Trefwoorden

In Syrië komen kinderen om onder de bommen, anderen vluchten voor het geweld

Door het geweld in Noordoost-Syrië slaat de burgerbevolking massaal op de vlucht. Voor families die in dit deel van het land wonen, is de situatie uitzichtloos. Volgens de laatste cijfers zijn 165.000 mensen op de vlucht, waarvan 80.000 kinderen.

Met honderden tegelijk vluchten families voor het geweld. Deze meisjes houden zich vast aan de reling van een oude vrachtwagen en zijn op weg naar een tijdelijk onderkomen in Tal Tamar. Ze konden slechts het hoogstnodige meenemen : wat dekens om zich te beschermen tegen de koude. © UNICEF//Hasan

De mensen die op de vlucht zijn voor de vijandelijkheden in Noordoost-Syrië zijn onderweg om zich in veiligheid te brengen en onderdak te vinden bij families, vrienden of kennissen. Af en toe houden ze halt in gemeenschappelijke opvangcentra, die werden opgezet in scholen of onafgewerkte gebouwen, alvorens weer te vertrekken. Ze zijn op de vlucht voor het soms blinde geweld dat ook gezondheidscentra en scholen niet ontziet. Ze hopen maar 1 ding: dat ze een veilige plek vinden waar ze kunnen blijven.

Doe een gift

Sinds de gevechten weer oplaaien tussen gewapende groeperingen in het noordoosten van Syrië, hebben al ten minste 4 kinderen de dood gevonden. Negen andere kinderen raakten gewond. UNICEF vernam dat langs Turkse kant zeven kinderen werden gedood. De bombardementen sparen ook de civiele infrastructuur niet : ziekenhuizen, scholen en waterzuiveringsstations werden getroffen. 400.000 mensen uit de regio Hassaké in Syrië kwamen daardoor zonder water te zitten.

Dit jongetje aan de hand van zijn mama, weet niet wat hem overkomt. Hij maakt deel uit van een van de vele families die getroffen zijn door deze oorlog en die gedwongen zijn te vluchten om te overleven.  © UNICEF/Hasan

UNICEF is een van de laatste organisaties die aanwezig zijn om de kinderen kost wat kost te helpen. In Kameshli, aan de grens tussen Syrië en Turkijke, hebben we een voorraad om 45.000 kinderen van voedsel en medische zorg te voorzien. Nieuwe leveringen staan gepland om deze regio te bevoorraden en de kinderen het noodzakelijke te bezorgen. We deelden al hygiënekits uit aan de ontheemde families. Mobiele teams gaan naar de gezinnen toe voor gezondheidscheck-ups, om eventuele gevallen van ondervoeding op te sporen en om vaccinatiecampagnes uit te voeren.

Twee meisjes in Tal Tamer, Hassaké, vullen een emmer en enkele flessen met drinkbaar water dat in enorme reservoirs werd geleverd door UNICEF. © UNICEF//Hasan

De kinderen die op de vlucht zijn in het noordoosten van Syrië hebben zelfs tekort aan de meest essentiële zaken. Ze hebben onze hulp heel hard nodig. Door een gift te doen, toon je hen dat ze er niet alleen voor staan, dat we aan ze denken, en dat we willen dat ze leven, in veiligheid opgroeien en blijven geloven in de toekomst. En dat kan alleen als ze hun vertrouwen in de wereld van de volwassenen niet verliezen.

Doe een gift