Trefwoorden

Meer dan 5 miljoen kinderen lopen risico op ondervoeding in Afrika

Klimaatverandering, ziektes, conflicten en geweld hebben een verwoestend effect op gezinnen in grote delen van Afrika. Te veel kinderen sterven voor ze vijf jaar oud zijn. Een van de grootste sluipmoordenaars in humanitaire noodsituaties is ernstige acute ondervoeding.

Eenvoudig te voorkomen en behandelen

Gelukkig is er een reddingslijn – ernstige acute ondervoeding kan voorkomen én behandeld worden. Met jouw steun geeft UNICEF kinderen medische zorg en een innovatieve maar eenvoudige therapeutische voedingsbehandeling. Zo kunnen ze volledig herstellen en opnieuw vrolijk en gezond worden.

Om ervoor te zorgen dat deze behandeling aanslaat, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, om de kinderen weerbaardre te maken tegen ondervoeding:

  • vaccinatie tegen dodelijke ziekten;
  • toegang tot drinkwater om diarreeziekten te voorkomen;
  • Regelmatige toegang tot gezondheidzorg en contact met gezondheidswerkers, zelfs in de moeilijkst bereikbare gebieden.

Hoeveel kost het om het leven van een ernstig ondervoed kind te redden?

Gebruiksklaar therapeutisch voedsel

 

Ernstig ondervoede kinderen worden eerst behandeld met therapeutische melk. Wanneer kinderen geen eetlust meer hebben en niet meer in staat zijn om vaste voeding te eten kan deze ‘wondermelk’ met hoge voedingswaarde het leven van ondervoede baby’s redden.

Een behandeling met 90 zakjes therapeutische melk kost 68€

 

Plumpy’Nut is een levensreddende, verrijkte pindapasta waarmee een ernstig ondervoed kind weer op de been kan worden geholpen. Bovendien kan de pasta meteen uit de wikkel worden gegeten, en  hoeft ze niet gemengd te worden met water, dat niet altijd voorhanden of onveilig is.

Door een week lang dagelijks drie zakjes per dag van deze pindapasta met een hoge energiewaarde te eten, kunnen ondervoede kinderen tot één kilo bijkomen. In zes tot acht weken is hun leven niet langer in gevaar.

Een behandeling voor 1 kind kost 58€

Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar in een voedselcrisis. Tenzij we nu handelen zullen velen sterven of de levenslange gevolgen ondervinden van ondervoeding, zowel fysiek als mentaal. Daardoor lopen ze een groter risico op ernstige gezondheidsproblemen en zullen ze op latere leeftijd minder kansen hebben.

Dankzij jou en samen met jou kunnen we de strijd tegen honger winnen en krijgen de kinderen opnieuw een toekomst!

Lees ook: het verhaal van Gift >>

Meer weten…


Wat is ondervoeding?

Ondervoeding is meer dan een gebrek aan voedsel. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren: onvoldoende eiwitten, energie en micronutriënten, herhaaldelijke infecties of ziekten, slechte verzorging en voedingsgewoonten, ontoereikende gezondheidsdiensten en onveilig water en sanitaire voorzieningen. Ook het gebrek aan of ontoereikende borstvoeding alleen al resulteert in bijna 12 procent van alle sterfgevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar (cijfers 2014).


De impact van ondervoeding op kinderen

Kinderen die op heel jonge leeftijd te maken hebben met voedselonzekerheid, kunnen hiervan op latere leeftijd de gevolgen dragen. Chronische ondervoeding leidt tot groeiachterstand die de fysieke groei en de ontwikkeling van de hersenen belemmert. De schade van deze achterstand is onomkeerbaar en heeft verstrekkende gevolgen, van verminderde leerprestaties tot lagere toekomstige inkomsten. Ook lopen kinderen die te maken hebben gehad met ondervoeding het risico op chronische ziektes op latere leeftijd.

Aantal kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding in de getroffen landen

 

Doe een gift voor kinderen die lijden aan ondervoeding