Hongersnood in Afrika en in het Midden-Oosten : de kinderen hebben nu hulp nodig

Nigeria, Jemen, Somalië en Zuid-Soedan zijn getroffen door de ergste hongersnood in decennia. Het leven van 1.4 miljoen kinderen is in gevaar, omdat ze nog amper iets te eten hebben.

Geen voedsel – geen vitamines, geen energie. De kinderen zijn zo verzwakt dat hun organisme niet meer dreigt te functioneren.

« De tijd dringt voor meer dan 1 miljoen kinderen », zegt Anthony Lake, Algemeen Directeur van UNICEF. “Het is nog niet te laat om vele levens te redden. De ernstige ondervoeding en de dreigende hongersnood zijn voor een groot deel veroorzaakt door de mens. Onze menselijkheid vereist snellere actie. We mogen het niet laten gebeuren dat de hongersnood in de Hoorn van Afrika van 2011 zich herhaalt.”

Ernstige voedselonzekerheid in Nigeria

In het noordoosten van Nigeria, wordt het aantal kinderen dat dit jaar zal getroffen worden door ernstige acute ondervoeding geschat op 450.000. De nood is het hoogst in de staten Adamawa, Borno en Yobi waar een conflict woedt.

UN028421_web

Ajija Lawani, 6 jaar, krijgt een behandeling op basis van vitamine A. Ze krijgt ook therapeutische voeding klaar voor gebruik in een gezondheidscentrum gesteund door UNICEF in Maiduguri. Ajija is ernstig ondervoed. Ze weegt 9.9 kilo en de omtrek van haar arm is minder dan 10 cm.

UNICEF en zijn partners steunen lokale gezondheidscentra, om kinderen die aan ondervoeding lijden te onderzoeken en behandelen. We voorzien ook behandelingen tegen malaria, infecties van de luchtwegen en diarree. Deze ziektes kunnen immers de genezing van de kinderen die aan ondervoeding lijden ernstig in gevaar brengen.

Meer weten >>

Hongersnood officieel uitgeroepen in Zuid-Soedan

© UNICEF/UN053460/Gonzalez Farran

Sarah houdt de hand vast van de kleine Nyamule, 2 jaar, die is opgenomen voor bloedarmoede en ernstige ondervoeding in een hospitaal van het International Medical Corps op de site voor de bescherming van de burgerbevolking in Juba, Zuid-Soedan.

Zoals Nyamule zijn er nog 270.000 kinderen die lijden aan de meest ernstige vorm van ondervoeding. Ze hebben dringend een behandeling nodig.

Er wordt verwacht dat het totale aantal mensen dat zal worden getroffen door voedselonzekerheid in Zuid-Soedan, een land dat ten prooi is aan conflicten, armoede en onstabiliteit, zal stijgen van 4.9 miljoen naar 5.5 miljoen op het hoogtepunt van de  crisis in juli, als niet wordt geanticipeerd om de ernst en de uitbreiding van deze voedselcrisis in te tomen.

Meer weten >>

Droogte in Somalië

Somalië wordt bedreigd door droogte. De bevolking is al verzwakt door decennia van conflicten. Bijna de helft, zowat 6.2 miljoen mensen, is getroffen door ernstige voedselonzekerheid en heeft nood aan humanitaire hulp. Er wordt geschat dat in de komende maanden 270.000 kinderen zullen lijden aan ernstige acute ondervoeding.

© UNICEF/UN053744/Prinsloo
© UNICEF/UN053744/Prinsloo

Geen enkel kind zou aan het begin van zijn leven geconfronteerd mogen worden met zoveel leed. Munasar, 14 maanden oud, lijdt aan ernstige acute ondervoeding met de nodige complicaties. Hij had een kind als alle anderen kunnen zijn, maar hij brengt zijn dagen liggend door doordat hij aan ondervoeding lijdt. Hij verblijft in een stabiliseringscentrum dat gesteund wordt door UNICEF in het hoofdziekenhuis van Beledweyne. Toen hij werd opgenomen, woog hij amper zeven kilo terwijl hij er tien moest wegen. Ook waren er medische complicaties.

Meer weten >>

Conflict in Jemen

In Jemen, waar er al twee jaar een conflict gaande is, lijden momenteel 462.000 kinderen aan ernstige acute ondervoeding – een stijging met bijna 200% sinds 2014.

© UNICEF/UN044523/Fuad
© UNICEF/UN044523/Fuad

Mohannad, 5 jaar, ligt op een bed in het Abs hospitaal in Jemen. Hij lijdt aan ernstige ondervoeding. Hoewel zijn gezondheid er de voorbije 2 jaar voortdurend op achteruitging, kon zijn familie zich de behandeling niet veroorloven. Eens ze genoeg geld bij elkaar hadden voor de behandeling, bracht zijn grote broer, Mohammed, 19 jaar, hem naar het ziekenhuis.

Meer weten >>

Actie voor het te laat is

Dit jaar werkt UNICEF er met zijn partners aan om een therapeutische behandeling te geven aan 220.000 kinderen die ernstig ondervoed zijn in Nigeria, aan meer dan 200.000 kinderen in Zuid-Soedan en aan meer dan 200.000 anderen in Somalië – en aan 320.000 kinderen in Jemen.

Een kind redden heeft geen prijs : een behandeling tegen ondervoeding is niet duur en is heel efficiënt. Doe vandaag een gift en red het leven van een kind.

Doe een gift voor de kinderen die door hongersnood getroffen zijn

NL_web_H