als schurken en anderen niet?”
  3. Praat openlijk – Eerlijke en open discussies over racisme, diversiteit en inclusie bouwen vertrouwen op bij je kinderen. Dat moedigt hen aan om vragen te stellen en hun zorgen te delen. Als ze je zien als een betrouwbare bron van advies, zullen ze eerder met je in gesprek gaan over dit onderwerp.

Voor kinderen van 12 en meer

Adolescenten begrijpen abstracte begrippen beter en geven makkelijker hun mening. Ze weten misschien meer dan u denkt en hebben er sterke gevoelens over. Probeer te begrijpen hoe ze zich voelen en wat ze weten en hou het gesprek gaande.

  1. Weet wat ze weten – Ontdek wat je kinderen weten over racisme en discriminatie. Wat hebben ze in de media, op school, van vrienden gehoord?
  2. Stel vragen – Vind mogelijkheden zoals actuele gebeurtenissen om racisme met jouw kinderen te bespreken. Vraag hen wat ze denken en bied hen verschillende perspectieven om hen te helpen hun begrip te verdiepen.
  3. Stimuleer actie – Actief zijn op sociale media is belangrijk voor veel tieners. Sommigen zijn misschien begonnen na te denken over meedoen met online activisme. Moedig hen aan om mee te doen aan raciale kwesties en deze aan te pakken.

Omarm diversiteit!

Probeer manieren te vinden om je kind kennis te laten maken met verschillende culturen en mensen van verschillende rassen en etnische groepen. Dergelijke positieve interacties met andere raciale en sociale groepen vanaf de vroege kinderjaren helpen om vooroordelen te verminderen en moedigen meer vriendschappen tussen groepen aan.

Haal ook de buitenwereld in huis. Ontdek het eten van andere culturen, lees hun verhalen en bekijk hun films.
Wees je bewust van raciale vooroordelen in boeken en films en zoek naar degene die mensen van verschillende raciale en etnische groepen in een positief daglicht stellen.

Ontdek samen het verleden om het heden beter te begrijpen. Historische gebeurtenissen zoals het einde van de Apartheid in Zuid-Afrika en de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten kunnen laten zien hoe mensen succesvol zijn samengekomen voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Deze gedeelde ervaringen kunnen je kind nog steeds helpen vertrouwen en openheid voor verschillende perspectieven op te bouwen.

Er zijn geen anderen, alleen andere mensen.

Jij bent het voorbeeld dat je kind volgt

Ouders zijn ‘de toegangspoort tot de wereld’ voor kinderen. Wat ze je zien doen, is net zo belangrijk als wat ze je horen zeggen. Net als taal wordt vooroordeel in de loop van de tijd aangeleerd. Om je kind te helpen raciale vooroordelen te herkennen en het hoofd te bieden, moet je eerst jouw eigen vooringenomenheid overwegen.
Grijp elke kans om racisme te bestrijden, wees vriendelijk en verdedig het recht van iedereen om met waardigheid en respect behandeld te worden.

Ontdek en bevorder diversiteit.

Educatieve tools over diversiteit en gelijkheid

Racisme is ook een kwestie van kinderrechten. UNICEF verdedigt sinds zijn oprichting in 1946 onvermoeibaar de rechten van kinderen en is van mening dat vooroordelen en haat niet aangeboren zijn. Het is aangeleerd gedrag – en het kan worden afgeleerd. Om kinderen vertrouwd te maken met de concepten gelijkheid en diversiteit, hebben we educatieve tools ontwikkeld die gratis kunnen worden gedownload. Deze zijn vooral bedoeld voor leerkrachten uit de tweede graad van de basisschool. Maar ze kunnen ook worden gebruikt als gezin of in elke structuur die kinderen verwelkomt.

Ontdek en promoot DIVERSITEIT: Download de bestanden

Ontdek en raak vertrouwd met het concept van EQUITY: Download de bestanden

Talentkaarten: Download de kaarten!