Indonesië: UNICEF vraagt 26,6 miljoen US Dollar voor noodhulp en bijstand aan kinderen in Sulawesi en Lombok

Jakarta / Genève/Brussel, 11 oktober 2018 – UNICEF lanceerde vandaag een gecombineerde nood- en hersteloproep om tegemoet te komen aan de dringende humanitaire noden van kinderen in de nasleep van de Sulawesi en Lombok rampen gedurende een periode van 6 maanden. De fondsen zullen bijdragen aan de levering van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH), gezondheid, voeding, onderwijs en kinderbescherming voor naar schatting 475.000 kinderen, als onderdeel van de reactie onder leiding van de Indonesische overheid.

In Sulawesi zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen getroffen door de tsunami en aardbeving  op 28 september. Sinds 9 oktober zijn 2.010 mensen dood verklaard, 10.700 mensen zijn ernstig gewond en 671 mensen zijn og steeds vermist.

In Lombok, na een reeks destructieve aardbevingen in augustus, zijn meer dan 340.000 mensen nog steeds ontheemd en ondergebracht in 2.800 kampen.

UNICEF zoekt 26,6 miljoen US dollar om 1.4 miljoen mensen toegang te geven tot water, bescherming, onderwijs, gezondheidn en voeding in Sulawesi en Lombok.

Onze allerhoogste prioriteit is om ervoor te zorgen dat kinderen levensreddende hulp krijgen in de vorm van gezondheids-, water- en sanitaire voorzieningen, voeding en bescherming“, zei Debora Comini, UNICEF-vertegenwoordiger in Indonesië. “Maar de komende 6 maanden zijn uiterst cruciaal, omdat we ervoor moeten zorgen dat elk getroffen kind een eerlijke kans krijgt om zijn/haar leven weer op te bouwen in een veilige en gezonde omgeving.”

Ongeveer 83.000 mensen raakten ontheemd in Centraal Sulawesi en ongeveer 500.000 mensen hebben dringend toegang nodig tot water- en sanitaire voorzieningen. Voorafgaand aan deze ramp had Palu, de grootste stad in het getroffen gebied al een laag vaccinatiebereik van 49 procent en een prevalentie van groei-achterstand bij kinderne van 36,1 procent. Centraal Sulawesi heeft ook een van de laagste cijfers voor sanitaire voorzieningen in Indonesië. Met de ramp, verergert dit alles het risico op ziekte-uitbraken voor duizenden kinderen. Veel van de 2.700 scholen in de regio zijn mogelijk ook getroffen en het onderwijs aan 270.000 kinderen zou daardoor in gevaar kunnen komen.

UNICEF en zijn partners zorgen voor water- en sanitaire voorzieningen, hygiënepromotie; gezondheidszorg, voeding, bescherming en tijdelijke leerruimtes.

UNICEF maakt zich zorgen over alleenstaande kinderen en kinderen die nood hebben aan psychosociale ondersteuning. UNICEF-teams op het terrein zetten veilige ruimtes op voor vrouwen en kinderen, inclusief kindvriendelijke ruimtes.  Er worden registratie- en traceringsmechanismen ingezet om kinderen en gezinnen te helpen identificeren, registreren  en met elkaar te herenigen.

In Lombok, ondersteunt UNICEF het Ministerie van volksgezondheid op het gebied van voeding, moeder- en kindergezondheid, vaccinatie.  Samen met het Ministerie van Openbare Werken wordt gezorgd voor zuiver water en hygiëne.  UNICEF werkt ook samen met het ministerie van Sociale Zaken en het ministerie van Onderwijs om  te zorgen voor kinderbescherming en psychosociale activiteiten.

Wanneer een noodsituatie toeslaat, hebben kinderen speciale bescherming nodig om hun veiligheid en welzijn te garanderen. UNICEF en het ministerie van Sociale Zaken bereiden maatschappelijke werkers voor op mogelijke gevallen van geweld, misbruik of uitbuiting. Om kinderen te helpen omgaan met de nasleep van de ramp, bieden UNICEF en zijn partners ook psychosociale ondersteuning aan kinderen die zijn getroffen door de ramp.