Infonota – Humanitaire crisis in Jemen

Het conflict in Jemen staat al enige tijd vooraan in de nieuwsbulletins. Meer dan 4 jaar al lijden kinderen in Jemen onder de voortdurende onveiligheid en de angst. Er is een gebrek aan zowat alles: voeding, water, medische zorg, onderwijs...

De voedingssituatie is een crisis bovenop een crisis, want door het geweld zijn duizenden ziekenhuizen en klinieken gesloten. Jemen’s gezondheidszorg staat op instorten. Het land wordt niet voor niets omschreven als de hel op aarde.  Om de 10 minuten sterft er een kind aan voorkombare aandoeningen.

Ondanks de haast uizichtloze toestand, weet UNICEF de zwaarst getroffen en meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken met hulp. In regio’s getroffen door geweld, staan we klaar om ontheemde families te voorzien van levensreddende middelen. De voedings- en gezondheidsprogramma’s worden opgeschaald en uitgebreid naar moeilijk toegankelijke gebieden.

Eén van deze kritieke gebieden is de havenstad Hodeidah. Door de onveilige en onvoorspelbare situatie rondom Hodeidah is de humanitaire toegang tot de regio beperkt en zijn miljoenen mensenlevens bedreigd.

Toch slaagde UNICEF de voorbije weken erin om hulp te verstrekken aan de kinderen in Hodeida:

– In december leverde UNICEF Jemen 450.000 liter diesel om water- en sanitaire systemen operationeel te houden in de stad.

– Met de steun van UNICEF Jemen gaat de overheidsdienst voor waterprojecten in Hodeidah inzetten op de herstelling van 13 waterpunten, met inbegrip van de plaatsing van zonnepanelen, om duurzame toegang tot water te bieden aan meer dan 13.000 mensen.

– Ongeveer 104.000 ontheemde families hebben basishygiënekits ontvangen in de provincies Hajja, Al Mahweet en Rayma in Hodeidah.

– 38.000 ontheemde families in Hodeidah kregen cash-bijstand

– In Hodeidah stad wordt psychosoiale bijstand vertstrekt aan 1.143 kinderen. In kindvriendelijke ruimtes kunnen meisjes en jongens tot rust komen, weer even kind zijn en hun oorlogservaringen verwerken.

– Ook onderwijs is cruciaal. Driekwart van de leerkrachten ontvingen de laatste twee jaar geen salaris.  UNICEF deelt lesmateriaal uit, zorgt voor opleidingen voor leerkrachten en geeft een maandelijkse cash-bijdrage voor de leerkrachten.

– 1.800 mensen kregen voorlichting over de gevaren van onontplofte mijnen en explosieven

– In Hodeidah gaat de screening van ontheemde kinderen op ondervoeding verder. Gisteren nog werden in totaal 169 kinderen gescreend en 8 kinderen behandeld voor ernstige acute ondervoeding.

Ook in de rest van het land is UNICEF actief. Sinds begin 2018 heeft UNICEF meer dan 200.000 ernstig ondervoede kinderen behandeld, ondermeer via de verdeling van Plumpy’Nut krachtvoeding. Ook kregen honderdduizenden kinderen vitaminen en mineralen toegediend.  Meer dan 300.000 kinderen werden ingeënt tegen cholera.  2 miljoen kinderen werden gevaccineerd tegen polio,

Hulp is en blijft echter hard nodig.

Lees meer over de UNICEF-hulp in Jemen