Trefwoorden

Matthew : een jaar na de orkaan blijven kinderen in Haïti kwetsbaar voor natuurrampen

Een jaar geleden was Matthew, een orkaan van categorie 4, verantwoordelijk voor talloze doden en aanzienlijke schade in het zuiden van Haïti. Ook vandaag blijven kinderen en jongeren er uiterst kwetsbaar voor de gevolgen van natuurrampen en extreme klimaatsomstandigheden.

“Het leven van honderdduizenden kinderen werd overhoop gehaald door orkaan Matthew”, vertelt Marc Vincent, vertegenwoordiger van UNICEF in haïti. “De moed en de vastberadenheid van de families in Haïti om hun leven opnieuw op te bouwen, is bewonderenswaardig. UNICEF is er trots op een van de organisaties te zijn die hen blijven steunen.”

Na de cycloon mobiliseerde UNICEF onmiddelijk zijn teams op het terrein om het hoofd te bieden aan de dringendste noden. We kwamen de getroffen kinderen en families te hulp met zuiver water en maatregelen op vlak van sanitair en hygiëne.

In samenwerking met de regering en met partners, realiseerde UNICEF het voorbije jaar volgende acties:

  • Meer dan 550.000 mensen kregen toegang tot drinkbaar water.
  • 120 scholen die waren verwoest door de orkaan werden hersteld. Daardoor konden 30.000 leerlingen terug naar school.
  • 139 scholen kregen meer dan 10.000 items aan schoolmateriaal.
  • Meer dan 28.000 kinderen kregen psycho-sociale steun, gezondheidszorg en educatie over hygiëne. Meer dan 24.000 mensen kregen informatie over geweld, mishandeling van kinderen en gender-gerelateerd geweld.
  • Meer dan 160.000 kinderen werden gescreend op ondervoeding in de departementen in het zuiden en in Grand’Anse. De resultaten tonen de hoge noden: 7.443 kinderen lijden aan acute ondervoeding,  2343 aan ernstige acute ondervoeding en 4100 aan matige acute ondervoeding.

Ook organiseerde UNICEF een reeks raadplegingen met jongeren uit Grand’Anse en het zuiden. Zo konden ze hun zorgen en ideeën uiten over hoe omgaan met risico’s en rampen. De twee rapporten die daaruit voorvloeiden werden aan de lokale autoriteiten doorgegeven.
Doe een gift voor de kinderen in Haïti