Meer dan 70.000 Liberiaanse kinderen niet geregistreerd door ebola-epidemie

Tijdens de ebola-epidemie in Liberia waren vele gezondheidsinstellingen in het land gedeeltelijk of helemaal gesloten. Het gevolg is dat tienduizenden geboortes in 2014 en 2015 niet werden geregistreerd en dat al deze kinderen nu extreem kwetsbaar zijn voor marginalisatie en uitsluiting.

70.000 kinderen bestaan niet in Liberia

Vóór de uitbraak van het ebola-virus zorgde UNICEF mee voor een stijging van de geboorteregistratie in Liberia van 4% – destijds het op één na laagst percentage ter wereld – naar 25% in 2013. In dat jaar werden er in Liberia 79.000 geboortes aangegeven. Tijdens de ebola-epidemie zakte het aantal registraties naar 48.000 – een afname van 39% in vergelijking met het vorige jaar. Tussen januari en mei 2015 werden amper 700 geboortes aangegeven.

Kinderen die niet officieel worden geregistreerd bij hun geboorte bestaan niet, zegt Sheldon Yett, vertegenwoordiger van UNICEF in Liberia. Zonder burgerschap lopen de kinderen in Liberia, die toch al vreselijk hebben geleden onder de ebola-epidemie, risico op marginalisatie. Dat betekent dat ze geen toegang hebben voor de basis van sociale- en gezondheidszorg, geen identiteitsdocumenten kunnen bekomen en het gevaar lopen om verhandeld of illegaal geadopteerd te worden.

Geef kinderen hun identiteit en hun rechten terug

Later dit jaar staat in Liberia een nationale campagne gepland om alle kinderen die in 2014 en 2015 niet geregistreerd werden, op te sporen. Ter voorbereiding op deze campagne lanceert UNICEF nu al met verhoogde inspanning vormingen en logistieke oplossingen voor de herlancering van de registratiesystemen.

Kinderen zijn de volgende generatie. Door de geboortes van onze kinderen niet te registreren, brengen we niet alleen hun toekomst, maar ook de toekomst van ons land in gevaar, zegt Hon. Bernice Dahn, Minister van Gezondheid in Liberia. We hebben alles in het werk gesteld om de achterstand aan registraties van voor de ebola-epidemie in te halen en we werken samen met UNICEF en andere partners om de komende maanden een intensieve nationale campagne te voeren rond geboorteregistratie.

In Sierra Leone heeft het al geholpen

In buurland Sierra Leone, waar de ebola-crisis op gelijkaardige wijze het toch al fragiele gezondheidssysteem van het land verzwakte, werden onlangs ongeveer 250.000 kinderen geregistreerd tijdens een campagne van 5 dagen rond geboorteregistratie en poliovaccinatie. Een belangrijke realisatie voor de toekomst van dit land, waarmee tienduizenden kinderen gered werden van een leven in de marge van de samenleving. Maar er is nog veel werk aan de winkel!

Geen enkel kind zou deze vernedering moeten ondergaan of bescherming en basisdienstverlening die tot de rechten van elk kind behoren moeten missen, gewoon omdat hun identiteit niet officieel werd aangegeven, zegt Yett. Dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren.

Doe een gift voor de kinderen

Word Meter of Peter