Door de pandemie is de impact van armoede, ongelijkheid, klimaatverandering en conflicten wereldwijd nog groter geworden. Deze negatieve spiraal veroorzaakte een echte kinderrechtencrisis en brengt decennia van vooruitgang op het gebied van kinderrechten tot stilstand.
Acties op alle fronten
Tegenover deze wereldwijde crises zetten onze teams op het terrein alles op alles om ieder kind de kans geven zich te ontplooien en een toekomst op te bouwen. UNICEF België ondersteunde hun werk via sensibiliserings - en inzamelingsacties in ons land.
Dit deden we bijvoorbeeld via de fondsenwervende campagne “Geef een prikje hoop!” ter ondersteuning van het COVAX-mechanisme. Dankzij dit initiatief, dat werd opgezet om een rechtvaardige verdeling van COVID-19 vaccins wereldwijd te garanderen, konden in 2021 wereldwijd bijna 1 miljard doses van het COVID-19-vaccin worden geleverd.
Op vlak van onderwijs, dat een enorme impact van de pandemie ondervond, pleitten we er onze "Zin In School"-campagne voor de lessen op school verder te zetten, mits inachtname van de opgelegde veiligheidsregels.
UNICEF België besteedde in deze context eveneens aandacht aan het mentaal welzijn van jongeren door een rapport voor te stellen specifiek rond dit thema.
Ten slotte lanceerden we op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind (20 november) onze campagne tegen kinderarmoede om de aandacht te vestigen op dit groeiende proleem dat al te lang over het hoofd werd gezien.
HARTELIJK BEDANKT VOOR JOUW STEUN !
Ontdek in deze video wat jouw gift mogelijk maakt
De programma’s die we op touw zetten in samenwerking met de landen waar we aanwezig zijn, onderwerpen we aan een voorafgaande, zeer gedetailleerde analyse en toetsen we grondig aan de noden van de kinderen. Behalve de nationale en lokale overheden, zijn bij de uitvoering van deze programma’s ook partnerorganisaties en vooral de lokale bevolking zelf betrokken zodat de programma’s volledig op hun realiteit zijn afgestemd.
Ons werk met en voor kinderen is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen. De steun van onze donateurs, regeringen en bedrijven is essentieel om ons werk voor kinderen over de hele wereld verder te zetten.
Dankzij de giften en subsidies die we via onze donateurs, overheden en bedrijven, ontvingen in België in 2021, konden we een totaalbedrag van 17.170.649 euro investeren in onze activiteiten en programma’s voor kinderen:
Van dit laatste bedrag ging 14.297.717 euro naar ontwikkelingsprogramma’s en 558.759 euro naar noodhulpprogramma’s.
Van dit laatste bedrag ging 1.073.815 euro naar pleidooiwerk en onderwijs en 1.240.358 euro naar communicatie en sensibilisering.
XX
Mexico heeft bijna een derde van de Mexicaanse kinderen te kampen met overgewicht. Obesitas belemmert niet alleen hun groei en ontwikkeling, het kan ook ziekten veroorzaken met blijvende gevolgen tijdens hun volwassen leven. UNICEF zet zich samen met de Mexicaanse regering in om dit gezondheidsprobleem aan te pakken. Samen ontwikkelden we een aantal preventieve maatregelen en oplossingen. Ook voor de schoolmaaltijden is er extra aandacht en de scholen zetten in op sensibilisering om kinderen bewust te maken van het belang van evenwichtige en gezonde voeding
WonderTree, een Pakistaans bedrijf dat wordt ondersteund door het Innovatiefonds van UNICEF, maakt Augmented Reality-games waarmee kinderen met een beperking hun vaardigheden kunnen aanscherpen. Het leertraject, dat de kinderen op een leuke en ontspannende manier uitdaagt, is geïntegreerd in de spelletjes. Via een online dashboard kunnen ouders en leerkrachten de vorderingen van de kinderen volgen. De spelletjes zijn beschikbaar in meer dan 35 scholen en 14 gezondheidscentra in Pakistan.
In 2016 maakte de 13-jarige Mamajang deel uit van de duizenden niet-begeleide migrantenkinderen die van hun familie gescheiden raakten.Hij maakte de hachelijke reis van zijn geboorteland Gambia naar Italië, op zoek naar een betere toekomst. Om kinderen als Mamajang te beschermen, te voorkomen dat ze extreem kwetsbaar worden en om hen te helpen bij hun integratie in hun gastland, werd het Terreferme-programma in het leven geroepen. Dit programma werd opgericht in het kader van de Europese kindergarantie. Het zorgt ervoor dat niet-begeleide minderjarigen een gastgezin kunnen vinden en dus een veilige en familiale omgeving.
Blessing wou haar kind graag uitsluitend borstvoeding geven, maar durfde het niet aan. Op sociale netwerken had ze allerlei verkeerde informatie gelezen en ze wist niet meer welke ze kon vertrouwen. “Ik wist niet of borstvoeding veilig was en of ik COVID-19 aan mijn baby kon doorgeven" vertelt ze. Zoals vele andere moeders leeft Blessing in een vrij afgelegen gebied waar de toegang tot correcte en veilige informatie niet altijd gemakkelijk is.Om dit probleem aan te pakken, bezochten door UNICEF gesteunde mobiele gezondheidsteams de meest afgelegen gemeenschappen in Nigeria. Ze brachten duidelijke boodschappen over het coronavirus en over borstvoeding. Daardoor ontdekte Blessing dat ze haar baby niet kon besmetten met het coronavirus door borstvoeding te geven .
Rama en Ethraa zijn twee Syrische meisjes van 13 jaar. Al 10 jaar wordt hun leven getekend door oorlog. Door het meedogenloze geweld moeten ze regelmatig vluchten in eigen land. Deze verplaatsingen kunnen uiterst gevaarlijk zijn, vooral door de vele landmijnen die onder de grond begraven liggen. Om kinderen te beschermen tegen ongevallen die vaak fataal zijn, ontwikkelde UNICEF een reeks recreatieve en ludieke activiteiten. Daarmee lichten we hen in over de gevaren van landmijnen en andere niet-ontplofte munitie. Zo organiseerden we in 2021 poppenkastvoorstellingen, die telkens gekoppeld waren aan een informatiesessie. Rama en Ethraa namen hieraan deel en geven nu zelf voorlichting aan andere jongeren over de risico’s van landmijnen en niet-ontplofte munitie.
De pandemie heeft het leven van veel kinderen ernstig verstoord: ze konden niet naar school, moesten verplicht thuisblijven en waren gescheiden van hun vrienden. Gezinnen die niet meer konden rondkomen, kwamen in armoede terecht. Ook gendergerelateerd geweld nam toe.
De COVID-19-crisis verergerde al bestaande problemen en trof kinderen zwaar. Door de pandemie staken ook sluimerende mentale gezondheidsproblemen bij kinderen de kop op. Volgens de jongste schattingen van UNICEF wordt in België bij meer dan 16,3% van de adolescenten tussen 10 en 19 jaar een psychische stoornis vastgesteld. Wereldwijd is dat 1 op de 7 kinderen. Het zijn uiterst verontrustende cijfers.
In de loop van 2021 hebben we verschillende bijeenkomsten met professionals en beleidsmakers georganiseerd en bijgewoond over thema's als de wereldwijde rechtvaardige toegang tot vaccins, mentaal welzijn, onderwijs, armoede, bescherming tegen geweld en de gevolgen van de klimaatverandering voor kinderen.