Koningin Mathilde op missie naar Ethiopië voor UNICEF België

Hare Majesteit Koningin Mathilde, die sinds 2009 erevoorzitster van UNICEF België is, was op missie in Ethiopië van 9 tot 13 november. Deze missie ondersteunde de campagne van UNICEF België 2015 rond « overleving van kinderen »: elk kind heeft het recht op overleving ongeacht zijn of haar locatie, gemeenschap of levenswijze. De Koninklijke missie kadert in de nieuwe Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling die in september 2015 werden aanvaard door de Verenigde Naties en zal helpen bij de financiering van een programma dat hulp biedt aan de slachtoffers van de droogte.

Koningin Mathilde op missie naar Ethiopië

 

De Koningin was op haar eerste dag al erg onder de indruk van het medisch team.

“Ik ben onder de indruk van de toewijding van het medisch personeel, zowel de mannen als de vrouwen. Ze behandelen niet alleen baby’s maar leren moeders ook hoe ze hun pasgeborenen het best kunnen verzorgen. Ook de moeders zelf krijgen verzorging. Het gaat hier om een globale aanpak.”

Tijdens haar reis benadrukte ze ook het grote belang van geboorteregistraties:

“Geboorteaangiftes moeten gestimuleerd worden. Een kind dat niet geregistreerd is bestaat wettelijk niet en kan derhalve niet worden beschermd.”

Ethiopië is een land waar extreme armoede heerst. Door de terugkerende droogtes wordt dit land voortdurend geconfronteerd met grote hongersnoden of voedselcrisissen. Sinds enkele maanden is er opnieuw sprake van een aanzienlijke voedselcrisis in Ethiopië, met name in de regio’s Somali en Afar. De kindersterfte is er aanzienlijk: dagelijks laten 560 Ethiopische kinderen het leven, hoofdzakelijk door oorzaken die vermeden konden worden. In een op de twee gevallen is de oorzaak gelinkt aan ondervoeding.

Op de derde dag van haar bezoek was Koningin Mathilde zeer ontroerd door de zieke kinderen die ze had ontmoet in het ziekenhuis. Maar ze beklemtoonde daarbij wel:

“Ik weet dat dankzij de toewijding van deze gezondheidswerkers, hun situatie zal verbeteren.”

 

Droogte en hongersnood zijn steeds nauw gelinkt in Ethiopië. De ernstige droogte die momenteel het land teistert toont aan in welke mate water essentieel is. UNICEF België helpt bij de financiering van een programma dat hulp biedt aan de bevolking die het slachtoffer werd van de droogte ($ 150.000). Dit programma richt zich op de « woreda » (benaming voor de districten in Ethiopië) Elidar en Kori in de Afar regio in het noordoosten van het land en wil 45.000 personen bereiken. De WaSH (Water, Sanitation, Hygiene) activiteiten worden uitgewerkt in synergie met de voedingsprogramma’s om tot een optimaal resultaat te komen voor de betrokken bevolking. Hieronder vallen het herstel van bestaande waterbronnen en de verdeling van watercontainers en waterzuiveringstabletten maar ook het opzetten van systemen om de veestapel te laven om zo de productie van melk en vlees te bevorderen.

 

Steun de kinderen