Jemen: Een tweede kans op leven in het ondervoedingscentrum

Al vier jaar lang werpt de oorlog een donkere schaduw over het leven van miljoenen families in Jemen. Kinderen betalen er de hoogste prijs voor de oorlog en de humanitaire crisis in het land.

Ondanks het harde werk dat ze verzetten, hebben vele ouders het moeilijk in de basisbehoeften van hun kinderen te voorzien. De economie in het land gaat er steeds verder op achteruit en de rial is nog amper iets waard. Kinderen hebben geen toegang tot gezondheidszorg en lopen het risico te overlijden aan oorzaken die makkelijk te voorkomen zijn.

Tussen alle vernietiging en geweld betekent een door UNICEF gefinancierd voedingscentrum in het Al-Zaidia Rural Hospital een sprankje hoop voor de gezinnen. Hier wordt iedere dag alles in het werk gesteld om het leven van van de meest kwetsbare kinderen ter wereld te redden.

Neem een kijkje in het centrum

Het gezondheidssysteem van Jemen staat op instorten en veel ziekenhuizen zijn gesloten. Maar het Al-Zaidia Rural Hospital is een van de weinige die nog steeds actief is.

Dit betekent dat het centrum (links boven), als een van de weinige voedingscentra in het hele Hodeida-gebied, van levensbelang is voor risicokinderen en hun families. Hier wordt met man en macht gewerkt om het leven van de Jemenitische kinderen te redden.

Elke dag is het een drukte van jewelste. De hele dag door komen gezinnen aan, uiterst bezorgd en op zoek naar hulp. Vele kinderen, zoals Doa’a (rechts), worden er opgenomen met ernstige acute ondervoeding, een levensbedreigende conditie die nochtans eenvoudig kan worden behandeld met de juiste zorg.

Maaltijden worden bereid en verdeeld, terwijl moeders hun kinderen stilhouden zodat de dokters een MUAC-riem rond hun armpjes kunnen wikkelen – meetlinten die onmiddellijk tonen hoe ondervoed ze zijn.

Het centrum voorziet integrale medische zorg voor ondervoede kinderen en hun moeders. Artsen en verpleegkundigen zorgen voor de eerste zorgen, gratis medicijnen, melk en voeding. De moeders krijgen volwaardige maaltijden.  Ook geven sociale werkers informatie en tips rond gezondheid en voeding.

‘We sensibiliseren ouders over de gezondheid van hun kinderen en geven hen tips hoe ze maaltijden kunnen bereiden, om te vermijden dat de kinderen hervallen,” legt Dr. Dhia Al-Haq Al-Omari uit, dokter in het centrum. “Eens de kinderen er bovenop zijn, geven we ook extra voeding tot ze een gezond gewicht bereiken en blijven we in contact met de families.“


Help vanaf vandaag mee levens te redden

Word nu peter of meter van UNICEF en help levensreddende zorg te geven aan de meest kwetsbare kinderen ter wereld.

Dankzij jouw steun kunnen we:

  • Onmiddellijk reageren in noodsituaties.
  • Kinderen de nodige zorg geven gedurende de kritieke eerste 1000 dagen van hun leven.
  • Vermijdbare sterfgevallen ten gevolge van ondervoeding voorkomen.

Word peter of meter van UNICEF


Hoe Doa’a werd gered van ondervoeding

© UNICEF/UN0276436/AlGhabri

De kleine Doa’a kwam samen met haar moeder Zahra en vader Hussein aan in het door UNICEF gefinancierde therapeutische voedingscentrum. Ze leed aan ernstige, acute ondervoeding en een acute longontsteking. Ook Zahra was in kritieke toestand: ze was ernstig ondervoed en daarom niet in staat om borstvoeding te geven.

“ Als ik naar mijn dochter keek, was ik er bijna zeker van dat ze het niet zou halen, maar ik gaf niet op. Ik leende geld en bracht haar naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum, op 1 uur hier vandaan met de auto. Ik was bang dat ze zou sterven voor we het centrum bereikten,” vertelt Hussein, Doa’a’s papa, terwijl de tranen over zijn wangen rollen als hij aan die dag terugdenkt.

De familie was vreselijk bezorgd, maar de toestand van de kleine Doa’a verbeterde na een behandeling van 6 weken met therapeutische melk. Dit is het geval voor niet minder dan 92% van de ondervoede kinderen eens ze een behandeling krijgen.

Ook over de dure terugreis moest de familie zich geen zorgen maken. Het centrum voorziet voor alle patiënten een som geld om het transport terug naar huis te betalen om terug thuis te geraken.

Doa’a heeft haar glimlach teruggevonden en is terug thuis met haar familie, die dacht dat ze haar niet meer zouden terugzien.

“ Ik ben overgelukkig dat mijn dochter levend terug naar huis is gekeerd en dat ze weer lacht,” zegt Doa’a’s papa.

In een notendop

 

Bijna de helft van de gezondheidsfaciliteiten in Jemen zijn compleet of gedeeltelijk verwoest.

 

Via nationale campagnes werden bijna 4.7 miljoen kinderen onder de vijf gevaccineerd tegen polio en 687.000 kinderen jonger dan een jaar werden tegen mazelen gevaccineerd.

 

Sinds begin 2017 heeft UNICEF zit ingezet om meer dan 3000 gezondheidscentra te ondersteunen – ongeveer de helft van alle basisgezondheidscentra in Jemen.

 

In 2017 en 2018 werden respectievelijk 263.000 en 305.628 kinderen onder de vijf behandeld voor ernstige acute ondervoeding.

 


UNICEF gaf 8000 gezondheidswerkers financiële steun, essentieel om gezondheidscentra open te houden, aangezien de meesten van hen geen salaris meer hebben ontvangen sinds 2016.

 


Steun kinderen zoals Doa’a

UNICEF werkt iedere dag hard om alle kinderen te bereiken en een kans te geven te overleven en zich te ontplooien.

Maar wist je dat voedingscentra zoals dat in het Al-Zaidia Rural Hospital helemaal worden gefinancierd door donateurs zoals jij?

Onze peters en meters maken het verschil in het leven van de meest kwetsbare kinderen. Maak deel uit van onze groeiende groep peters en meters en help kinderen zoals Doa’a. Kies voor een wereld waar geen enkel kind honger moet lijden.

Ja ik wil een maandelijkse gift doen en word UNICEF-meter of -peter.