Koningin Mathilde, erevoorzitster van UNICEF België, spreekt zich uit tegen cyberpesten

In een videoboodschap heeft koningin Mathilde zich uitgesproken tegen cyberpesten. De koningin roept de slachtoffers op hun verhaal te doen. "Jij bent de held, niet de pester."

De digitale technologie heeft een groeiende invloed op bijna alle aspecten van miljoenen kinderen wereldwijd. Terwijl de invloed van het internet enorm is toegenomen, klinkt ook het debat over de repercussies steeds luider.

Een van de nefaste gevolgen van de digitalisering is het fenomeen cyberpesten. Koningin Mathilde vraagt jongeren altijd respect te tonen, ook online. Ook roept ze op zo snel mogelijk met een vertrouwenspersoon te praten, als jongeren “bang, boos of verdrietig” worden van wat online over hen wordt gezegd, maar ook om voor elkaar op te komen als je ziet dat anderen online gepest worden.

Het UNICEF-rapport ‘Children in a digital world’ analyseert de verschillende manieren waarop de digitale technologie een invloed heeft op kinderen, de gevaren die ermee gepaard gaan, en de mogelijkheden die ze openen. Toegang tot het internet kan zowel een enorme opportuniteit zijn maar ook de ongelijkheid versterken. Of ze nu een positieve of negatieve invloed heeft, de digitale technologie maakt onlosmakelijk en onomkeerbaar deel uit van ons leven.

Het internet is een reflectie en een uitvergroting van het beste en het slechtste in de mens. Sommigen gebruiken het voor verwerpelijke doeleinden en ter kwader trouw. Onze taak bestaat erin de schadelijke gevolgen te verminderen en de mogelijkheden van de digitale technologie uit te breiden en toegankelijk te maken.

Lees het rapport ‘Children in a digital world