Levensreddend materiaal in minder dan 72 uur naar bijna elke plek ter wereld

Bij een humanitaire ramp kan UNICEF in minder dan 72 uur levensreddend materiaal sturen naar de getroffen bevolking. Deze snelle levering is mogelijk dankzij de efficiëntie van de logistieke afdeling van UNICEF.

© UNICEF/UNI88670/Estey
© UNICEF/UNI88670/Estey

Wie aan UNICEF denkt, denkt vaak aan het werk dat gebeurt op het terrein. UNICEF is echter ook een geoliede logistieke machine. De snelheid ervan is een bepalende factor in ons humanitaire werk.

Neem een kijk achter de coulissen en ontdek hoe het verdeelcentrum van UNICEF werkt.

Verdeelcentrum, Kopenhagen

Het grootste depot van UNICEF bevindt zich in Kopenhagen. Deze opslagruimte van 20.000 m² (of twee voetbalvelden) is volledig geautomatiseerd en een staaltje van spitstechnologie. In het depot kunnen tot 6000 containers gestockeerd worden en 36.000 paletten verdeeld over 8 verdiepingen.  Ieder jaar komt voor bijna 128 miljoen dollar aan materiaal voorbij dit depot.

3 transitplatforms

Naast deze enorme infrastructuur, beschikt UNICEF over 3 transitcentra in Dubai, Panama en Shanghai. Van daaruit gebeurt de verdeling van de materiële hulp naar de crisisgebieden, en dit in minder dan 48 uur.

Momenteel hebben deze 4 centra alles bij elkaar genoeg materiaal om 250.000 mensen te helpen gedurende 3 weken.

© UNICEF/UN011310/Hing
© UNICEF/UN011310/Hing

Hulpgoederen van UNICEF worden van een schip geladen dat gecharterd werd door de regering van Fiji, amper 3 dagen nadat cycloon Winston het eiland Koro zwaar getroffen had. (Fiji 2016)

Voorverpakte kits

De logistieke afdeling van UNICEF beschikt over voorverpakte kits met noodhulpgoederen gegroepeerd per thema : gezondheid, onderwijs en hygiëne. Deze kits laten ons toe zo snel mogelijk te reageren en de kinderen te hulp te komen in het geval van een ramp.

Het logistieke centrum in Kopenhagen stockeert materiaal voor 38 verschillende soorten kits die regelmatig naar kinderen worden verstuurd in noodsituaties. Ieder pakket bevat verschillende soorten materiaal en een handleiding. Ze kunnen ogenblikkelijk naar geïsoleerde scholen, gezondheidscentra of opvangkampen worden gestuurd, en onmiddellijk gebruikt worden.

Enkele voorbeelden van levensreddend materiaal:

Onderwijs en bescherming

  • School in a box
© UNICEF/UNI164270/Johansen
© UNICEF/UNI164270/Johansen

Schoolkits worden gebruikt in het kader van de Terug-naar-School-campagnes van UNICEF. De kits bevatten schoolmateriaal voor een klas van 40 leerlingen en hun leerkracht. Ze bevat oefenboekjes, balpennen, gommen, scharen, een klok in hout, bouwblokken, een radio op zonne-energie en 3 educatieve posters. Al dit materiaal wordt in een aluminium koffer verstuurd. Het deksel is bedekt met bordverf, en kan gebruikt worden als schoolbord.

  • Ontwikkelingskits voor jonge kinderen

Ontwikkelingskits zijn samengesteld om hulp te bieden aan jonge kinderen die het slachtoffer zijn van conflicten of natuurrampen. Deze kits ondersteunen de hulp die UNICEF biedt op vlak van hygiëne, gezondheid, voeding, bescherming en onderwijs. Dankzij de kit kunnen jonge kinderen ook spelen, worden ze intellectueel gestimuleerd en leren ze bij. Daardoor krijgen ze ook een gevoel van een terugkeer naar het normale ritme en bevinden ze zich in een omgeving die hun fysieke en mentale gezondheid ten goede komt, waarin ze optimaal kunnen groeien en leren en hun sociale en emotionele competenties kunnen aanscherpen.

  • Recreatiekits

Een recreatiekit bevat materiaal om verschillende soorten teamsporten te beoefenen (voetbal, handbal, volleybal), bowlingpinnen- en ballen, hesjes om teams te vormen, krijtjes, een bord om de score bij te houden… Zo kunnen 40 kinderen hun  trauma’s verwerken door middel van sport en plezier.

© UNICEF/UNI163500/Khuzaie
© UNICEF/UNI163500/Khuzaie

Gezondheidszorg

  • Medische noodkits

Deze noodkits zijn samengesteld door UNICEF in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere partners. De kits zijn bedoeld voor mensen die van huis zijn moeten vluchten en geen toegang hebben tot gezondheidszorg. Ze bevatten medicijnen en medisch materiaal waarmee 10.000 mensen kunnen verzorgd worden gedurende 3 maanden.

  • Kits voor vroedvrouwen

Deze kits zijn samengesteld om vroedvrouwen te helpen 50 bevallingen zonder verwikkelingen uit te voeren. Ze bevatten basismedicijnen, herbruikbaar medisch materiaal en sterilisatiemateriaal.

© UNICEF/UN02930/Rich
© UNICEF/UN02930/Rich
  • Diagnosekits

Dankzij deze kits kunnen onder andere zwangerschapstests worden uitgevoerd maar ook malaria, HIV en hepatitis worden opgespoord.

WASH

  • Basishygiënekits

Deze bevatten emmers, zeep en waterzuiveringstabletten voor 10 families.

  • Hygiënekits voor babies

Bestaan uit tandpasta, tandenborstels, veiligheidsspelden, zinkcrème, pamperbroekjes, shampoo, handdoeken en zeep.

  • Kits om de waterkwaliteit te testen

Hiermee kan het water getest worden op de aanwezigheid van microbiologische substanties en gevaarlijke chemicaliën.

Ook jij kan actie ondernemen

Om noodhulp in minder dan 72 uur te kunnen blijven sturen, hebben we uw hulp nodig. Ook jij kan noodkits schenken aan de kinderen door een HappyPack te kopen.

Schenk een HappyPack