Trefwoorden

Kinderen in Mosul zijn ziek, alleen en gewond en hebben dringend hulp en bescherming nodig

“Hoewel het gevecht om Mosul ten einde komt, zal het nog heel wat tijd kosten voor de kinderen zullen hersteld zijn van hun lichamelijke en mentale trauma’s. Zowat 650.000 jongens en meisjes, die de geweldadige nachtmerrie in Mosul hebben meegemaakt, betalen een verschrikkelijk hoge prijs door de vreselijke tragedies die ze de voorbije drie jaar hebben meegemaakt.” Dit zegt Hamida Ramadhani, vertegenwoordigster voor UNICEF in Irak.

Bij het naderen van Noord-Mosul wordt de vernieling van de buitenwijken duidelijk. Heel wat gebouwen werden zwaar verwoest tijdens de militaire operatie.

Bij het naderen van Noord-Mosul wordt de vernieling van de buitenwijken duidelijk. Heel wat gebouwen werden zwaar verwoest tijdens de militaire operatie.

“Sommige kinderen lijden nog steeds onder het aanhoudende geweld in het oude deel van West-Mosul. Een dokter vertelde ons dat ze baby’s van amper een week oud, kinderen en moeders hebben gezien die gewond waren en onder het stof en het vuil zaten. Sommigen van hen waren ondervoed. Het is de tol die kinderen betalen na tien maanden van hevige gevechten.

“De voorbije drie dagen hebben UNICEF en zijn partners een verhoging gezien van het aantal extreem kwetsbare en onbegeleide kinderen die aankomen in gezondheids- en opvangcentra. Sommige baby’s die werden binnengebracht, werden onder het puin gevonden, zonder een spoor van hun ouders of familie.

“Baby’s en kinderen die zonder begeleiding in traumacentra en verzamelpunten aankomen, worden meteen doorverwezen naar UNICEF of andere humanitaire organisaties, zodat ze hulp kunnen krijgen en, indien mogelijk, herenigd worden met hun familie.

“De noden en de toekomst van de kinderen moeten een topprioriteit blijven in de komende weken en maanden. UNICEF herhaalt zijn oproep naar alle strijdende partijen in Irak om kinderen als kinderen te behandelen, waar ze ook geboren zijn en tot welke groep ze ook behoren. Geef hen de tijd zich te herstellen, hun trauma’s te verwerken, zich te herenigen met hun familie en een stuk van hun verloren kindertijd terug te vinden.

De acties van UNICEF in Mossul

De Farahedee School voor jongens en meisjes werd heropend door UNICEF. Ook de sanitaire ruimte waar Sidra haar handen wast werd gerenoveerd.
1500 kinderen gaan er nu naar school. Ze krijgen er les en sessies over de risico’s van landmijnen.

  • UNICEF en zijn partners hebben 1.333 onbegeleide of verloren gelopen kinderen uit Mosul kunnen herenigen met hun familie. We delen ook voedingssupplementen, vaccinaties en noodkits uit.
  • UNICEF voorziet water voor een half miljoen mensen per dag, waarvan 5.2 miljoen liter per dag aan families op de vlucht in kampen en urgentiesites, en 3.3 miljoen liter per dag in en rond Oost-en West-Mosul.
  • Sommige kinderen zijn al drie jaar niet meer in een klas geweest. Als ze naar huis terugkeren, moeten ze ook opnieuw naar school gaan. Zo niet dreigt een volledige generatie verloren te gaan. Momenteel steunde UNICEF de heropening van 470 scholen in Oost-en West-Mosul. In totaal konden 364.500 kinderen hierdoor terug naar school.
  • De bevolking van Mosul voor het conflict was geschat op 1.2 miljoen inwoners. De meerderheid hiervan woonde in West-Mosul. UNICEF schat dat de helft van hen kinderen zijn.

Doe een gift voor de kinderen in Irak