Trefwoorden

Kinderen in de vuurlinie bij aanvallen in 2017

2017 was een verschrikkelijk jaar voor kinderen die het slachtoffer waren van conflicten. Zij waren mee het doelwit van aanvallen op plekken  waar ze veilig zouden moeten zijn

Thuis, op school, in het ziekenhuis en op speelpleinen.  In heel wat cnflicten waren kinderen een doelwit. Ze werden ingezet als menselijk schild, verminkt, ontvoerd en ingelijfd als kindsoldaat. Miljoenen kinderen hebben ook ziektes opgelopen ten gevolge van verwoestende oorlogen.

Rohingyakinderen

© UNICEF/UN0119119/Brown

Rohingya-kinderen waren een doelwit en werden uit hun omgeving verdreven. Ze moesten Myanmar  ontvluchten en in buurland Bangladesh een onderkomen  zoeken. Mohammed Yasin, 8 jaar, is één van de vele Rohingya’s die onlangs het noodkamp van Kutupalong in het Cox’s Bazar-district in Bangladesh bereikten.

Meer weten >>

Jemen

© UNICEF/UN065871/Alzekri

Geweld en conflicten in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika hebben de gezondheid van tientallen miljoenen kinderen bedreigd. Oorlog verscheurt Jemen. Daarbij heeft  de instorting van de gezondheidszorg er de grootste cholera-epidemie veroorzaakt die de wereld ooit heeft gekend. Patiënten krijgen verzorging in een ziekenhuis in de hoofdstad Sanaa.

Meer weten >>

Nigeria

© UNICEF/UN0118457

Verkrachting, gedwongen huwelijken, ontvoering en onderwerping aan slavernij zijn gebruikelijke methoden van gewapende groepen. In het noordoosten van Nigeria werd Dada, 15 jaar, ontvoerd door Boko Haram. Ze werd zwanger van haar dochtertje toen ze in gevangenschap werd verkracht.
“Sinds ik terug ben… is het lijden groot”, vertrouwt ze ons toe.

Meer weten >>

Irak

© UNICEF/UN073069/Romenzi

In bezette steden, zoals in Mosul in Irak, worden kinderen en hun families in het nauw gedreven. Zij worden voor een noodlottig dilemma geplaatst. Ofwel vluchten ze, waarbij  ze het risico lopen te worden neergeschoten door sluipschutters of door landmijnen te worden geveld.  Ofwel blijven ze ter plaatste in de hoop het geweld en de hevige bombardementen te overleven. Kinderen rusten uit aan de rand van de oude stad Mosul nadat ze aan felle gevechten zijn ontsnapt.

Meer weten >>

Zuid-Soedan

© UNICEF/UN068615/Oatway

Het conflict en de hongersnood die hun land verwoesten, drijft de Zuid-Soedanezen ertoe massaal te vluchten naar buurland Oeganda. De meeste vluchtelingen die daar aankomen zijn vrouwen en kinderen. Een jongen wacht samen met andere vluchtelingen die net uit Zuid-Soedan zijn toegekomen om in een onthaalcentrum in Oeganda te worden geregistreerd.

Meer weten >>

Oekraïne

© UNICEF/UN058455/Kozalov

Dasha, 17 jaar, in de kelder van haar familie. Het is hun schuilkelder tegen de bommen, wanneer de gevechten in haar dorp in het oosten van Oekraïne erger worden. Het dorp ligt langsheen de ‘frontlijn’ die de zones door de overheid gecontroleerd scheidt van deze onder het toezicht van andere autoriteiten. Daar zijn de gevechten het hevigst.

Meer weten >>

Democratische Republiek Congo

© UNICEF/UN0120276/Rose

In Democratische Republiek Congo werden in de Kasai-regio honderden kinderen gewond. De streek werd door het geweld verwoest. Tshitembda, 9 jaar, draagt hier zijn zusje in zijn armen.  Toen hij met zijn familie op de vlucht was voor een aanval op zijn dorp is hij in een bos gestruikeld en op een tak gevallen die zijn oog doorboorde.
Meer weten >>

Syrië

© UNICEF/UN066023/Almohibany

Lina, 5 jaar, leeft met haar grootvader in een beschadigde woning in het bezette gebied Oost-Ghouta in de Arabische Republiek Syrië. De oorlog heeft er de bevolking enorm op de proef gesteld. UNICEF roept de oorlogvoerende partijen op hun verplichtingen op vlak van kinderbescherming na te komen. Ook moet de internationale gemeenschap meer doen om hen hiervoor verantwoordelijk te stellen.

UNICEF is er voor de kinderen, tijdens de crisis en erna

In Irak, Syrië en in de rest van de wereld wordt door armoede en conflicten kinderen de vrijheid ontnomen om te leren, te spelen en gezond op te groeien. UNICEF zet zich in om elk kind te bereiken dat ons nodig heeft. Onze teams en onze middelen bereiken echter hun limiet: voor heel wat kinderen tikt de klok.

Jouw gift kan een onmiddellijke en duurzame impact hebben.

Doe een gift voor de kinderen in nood