Kinderen in detentie lopen een verhoogd risico om COVID-19 op te lopen en moeten worden vrijgelaten

Verklaring van UNICEF-directeur Henrietta Fore

“Honderdduizenden kinderen die momenteel in landen over de hele wereld worden vastgehouden, lopen een groot risico om COVID-19 op te lopen.
Velen worden vastgehouden in besloten en overvolle ruimtes met onvoldoende toegang tot voeding, gezondheidszorg en hygiëne.  Een toestand die zeer bevorderlijk is voor de verspreiding van ziekten zoals COVID-19. De kans op een uitbraak in een van deze voorzieningen is bijzonder groot.

Gedetineerde kinderen zijn ook kwetsbaarder voor verwaarlozing, misbruik en gendergerelateerd geweld, vooral als de personeelsbezetting of de zorg negatief wordt beïnvloed door de pandemie of door inperkingsmaatregelen.

Wereldwijd zitten kinderen in instellingen opgesloten met inbegrip van voorlopige hechtenis, vreemdelingendetentie, een verblijf bij ouders in detentie  of op basis van andere administratieve gronden voor detentie. Deze kinderen en diegenen die het risico lopen het virus op te lopen als gevolg van onderliggende lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, moeten worden vrijgelaten.

We roepen regeringen en andere detentie-autoriteiten op om dringend alle kinderen vrij te laten die veilig kunnen terugkeren naar hun familie of een geschikt alternatief. Dergelijke alternatieven omvatten uitgebreide gezinnen of andere gezins- of gemeenschapsgerichte zorg.

UNICEF roept ook op tot een onmiddellijk moratorium op nieuwe opnames van kinderen in detentiecentra.

UNICEF en de Alliantie voor kinderbescherming bij humanitaire actie hebben, samen met toonaangevende kinderrechtenorganisaties, academici en VN-organisaties, richtlijnen vrijgegeven over de belangrijkste maatregelen die autoriteiten kunnen nemen om kinderen die tijdens de pandemie hun vrijheid zijn ontnomen, te beschermen. UNICEF staat klaar om de autoriteiten te helpen bij de voorbereiding op de vrijlating van kinderen, onder meer door het identificeren van veilige omstandigheden.

De rechten van kinderen op bescherming, veiligheid en welzijn moeten te allen tijde worden gehandhaafd, ook en vooral tijdens crises zoals die waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd. De beste manier om de rechten van gedetineerde kinderen te handhaven tijdens een gevaarlijke pandemie is hun veilige vrijlating. ”