Trefwoorden

Jemen : mobiele doktersploegen bereiken verste uithoeken om het leven van de kinderen te redden

In vol conflict hebben UNICEF en zijn partners kinderen en vrouwen in Jemen die zich in een kritieke gezondheidstoestand bevinden voorzien van essentiële behandelingen.

Bij een kindje wordt ondervoeding vastgesteld in een ziekenhuis gesteund door UNICEF in Sa’ada.
Bij een kindje wordt ondervoeding vastgesteld in een ziekenhuis gesteund door UNICEF in Sa’ada.

Van 24 tot 29 september gingen medische teams van in totaal 34.000 gezondheidswerkers op pad met auto’s, motors en soms zelfs met ezels of te voet op weg over lange afstanden en moeilijk terrein om zelfs tot op de minst toegankelijke plekken te komen en meer dan 600.000 kinderen onder de vijf jaar en 180.000 zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven te bereiken.

“We hebben onze actieradius uitgebreid naar alle delen van het land en de frequentie van de hulpverlening opgevoerd. Daardoor konden we ook medische hulp verstrekken aan de moeilijkst te bereiken gemeenschappen, in het bijzonder aan de kinderen en vrouwen die het hardst getroffen zijn door het conflict”, zegt Julien Harneis, directeur van UNICEF Jemen.

Het aangeleverde materiaal bestond onder meer uit inentingen, vitaminesupplementen, ontworming, materiaal om te screenen op ondervoeding, kinderen met infecties te behandelen en prenatale en postnatale zorg te verstrekken aan vrouwen.

De actie kwam er op een kritiek moment. Het conflict dat al 18 maanden woedt, heeft het gezondheidssysteem en de voedselvoorziening volledig ondermijnd. Families hebben het steeds moeilijker aan voldoende voedsel te komen. De kinderen zijn het meest kwetsbaar en zijn de grootste slachtoffers van deze humanitaire ramp:

  • 1,5 miljoen kinderen zijn ondervoed. Daarvan zijn er 370.000 die lijden aan ernstige acute ondervoeding
  • 5 miljoen kinderen lopen het risico op diarree
  • 3 miljoen kinderen lopen het gevaar op acute luchtwegeninfecties

In sommige gebieden komen families niet meer buiten, omdat ze vrezen voor hun leven, in andere zones komt de bevolking niet meer aan voedsel doordat er geen voorraad meer is, terwijl op andere plaatsen, zelfs als voedsel beschikbaar is, de prijzen zo de hoogte zijn ingeschoten (voedsel kosten gemiddeld 26% meer dan voor de crisis) dat ze de middelen van de families ver overschrijden. Daardoor kunnen ze niet alleen minder voedsel aankopen, maar ook minder gevarieerd.

© UNICEF/UN026946/Al-Zekri
© UNICEF/UN026946/Al-Zekri

UNICEF en zijn partners zetten onvermoeibaar hun acties verder om de kinderen die aan ondervoeding lijden op te sporen en te verzorgen, maar de noodsituatie is nog groter geworden door de steeds dieper wordende crisis. Het wordt ook steeds moeilijker een adequaat antwoord te bieden. Als de nodige fondsen niet snel worden verzameld, lopen naar schatting 162.000 kinderen, die lijden aan ernstige acute ondervoeding,  het risico op complicaties op langere termijn, op ziektes en zelfs te sterven.

Hoe kan jij helpen ?

Je kan nu helpen door online een gift te doen van een som naar keuze. Deze is fiscaal aftrekbaar.

Je kan eveneens zakjes voedingspasta, therapeutisch melkpoeder of een weegschaal voor baby’s kopen, die meteen naar het terrein worden gestuurd, daar waar de kinderen ze het meest nodig hebben.