Trefwoorden

Honderdduizenden kinderen getroffen door supertyfoon Mangkhut

300.000 Fillipijnse kinderen zijn getroffen door supertyfoon Mangkhut. Velen van hen hebben geen huis en geen school meer en verblijven nu in overvolle evacuatiecentra. Op dit moment zijn onze UNICEF-collega’s aan het werk in de ergst getroffen gebieden om de schade op te meten en de nodige hulp te bieden.

UNICEF heeft noodmateriaal klaar staan voor gezinnen die getroffen zijn door de tyfoon ©UNICEF

De tyfoon, die ter plaatse de naam Ompong heeft, eiste ten minste 43 slachtoffers, waarvan zeker 3 kinderen. Dit aantal kan verder oplopen. Het gevaar op modderstromen is immers nog niet geweken en nog niet alle gebieden zijn bereikt. Reddingsteams zijn momenteel op zoek naar mensen die vast zijn komen te zitten door aardverschuivingen en overstromingen in bergachtige en verafgelegen streken.

UNICEF-specialisten op vlak van onderwijs, voeding, water en gezondheid zijn op het terrein om de Fillipijnse regering bij te staan om de meest kwetsbaren te helpen.

Jaarlijks staat UNICEF paraat in meer dan 300 noodsituaties. Wanneer een ramp toeslaat, schieten onze teams meteen in actie om levensreddend voedsel, zuiver water, medicijnen en hulp te bieden aan kinderen en hun families.

Meer over UNICEF in noodsituaties

34.924 scholen werden getroffen door de tyfoon en moeten opnieuw worden opgebouwd.

De impact van de tyfoon

  • Supertyfoon Mangkhut bereikte het noorden van de Fillipijnen op zaterdagochtend 15 september 2018.
  • Door stortregens en hevige rukwinden van meer dan 200 km per uur, en uitschieters tot 330 km per uur, werden woningen en scholen verwoest, bomen geveld en wegen afgesneden.
  • Meer dan 50.000 families zochten hun toevlucht tot evacuatiecentra. Velen van hen zijn nog niet naar huis kunnen terugkeren.

Wat doet UNICEF

  • UNICEF werkt nauw samen met de Fillipijnse overheid om een snelle inschatting te maken van de omvang van de schade, onder andere aan scholen, waterinstallaties en gezondheidsvoorzieningen.
  • We staan klaar om schoolmateriaal uit te delen, zoals boeken en schoolkoffers, zodat ook kinderen die het moeilijkst te bereiken zijn hun scholing niet hoeven te onderbreken.
  • UNICEF heeft logistieke voorbereidingen getroffen om 12.500 families te voorzien van noodmateriaal (drinkwater, hygiënekits, medisch materiaal, voeding…).
  • UNICEF coördineert de identificatie en opsporing van verloren gelopen en vermiste kinderen en gaat op zoek naar hun families.
  • We zetten kindvriendelijke ruimtes op en voorzien psychosociale steun voor getroffen kinderen en families.

 

“Kinderen zijn het meest kwetsbaar in een noodsituatie. UNICEF staat klaar om steun en bijstand te verlenen aan de Filippijnse regering en aan de lokale overheid in de gebieden getroffen door Mangkhut.”

– Lotta Sylwander, vertegenwoordiger van UNICEF in de Fillipijnen


Geef 40 kinderen de kans om te leren

 

Eén school-in-a-box bevat het nodige schoolmateriaal (schriften, een oplaasbare wereldbol, posters, een klok,…) om les te geven aan 40 kinderen.
Het deksel van de doos kan als schoolbord worden gebruikt dankzij de bordverf die in de box zit.

Voor 179€ kan je een schoolkoffer sturen naar kinderen in noodsituaties