Trefwoorden

John, 13 jaar, overleefde Ebola

Door de Ebola-epidemie verloor John Kamara, 13 jaar, beide ouders en 5 broers en zussen. Hij woont nu bij zijn tante en wil later dokter worden om mensen te redden. Daarom wil hij zo snel mogelijk terug naar school. Hij vertelt ons zijn verhaal.

© UNICEF Sierra Leone/2015/Kassaye
Sierra Leone 2015 – Het Ebolavirus trof ook het dorp van John Kamara, 13 jaar, maar hij overleefde het. © UNICEF Sierra Leone/2015/Kassaye

« Ik heb het virus opgelopen via mijn broer. Ik had heel veel pijn. Pijn in mijn gewrichten, hoofdpijn… Ik had het ook heel erg warm. Ik moest vaak overgeven en naar het toilet. Ik dacht dat ik dood zou gaan. Ik heb het overleefd, maar ik ben de enige van mijn familie die het virus heeft opgelopen die het ook gehaald heeft. Op een jaar tijd zijn door Ebola mijn vader, moeder, broers en zussen gestorven. Ook ben ik een oom en twee tantes verloren. “

Sindsdien woont John nog steeds in hetzelfde dorp – Pate Bana Marank, een van de meest getroffen plekken van Sierra Leone. Nu woont hij bij zijn tante, Adamse Koroma, met zijn jongere broer en zus, die het het virus gelukkig niet hebben opgelopen. Hij heeft ongeduldig uitgekeken naar de heropening van zijn school. Het tweede trimester was door de epidemie immers 8 maanden uitgesteld.

Leven na Ebola
Toen de school eindelijk opnieuw openging, eind 2015, bleek John’s uniform te klein te zijn. Zoals alle jongens van 13 jaar, groeit John snel.

© UNICEF Sierra Leone/2015/Kassaye
© UNICEF Sierra Leone/2015/Kassaye

“Mijn uniform dateert van vorig jaar, en is overal gescheurd. Mijn tante heeft het opnieuw versteld, opdat ik naar school zou kunnen gaan, maar aan het feit dat de broek te kort is geworden kan ze niets doen. Maar het deert me niet. Ik ga graag naar school, ook al is mijn uniform versleten.“

Scholen worden niet geacht kinderen naar huis te sturen als ze geen uniform dragen, maar vele kinderen gaan liever niet naar school, dan op te vallen als een kind uit een familie die zich geen uniform kan veroorloven.

Adamse weet niet wanneer ze voldoende geld zal hebben om John een nieuw uniform te kopen. Sinds door het Ebola-virus 119 mensen zijn gestorven in het dorp en vele mensen vertrokken zijn, moet ze voor 24 mensen zorgen:

« Ik heb vele familieleden verloren. Bovenop mijn 7 kinderen, zorg ik voor de 4 kinderen van mijn zus, 5 kinderen van mijn broer, 4 kinderen van mijn andere zus… Ook mijn vader woont bij mij in huis. “

© UNICEF Sierra Leone/2015- John Kamara en zijn familie bij het kraampje van zijn tante Adamse.
© UNICEF Sierra Leone/2015- John Kamara en zijn familie bij het kraampje van zijn tante Adamse.

Adamse is een lening aangegaan, van ongeveer 3 miljoen Leone (€ 670)aan handelswaren om ze te verkopen in het kraampje dat ze voor haar huis heeft geplaatst, om in de noden van haar familie te voorzien. Maar de zaken draaien niet heel goed. Daarom kweekt ze ook cassave (maniok)en arachide.

« Na de oogst van de cassave, en als ik goed verkoop, ga ik een nieuw uniform voor John kunnen kopen », vertelt ze ons.

“Ik leef vandaag nog dankzij de dokters die me geholpen hebben en goed voor mij hebben gezorgd”, zegt John. Als ik groot ben, wil ik dokter worden. Ik houd van hen en ik wil ook goed voor de mensen zorgen. Ik ga moeten studeren als ik dit wil bereiken, dus ik wil de school niet missen. Daarvoor heb ik hulp nodig. Ik ben dus heel blij dat ik boeken en balpennen heb gekregen!”, besluit hij met een verlegen glimlach.

