Trefwoorden

Jemen: een van de vreselijkste plekken op aarde om kind te zijn

Jemen staat op de rand van de afgrond en beleeft momenteel de grootste humanitaire crisis ter wereld. Sinds de escalatie van het geweld in maart 2015, zijn er meer dan 3 miljoen kinderen in Jemen geboren. Ze worden allemaal geconfronteerd met geweld, ontbering, ziekte en ondervoeding. Ruba M. is twee jaar oud. In zekere zin symboliseert zij al het leed van de Jemenitische kinderen.

Ruba werd geboren op 19 december 2015 in Zabid City, Hodeidah, de armste provincie van Jemen. Al bij haar geboorte was ze fragiel en had ze ondergewicht. Ook haar moeder Fawzai was al ziek en ondervoed. Sindsdien heeft Ruba enkel oorlog, ontbering en ziekte gekend.
Door de oorlog heeft haar familie geen bron van inkomsten meer. Haar vader, Mastour, kan amper de eindjes aan elkaar knopen.

“Ruba werd geboren in een vreselijke situatie, en tot nu toe heeft ze het nog nooit goed gehad,” vertelt haar vader gelaten. “Niets is erger dan vader zijn van een ziek kindje, vooral in een oorlogssituatie.”

Help je mee om de kinderen van Jemen te beschermen?

Jemen, het armste land in het Midden-Oosten

De financiële situatie van het gezin ging er nog op achteruit na de geboorte van Ruba. Ze leed al snel aan ernstige, acute ondervoeding en had nood aan onmiddellijke medische verzorging. Haar vader moest geld lenen om zijn dochtertje naar het ziekenhuis te kunnen brengen.

Families in Jemen zien zich genoodzaakt extreme maatregelen te nemen om te overleven, vaak ten koste van het welzijn van hun kinderen. Sommigen zien geen andere oplossing dan hun kinderen naar het front te sturen, ze uit bedelen of uit werken te sturen of hun dochters uit te huwelijken op veel te jonge leeftijd. Driekwart van alle meisjes is voor de leeftijd van 18 jaar getrouwd.

Al voordat het conflict in 2015 escaleerde, was Jemen het armste land in het Midden-Oosten en een van de armste landen ter wereld. De meeste kinderen en gezinnen overleven alleen dankzij humanitaire hulp.

22 miljoen Jemenieten hebben humanitaire hulp en bescherming nodig, waarvan 11 miljoen kinderen, of 80% van de bevolking onder de 18 jaar. Ze lopen het risico niet genoeg voedsel te hebben, ziektes op te lopen en hun huis te moeten ontvluchten. Ook komt de toegang tot elementaire diensten, zoals gezondheidszorg en onderwijs ernstig in gevaar.

Gezondheid van de kinderen ernstig in gevaar

Hoewel de kleine Ruba haar eerste twee jaar overleefd heeft, hangt haar leven nog steeds aan een zijden draadje. Ze vecht tegen meerdere ziektes, zoals malaria en tyfus. Haar familie heeft geen geld voor dokterskosten, waardoor haar gezondheid er snel op achteruit gaat.

Ondervoeding en ziekte hebben in Jemen vrij spel, omdat de basisdiensten instorten.

  • Slechts 45% van alle gezondheidsinstellingen zijn volledig operationeel doordat ze beschadigd raakten of door een gebrek aan budget en personeel. Gezondheidswerkers zijn al meer dan 18 maanden niet meer uitbetaald.
  • 8.6 miljoen kinderen in Jemen hebben geen toegang tot veilig drinkwater en fatsoenlijke sanitaire voorzieningen, waardoor ziektes zich snel kunnen verspreiden.
  • Om en bij de 1.8 miljoen kinderen zijn acuut ondervoed. Daarvan vechten bijna 400.000 ernstig ondervoede kinderen voor hun leven.

Het effect van het conflict op kinderen

Ruba is nog niet groot genoeg om naar school te gaan, maar de 12-jarige Mohammed wel. De school is echter niet meer de plek die ze was, waar je in alle veiligheid kan leren en spelen. Mohammed ontsnapte ternauwernood aan een aanval op zijn school in Serwah, in het noordoosten van Jemen.

Door het trauma dat hij toen opliep, lijdt hij aan geheugenverlies en is hij alles vergeten wat hij ooit op school heeft geleerd, ook het alfabet. Hij probeert nu bij te benen samen met leerlingen uit de eerste klas.

Door posttraumatische stress lopen kinderen in Jemen het risico een verlammende achterstand in hun sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling op te lopen. Zonder begeleiding zullen ze waarschijnlijk de rest van hun leven de fysieke en psychologische littekens van het conflict meedragen.

Bijna 2 miljoen kinderen in Jemen gaan niet naar school. 2500 scholen kunnen niet meer gebruikt worden, omdat ze vernield of ernstig beschadigd raakten, of gebruikt worden voor militaire doeleinden.

De scholing van nog eens 4.5 miljoen kinderen is in gevaar doordat leerkrachten al meer dan een jaar niet meer zijn betaald.

UNICEF in actie

De situatie in Jemen is extreem complex en het gezondheidssysteem blijft onder vuur liggen, maar dankzij de steun van donors, partners en de veerkracht van de Jemenieten zetten we alles in het werk om het leven van zoveel mogelijk kinderen te redden.

  • 276.000 kinderen die lijden aan ernstige, acute ondervoeding kregen een behandeling.
  • 5.3 miljoen kinderen werden gevaccineerd tegen polio en 912.000 kinderen tegen de mazelen.
  • 594.937 kinderen kregen psychosociale zorg
  • Bijna 6 miljoen mensen kregen toegang tot zuiver water door het herstel van het waterleidingnet.
  • Meer dan 639.000 kinderen kregen met de steun van UNICEF een betere toegang tot onderwijs dankzij de inrichting van tijdelijke leerruimtes, het herstel van scholen en via steun in cash.

Lees het  rapport ‘Born in War’

Help je mee om de kinderen van Jemen te beschermen?