De COVID-19 pandemie
De COVID-19-pandemie veranderde ons leven ingrijpend. We moesten op een andere manier gaan werken en communiceerden vooral virtueel met elkaar, maar we pasten ons aan. Een duidelijke taakverdeling tussen de collega’s, een zekere routine, een sterk samenhangend team en de gewoonte om te gaan met crises en noodsituaties, zorgden ervoor dat we efficiënt, sereen en gemotiveerd verder konden werken.
Ongeziene omstandigheden en gedreven persoonlijkheden!
Om ons te helpen in deze nooit eerder geziene omstandigheden, kregen we heel wat zeer gewaardeerde steun van verschillende personen: onze Erevoorzitser, Hare Majesteit Koningin Mathilde, onze peters en meters, vrijwilligers, donateurs, ambassadeurs, partners, beleidsmakers en bestuurders. Toegewijd, gemotiveerd, gepassioneerd en vastbesloten om zich in te zetten voor een waardige kindertijd voor alle kinderen op deze planeet, hebben zij onze acties kracht bijgezet en bijgedragen tot onze resultaten.
Hoop
Ondanks de complexe situatie waarin we ons nog bevinden in 2021, hebben we een goede reden om hoopvol te zijn: de vaccinaties gaan verder in ons land en in de rest van de wereld. We geloven dus rotsvast in de toekomst en zetten ons in voor ieder kind. Zij zijn immers de eerste betrokken partij bij de toekomst. Samen met u zijn we vastbesloten een post-COVID-19 samenleving op te bouwen die kinderen meer kansen biedt.
Hartelijk bedankt voor uw steun!
De programma’s die we op touw zetten in samenwerking met de landen waar we aanwezig zijn, onderwerpen we aan een voorafgaande, zeer gedetailleerde analyse en toetsen we grondig aan de noden van de kinderen. Behalve de nationale en lokale overheden, zijn bij de uitvoering van deze programma’s ook partnerorganisaties en vooral de lokale bevolking zelf betrokken zodat de programma’s volledig op hun realiteit zijn afgestemd.
Dankzij de giften en subsidies die we via onze donateurs, overheden en bedrijven, ontvingen in België in 2020, konden we een totaalbedrag van 18.224.601 euro investeren in onze activiteiten en programma’s voor kinderen:
Van dit laatste bedrag ging 14.578.962 euro naar ontwikkelingsprogramma’s en 1.366.525 euro naar noodhulpprogramma’s.
Van dit laatste bedrag ging 827.231 euro naar pleidooiwerk en onderwijs en 1.451.883 euro naar communicatie en sensibilisering.
Op 15 maart 2020 sloten de Rwandese scholen en veranderde het dagelijkse leven van zo'n 3 miljoen kinderen ingrijpend. Om ervoor te zorgen dat kinderen die verplicht thuis moesten blijven zo weinig mogelijk achterstand zouden oplopen, werd de radio ingezet om les te geven. Kevin, leerling in het vijfde leerjaar, luistert elke dag om niets te missen op school.
De explosie in de haven van Beiroet berokkende enorme schade aan de watervoorzieningssystemen in de Libanese hoofdstad. Vele gezinnen bevonden zich in zorgwekkende hygiënische omstandigheden die de verspreiding van ziekten in de hand kunnen werken. Om elk risico op een epidemie te elimineren, verdeelden we 16.456 hygiënekits, 790 kits voor baby’s en 1.858 kits om infecties bij de kwetsbaarste mensen te voorkomen.
Linda, 12 jaar, gaat naar school in de regio Anosy op Madagaskar. Haar favoriete vak is geschiedenis. Tijdens de lessen neemt ze enthousiast notities in haar schrift. Het jonge meisje is heel blij dat ze les kan volgen in een van de nieuwe klassen die in haar school gebouwd zijn. Deze klassen zijn behalve ecologisch ook bestand tegen cyclonen en zorgen ervoor dat duizenden kinderen in de regio Anosy ook bij noodweer naar school kunnen.
Deze foto werd genomen in een UNICEF rehabilitatiecentrum voor straatkinderen in de DR Congo. Armoede dwingt meer dan 70.000 kinderen om op straat te leven. De meeste van deze kinderen proberen overdag in hun levensonderhoud te voorzien. Eens de nacht gevallen is, hebben ze geen andere keuze dan door de straten en van de ene naar de andere stad te zwerven, waardoor ze aan allerlei vormen van misbruik blootgesteld zijn.
Tijdens een vaccinatiecampagne tegen polio controleert een gezondheidswerker tegelijk de nutritionele toestand van een Jemenitisch meisje. Met een MUAC-lint wordt gemeten waar het midden van haar bovenarm is. Deze plek wordt vervolgens met een stift aangestipt. Het is de plaats waar de omtrek van haar arm wordt gemeten om te controleren of het meisje ondervoed is.
In Jemen zijn 2 miljoen kinderen ernstig ondervoed, waarvan 325.000 aan levensbedreigende ernstige, acute ondervoeding lijden.
In 2020 bleef UNICEF België de politieke besluitvormers onophoudelijk wijzen op de impact van COVID-19 op kinderen en op de grote uitdagingen in zes specifieke domeinen: gezondheid (waaronder mentale gezondheid), onderwijs, armoede, bescherming tegen geweld, bescherming van migrantenkinderen en kinderen in humanitaire crises en conflicten. Twee van deze gebieden waren ook het onderwerp van specifieke bewustmakings- en communicatiecampagnes in België: onderwijs en armoede.
#ZinInSchool
UNICEF België heeft altijd gepleit voor alternatieve oplossingen voor schoolsluitingen. Sluitingen ontnemen kinderen immers belangrijke leerkansen, sociale contacten en een veilige haven, in het bijzonder wanneer kinderen al heel kwetsbaar zijn.
Tijdens de zomer lanceerde UNICEF België de campagne #ZinInSchool om de aandacht van het grote publiek te vestigen op deze vragen en om te pleiten voor een veilige heropening van de scholen in september. Met behulp van affiches, stickers en video’s gaven we kinderen de kans om hun gevoelens en bekommernissen over het gemis aan de school te uiten. Want iedereen weet dat een school veel meer is dan alleen een plaats waar lessen worden gevolgd!
Het is niet omdat we het niet zien dat armoede niet bestaat
De vooruitgang die we decennialang hebben geboekt in de strijd tegen kinderarmoede kwam door de COVID-19-pandemie tot stilstand en werd zelfs ongedaan gemaakt.
Een op de vijf kinderen in ons land en een op de drie kinderen in de wereld groeit op in armoede. Ook al is het probleem niet altijd zichtbaar, toch is het reëel. Ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind (20 november) lanceerde UNICEF België daarom een dringende oproep om de strijd tegen kinderarmoede op te voeren en ieder kind een waardige kindertijd en ontplooiingskansen te geven.
We stelden een actieplan op met vijf dringende punten en stapten hiermee naar instellingen, jeugdorganisaties, bedrijven, scholen, jongeren en het grote publiek. Ons doel: via gedrukte en online media kinderarmoede zichtbaarder maken om de Belgische maatschappij te mobiliseren en dit probleem samen aan te pakken.