Sierra Leone en Ebola in cijfers

 • Het land was al een van de armste ter wereld, met 53% van de bevolking die onder de armoedegrens leeft.
 • De epidemie heeft de economische vooruitgang die werd geboekt na de verwoestende burgeroorlog die eindigde in 2002, op vele vlakken gestopt.
 • In 2010 werd het aantal kinderen die niet naar school gingen geschat op 22% (233.000 meisjes en jongens), en dit vooral omwille van socio-economische redenen. Sinds 2014 heeft Ebola de situatie extra bemoeilijkt.
 • In de school van John, in Pate Bana Marank, zijn er 250 leerlingen voor amper 2 klaslokalen. De leerlingen zijn verdeeld over 6 klassen, waarvan de eerste 100 leerlingen telt. Een van de prioriteiten van de programma’s van UNICEF vandaag is de leraren een opleiding te geven om ervoor te zorgen dat ieder kind een degelijke opleiding krijgt.

Wat doet UNICEF dankzij jouw giften

Onmiddellijke actie bij de uitbraak van de epidemie:

 • Opleiding van meer dan 34.000 docenten voor preventie rond het virus
 • Veiligheidsmaatregelen en psychosociale steun
 • Beschikbaar stellen van schoonmaakbenodigdheden
 • Installatie van zowat 25.000 posten om de handen te wassen in scholen
© UNICEF Sierra Leone/2015- Leerlingen in de RC Primary School, Pate Bana Marank, staan in de rij om hun handen te wassen met zeep. Ook wordt hun temperatuur gecheckt voor ze de school binnengaan, als onderdeel van de voorzorgsmaatregelen tegen Ebola, ondersteund door UNICEF
© UNICEF Sierra Leone/2015- Leerlingen in de RC Primary School, Pate Bana Marank, staan in de rij om hun handen te wassen met zeep. Ook wordt hun temperatuur gecheckt voor ze de school binnengaan, als onderdeel van de voorzorgsmaatregelen tegen Ebola, ondersteund door UNICEF

Acties om kinderen toegang tot onderwijs te geven:

 • UNICEF stelde 1.8 miljoen schoolkits met balpennen, potloden, oefenboekjes, latten en gommen ter beschikking.
 • Ook ondersteunde UNICEF de regering om schoolprogramma’s uit te zenden via de radio, zodat kinderen thuis verder konden leren tijdens de epidemie.
© UNICEF Sierra Leone/2015- John Kamare (rechts in de klas, middelste rij) en zijn klasgenoten uit de 6de klas, delen hun klaslokaal met leerlingen uit het 5de. Zij zitten achter het paneel achteraan in de klas.
© UNICEF Sierra Leone/2015- John Kamare (rechts in de klas, middelste rij) en zijn klasgenoten uit de 6de klas, delen hun klaslokaal met leerlingen uit het 5de. Zij zitten achter het paneel achteraan in de klas.

Wil je John en andere kinderen zoals hij helpen om naar school te gaan?
Je kan online een gift doen, of een van onze Happy packs kopen. Met jouw Happy pack geef je kinderen schriften, potloden of zelfs een volledige schoolkoffer waarmee een leraar en 40 leerlingen een klas kunnen organiseren in om het even welke omstandigheden. Alvast bedankt voor je steun!

Schenk een schoolkoffer aan 40 leerlingen

Een "School in the box" voor 40 kinderen en hun leraren. Boeken, potloden, gommen, scharen, radio. Het deksel van de doos kan als schoolbord dienen.
Een “School in the box” voor 40 kinderen en hun leraren. Boeken, potloden, gommen, scharen, radio. Het deksel van de doos kan als schoolbord dienen.

Alle kennis in een kostbare doos

Tijdens een noodsituatie kan een kind op school weer een beetje zijn normale leven terugkrijgen.

Jouw impact: Door een «School in the box» te schenken geef je een leraar of lerares en 40 kinderen al het nodige schoolmateriaal : schoolbord, posters, schriften, enz.

Een “School in the box” voor 40 kinderen en hun leraren.  Boeken, potloden, gommen, scharen, radio.  Het deksel van de doos kan als schoolbord dienen.
Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld