Kinderen van Raqqa hebben dringend hulp nodig

Brussel, 23 oktober 2017- UNICEF is diep bezorgd over de situatie van kinderen die de Syrische stad Raqqa zijn ontvlucht. Sinds april dit jaar zijn ruim 220.000 mensen uit de stad ontheemd geraakt, de helft van hen is kind. Kinderen en gezinnen die het geweld zijn ontvlucht, praten over wegen vol landmijnen en angst voor sluipschutters. Zij hebben niet alleen behoefte aan eerste levensbehoeften, maar ook aan bescherming, onderwijs en psychosociale zorg. Meer hulp is dringend nodig voor deze kwetsbare groep.

Kinderen komen volledig uitgeput aan in vluchtelingenkampen. Ze hebben verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt. We horen verhalen hoe kinderen hun geliefden hebben verloren.Ze hebben bescherming nodig en hulp bij het verwerken van hun oorlogservaringen. UNICEF heeft in de kampen en de dorpen waar veel ontheemden verblijven, tenten met kindvriendelijke plekken opgezet. Hier kunnen kinderen onder andere terecht voor onderwijs en psychosociale zorg om zo een begin te maken met de verwerking van wat ze hebben meegemaakt.

Op dit moment is het nog te onveilig in de stad om terug te keren. De grote hoeveelheid mijnen en onontplofte munitie vormen een voortdurend gevaar. Een deel van de ontheemden zal mogelijk al terugkeren nog voor de stad ontmijnd is. ‘In onze kindvriendelijke plekken geven we voorlichting aan kinderen over de gevaren van onontploft oorlogsmateriaal. We hopen zo te voorkomen dat kinderen tijdens het spelen verwond raken door explosies.

Naast de psychosociale zorg, onderwijs en voorlichting over mijnen is het belangrijk dat de ontheemden toegang hebben tot eerste levensbehoeften. Noodhulporganisaties slaan hiervoor de handen ineen. UNICEF zorgt voor zuiver drinkwater en sanitaire voorzieningen, kinderen onder de vijf jaar worden gescreend op ondervoeding en krijgen zo nodig voedingssupplementen. Kinderen worden ook gevaccineerd tegen besmettelijke ziekten en UNICEF verstrekt winterkleding.

‘De meeste opvangkampen zijn in woestijngebied waar het inmiddels ’s nachts zeer koud is en dat wordt alleen maar erger. We treffen nu voorbereidingen om hen deze winter te laten overleven’, zegt Philippe Henon, woordvoerder van UNICEF Belgë dat momenteel hierrond een fondsenwervende campagne voert.

Op dit moment is UNICEF samen met partners de hulp aan het uitbreiden. Er is een groot tekort aan fondsen. Om de noodhulp in Raqqa en omgeving voort te zetten is er minimaal 14,5 miljoen euro nodig voor de komende drie maanden.

 

Achtergrondinformatie voor de redactie

Enkele voorbeelden van UNICEF noodhulp:

• Dagelijks brengen we met trucks 120.000 liter drinkwater naar het Mabrouka kamp. In de kampen en gastgemeenschappen delen we hygiënepakketten uit aan ontheemde families. Tot nu toe zijn 19.800 pakketten uitgedeeld, waar meer dan 100.000 mensen mee geholpen zijn.
• In de Ein Issa en Karama kampen is winterkleding uitgedeeld aan bijna 3.000.baby’s en jonge kinderen. In het Mabrouka kamp zijn vier tenten geplaatst waar kinderen terecht kunnen om te spelen en te leren, maar ook voor psychosociale zorg en voorlichtingsacties over het gevaar van mijnen.
• In het Ein Issa kamp hebben UNICEF en partners schoolspullen uitgedeeld aan 2.000 kinderen. In het Mabrouka kamp zijn drie ‘schooltenten’ geplaatst, 250 kinderen ontvingen hier schoolspullen. In het stadje Ein Issa worden lichte herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan scholen.

 


Videomateriaal

Meer informatie:

Philippe Henon
Persattaché,
UNICEF België
Tel: (+32) 2 477/55.50.23
phenon@unicef.be
@philippehenon