Meer geld nodig voor Jemen, Belgische regering antwoordt

De hongersnood in Jemen kan volgens de Verenigde Naties weldra veertien miljoen inwoners treffen. Dat is de helft van de bevolking, zei VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock dinsdag 23 oktober 2018 aan de VN-Veiligheidsraad in New York. Lowcock riep op tot een humanitair bestand en vroeg 136 miljoen euro voor dringende humanitaire steun.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo geeft gehoor aan die oproep en trekt 5,5 miljoen euro uit voor humanitaire hulp. De middelen gaan naar UNICEF en het vluchtelingenfonds UNHCR. In een interview in “De Ochtend” (VRT- Radio 1) werd gevraagd naar een reactie van Geert Cappelaere, Regionaal Directeur voor UNICEF Midden Oosten.

Interview met Geert Cappelaere -“De Ochtend” (VRT- Radio 1) – 25/10/2018

Radio 1 : Hongersnood, kinderen sterven, … Wat zijn de grote noden in Jemen of waar loopt het fout?

Geert Cappelaere : Het loopt eerlijk gezegd overal fout. Er is amper toegang tot drinkbaar water voor de bevolking. Als we het over onderwijs hebben: vandaag zijn 2,5 miljoen kinderen in Jemen niet meer in staat om naar school te gaan. Meer dan de helft van de gezondsheidsvoorzieningen werken niet meer en uiteraard is er de oorlog die meedogenloos blijft doorgaan. We hebben over de laatste 4 jaar duizenden kinderen zien sterven in deze brutale oorlog.

Radio 1 : 5,5 miljoen euro van ons land voor UNICEF en UNHCR, wat gebeurt er met dat geld?

Geert Cappelaere : Eerst en vooral dank aan de Belgische regering en bevolking in naam van de miljoenen kinderen. Elke euro maakt een wereld van verschil. Voor UNICEF wordt dat geld gespendeerd enerzijds om kinderen te vaccineren met de basisvaccins en toegang te geven tot drinkbaar water en voedsel. We proberen ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen beschermd naar school kunnen blijven gaan. Het is dus 5,5 miljoen euro dat goed gespendeerd gaat worden voor de kinderen in Jemen.

Radio 1 : Weinig mensen hebben toegang tot de gezondheidszorg, hulporganisaties kunnen er moeilijk werken…. Hoe komt dat eigenlijk?

Geert Cappelaere : Enerzijds is er de oorlog die het heel moeilijk maakt om in bepaalde gebieden bijstand te gaan leveren. De helft van de gezondheidsvoorzieningen zijn niet meer operationeel onder meer omdat het gezondheidspersoneel niet meer betaald wordt in grote delen van Jemen. Veel van de faciliteiten zijn ook in de oorlog verwoest. Voor de bevolking zelf die in grote armoede leeft, is het ook vaak onmogelijk om naar gezondheidsvoorzieningen toe te gaan omdat ze zelfs de minimale middelen daartoe niet hebben. Vandaar dat ook een organisatie als UNICEF aan de meest arme bevolking in Jemen heel kleine bijdragen maandelijks geeft om op zijn minst vervoer te kunnen voorzien naar de gezondheidsvoorzieningen .

Radio 1 : Het concflict is daar nog volop gaande, 3 jaar oorlog al in Jemen. Is het nog duidelijk waarover het conflict gaat en wie tegenover wie staat?

Geert Cappelaere : Het is een brutaal conflict dat vanuit de ogen van kinderen een compleet zinloze oorlog is maar waar de kinderen wel de eerste slachtoffers van zijn. Het is een oorlog die ook belangen dient in de Golfstaten. We hebben Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten die een heel erg belangrijke rol spelen voornamelijk in de steun van de erkende regering in Jemen die zich momenteel ophoudt in het Zuiden. Het zijn rebellengroepen die het Noorden van het land en de hoofdstad bezetten. Het is echt vanuit het kinderperspectief een zinloze oorlog.

Ook uw hulp is meer dan welkom voor de kinderen van Jemen.

Help de kinderen van Jemen