Meer dan 150 kinderen slachtoffer niet-ontplofte explosieven in Oekraïne

Sinds het begin van het conflict in Oost-Oekraïne, in maart 2014, werden minstens 151 kinderen het slachtoffer van achtergelaten explosieven, landmijnen en niet-ontplofte munitie. Bijna 28% overleed aan de gevolgen.

Trieste cijfers op de vooravond van de Internationale Dag voor Mijnen die in werkelijkheid waarschijnlijk nog hoger liggen, aldus Marie-Pierre Poirier, UNICEF-directeur voor Midden- en Oost-Europa.

Na een jaar van strijd is Oost-Oekraïne getekend door extreem geweld en het gebruik van zware wapens. Meer dan 33.717 munitievoorwerpen werden al opgespoord en verwijderd in de gecontroleerde gebieden rond Donetsk en Luhansk, maar de lokale en terugkerende bevolking loopt nog steeds een groot risico. Vooral kinderen blijven een erg kwetsbare groep.

De kleine en soms fel gekleurde explosieve materialen worden al te vaak aanzien voor speelgoed of iets waardevols. Met alle triestige gevolgen die erbij horen.

Dromen over Vrede in Oekraïne
Jongen droomt van vrede in Slaviansk (Oekraïne). © UNICEF/UNI181479/Zmey

‘Meer dan Mijnen’

Het Oekraïense scenario is jammer genoeg geen alleenstaand geval: in 2013 maakten niet-ontplofte mijnen en explosieve oorlogsresten wereldwijd 3.308 slachtoffers.

Meer dan 1 op 3 slachtoffers zijn kinderen.

Op de Internationale Dag voor Mijnen (4 april) vraagt UNICEF extra aandacht voor de wereldwijde risico’s die kinderen nog steeds lopen, ondanks de ‘Mine Ban Treaty’ die de productie, voorraad en gebruik van mijnen verbiedt.

Het thema van deze tiende verjaardag van de Internationale Dag voor Mijnen – “Meer dan Mijnen” – focust dan ook op de dagelijkse realiteit van iedereen die in (ex-)oorlogsgebied leeft, van burger tot hulpverlener.

“Als explosieven de weg blokkeren, kan er geen voedsel geleverd worden. Vluchtelingen en intern verplaatste mensen kunnen niet veilig terugkeren. Kinderen kunnen niet naar school. Er kan niet gebouwd worden aan vrede en ontwikkeling”, vertelt Ban Ki-moon, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, in zijn officiële boodschap.

Samen tegen achtergelaten explosieven & niet-ontplofte munitie

In 2014 vernietigden de Verenigde Naties meer dan 400.000 landmijnen en explosieve oorlogsresten. Daarnaast werd ook nog 2.000 ton niet-ontplofte munitie onschadelijk gemaakt.
Maar er is meer nodig.

Daarom lanceert UNICEF bijvoorbeeld een grootschalige en levensreddende onderwijscampagne in de Oekraïense crisisgebieden voor 500.000 kinderen en hun families. Daarnaast traint UNICEF honderd leerkrachten en schoolpsychologen.

“Tot nu toe is er heel weinig bewustzijn in de gemeenschappen over de gevaren van mijnen en explosieven die zijn gebruikt in het conflict”, zegt Poirier (UNICEF Midden- en Oost-Europa).

“Daarom werken we samen om de kennis van de families over de gevaarlijke munitie die is achtergebleven te vergroten, zodat de kinderen en hun ouders weten waar ze op moeten letten en hoe zij veilig kunnen blijven.”

Ook jij kan een steentje bijdragen!

Doe een gift en ondersteun de UNICEF-noodhulpacties!