Khawla, een meisje van een jaar oud, behandeld tegen ondervoeding in Jemen

In Jemen, te midden van het conflict en van onzekerheid, vecht een klein meisje om te overleven. Ze heet Khawla, is een jaar oud en lijdt zowel aan ondervoeding als aan een luchtwegeninfectie. Haar gezondheidstoestand is erg fragiel en baart haar mama grote zorgen. Dankzij de steun van UNICEF wordt er voor Khawla gezorgd in een Centrum voor Therapeutische Voeding.

© UNICEF/UN057313/Farid
© UNICEF/UN057313/Farid

Khawla Mohammed, 1 jaar oud, ligt op bed in het Al-Sabeenhospitaal in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, met een buisje in haar neus. Ze lijdt aan ondervoeding en heeft ook een infectie op haar luchtwegen waardoor ze moeilijk ademt.

Naast haar zit bezorgd haar mama, Um Khawla. Ze vertelt dat haar dochtertje onafgebroken ziek is sinds ze vier maanden oud is.

“Het is begonnen met diarree. Ze had zoveel gewicht verloren, dat ik haar met één hand kon optillen. Daarna is ze haar eetlust verloren en begon ik me heel grote zorgen te maken.”

Um Khawla vertelt dat ze de laatste 6 maanden regelmatig naar het ziekenhuis is moeten gaan. De dokters stelden ondervoeding vast bij Khawla en hebben haar een behandeling voorgeschreven in een Centrum voor therapeutische voeding gesteund door UNICEF.

Bij haar eerste bezoek woog de kleine Khwala amper 6 kilo, ver onder het normale gewicht van 9 kilo voor een kind van haar leeftijd.

De voorbije tien dagen heeft ze in het ziekenhuis F100 gekregen, een koek met een hoge energetische waarde die wordt gebruikt in de behandeling tegen ondervoeding. De koek wordt opgelost in vloeistof en wordt vervolgens toegediend via een tube. Khawla krijgt eveneens antibiotica om haar luchtwegeninfectie te behandelen.

© UNICEF/UN057312/Farid
© UNICEF/UN057312/Farid

De eenjarige Khawla wordt onderzocht door een doker in de pediatrische afdeling van het Al-Sabeen ziekenhuis in Sanaa, Jemen.

In Jemen is de graad van ondervoeding met 200% gestegen sinds 2014. Momenteel lijden 462.000 kinderen aan ernstige acute ondervoeding. Ze lopen het risico te overlijden als ze niet snel worden behandeld. UNICEF schat dat bovendien nog eens 10.000 kinderen dreigen te sterven aan vermijdbare oorzaken, zoals ondervoeding, diarree en longontsteking.

In Jemen hebben 17 miljoen mensen– meer dan 60% van de bevolking – te kampen met voedselonzekerheid, en meer dan 7 miljoen mensen weten niet waaruit hun volgende eetmaal zal bestaan. Minstens 14.5 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water.

Door het conflict heerst er ook een economische crisis in het land. De inflatie en de prijzen zijn torenhoog. De magere spaarvarkens van de families lopen in snel tempo leeg, waardoor ze verplicht zijn hun porties te verminderen of maaltijden over te slaan.

“Voor het conflict had mijn man een job en zijn salaris volstond voor de hele familie”, vertelt Um Khawla. Toen de gevechten begonnen, stortte alles in. We hebben geprobeerd groenten te telen op onze boerderij, maar door de bommen en de kogels, bleek dat erg moeilijk te zijn. Nu hebben we niets meer”.

Ondanks de onzekerheid, zijn UNICEF en zijn partners op het terrein. We sporen ondervoeding en andere ziekten op bij kinderen en zorgen voor een behandeling. Ook voorzien we drinkwater om overlijdens te voorkomen. In 2017 zal UNICEF de ondervoeding verder monitoren en 323.000 kinderen behandelen die aan ernstige acute ondervoeding lijden.

Doe een gift voor de kinderen die door hongersnood getroffen zijn

NL_web_H