Trefwoorden

Malawi: hoe UNICEF met elke nieuwe waterpomp in Karonga honderden kinderlevens verbetert

Voor de kinderen die in Malawi wonen, is het gebrek aan toegang tot zuiver drinkwater een erg groot probleem. Water halen staat vaak gelijk aan een riskante, tijdrovende onderneming en zelfs dan is de kwaliteit van het water er zo slecht dat ervan drinken levensgevaarlijk is. Via een grootschalig WaSH-project plaatste UNICEF daarom tientallen waterpompen in de provincie Karonga. Hoe we dat deden en hoe het de levens veranderde van duizenden kinderen en gezinnen, lees je hieronder.

© UNICEF/UNI189760/Gilbertson VII Photo
© UNICEF/UNI189760/Gilbertson VII Photo

Bijna alle gemeenschappen die rond het Malawi-meer wonen, gebruikten het water vroeger zowel als badplaats als om water te halen om te drinken en te koken. Ze wisten dat het niet veilig en hygiënisch was, maar ze hadden geen andere keuze.

Verhalen uit Karonga*

(Ooggetuigenverslag van Joseph Scott, UNICEF Malawi)

… voor de waterpompen werden geïnstalleerd

In het vissersdorp Kayuni hadden de bewoners jarenlang geen andere waterbron dan het Malawi-meer. Het meer wordt er echter ook gebruikt als toilet door gemeenschappen stroomopwaarts en door de veestapels die er dagelijks komen drinken.

© UNICEF/Chagara/2016
© UNICEF/Chagara/2016

Tiwonge Zimba, 25 jaar en mama van 5 kinderen, vertelt:

“Het water was niet geschikt om te drinken. Mensen en dieren gebruikten het meer als latrine en als wasplaats dus we wisten dat het niet veilig was, maar we hadden geen andere keuze. Het gevolg was dat er erg veel gevallen van cholera bijkwamen in ons dorp.”

In een poging om veilig drinkwater te bekomen, gingen de dorpsbewoners steeds verder het meer op om minder vervuild water te vinden. Maar de enige manier om daar te geraken is met een gammel bootje.

Tiwonge: “Ik verloor bijna mijn zoon toen hij in het midden van het meer water ging halen. Zijn bootje was gezonken door het gewicht van de volle jerrycans. Gelukkig waren er vissers in de buurt om hem te redden, anders zou hij nu niet meer leven.”

Dat het niet altijd goed afloopt, horen we wanneer we Fonesi Msowoya ontmoeten. Zij woont in het dorp Lupembe, noordelijker aan het Malawi-meer. We ontmoeten haar aan de waterpomp die er met de steun van UNICEF werd geïnstalleerd, waar ze ons herkent aan onze UNICEF T-shirts en ons enthousiast begroet.
Maar ze vertelt ons ook waarom ons bezoek gemengde gevoelens bij haar oproept:

“Ik verloor mijn 8-jarige dochter toen ze water ging halen in het meer. Net toen ze klaar was en nog even een bad wou nemen in het water, werd ze door een krokodil het water in gesleurd. Toen ze niet thuis kwam, organiseerde we met heel het dorp zoektochten om haar terug te vinden. Uiteindelijk vonden we haar lichaam terug aan de rand van het meer, de onderkant verminkt door de krokodil.”

… nu er waterpompen zijn in de dorpen

© UNICEF/Chagara/2016
© UNICEF/Chagara/2016

De aanwezigheid van een waterpomp dichtbij huis betekent een enorme opluchting voor alle ouders zoals Fonesi en Tiwonge. Niet alleen hoeven ze niet meer bang te zijn van de ziektes die het drinken van vervuild water met zich meebrengt voor hun gezin, hun kinderen hoeven ook geen gevaarlijke tochten meer te ondernemen om zich te wassen en om drinkwater te hebben.

Dat betekent ook dat hun kinderen terug veel regelmatiger naar school kunnen omdat ze niet meer voortdurend ziek of urenlang onderweg zijn!

Tiwonge vertelt ons hoe de waterpomp het leven in hun gemeenschap ingrijpend heeft veranderd:

“2 jaar geleden heeft de provincie Karonga hier met de financiële steun van UNICEF een boorput gegraven. Daarvoor waren mijn kinderen voortdurend ziek door cholera of worminfecties en waren ze vaak afwezig op school. Sinds de waterput er is, zijn mijn kinderen geen enkele keer meer ziek geweest!”

© UNICEF/Chagara/2016
© UNICEF/Chagara/2016

Vroeger was het voor Lucy onmogelijk om veilig water te bekomen om te drinken en te koken en maakte ze zich voortdurend zorgen over de gezondheid van haar kinderen. Nu de pomp in Kayuni staat, is ze enorm opgelucht

Lucy Mkandawire is een dorpsgenote van Tiwonge:

“Ik heb alleen maar dochters en die konden niet ver genoeg op het meer gaan om minder vervuild water te halen. Sinds ik niet meer verplicht ben om sterk vervuild water te ge bruiken om te koken en te drinken, ben ik enorm opgelucht. We zien ook dat de scholen veel voller zijn dan vroeger omdat kinderen niet meer ziek thuis blijven.”

Fonesi vertelt dat ze niet meer bang hoeft te zijn dat ze nog meer kinderen verliest aan krokodillen:

“Onze kinderen zijn veilig nu: we moeten niet meer naar het meer om water te halen en we hebben sanitaire gebouwen waar ze een bad kunnen nemen. Als deze UNICEF waterput er niet was geweest, zou het meer ons nog veel meer kinderlevens gekost hebben.”

De afgelopen 6 jaar heeft UNICEF bijna 500.000 kinderen en gezinnen toegang tot zuiver, veilig water gegeven en hebben we families ondersteund bij de bouw van betere toiletten en sanitaire voorzieningen. Dit werk gaat ook vandaag nog verder.


Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld