Trefwoorden

Na de ebola epidemie zijn duizenden kinderen nog afhankelijk van zorg

Bijna 23.000 kinderen die één of beide ouders verloren door ebola in Guinee, Liberia en Sierra Leone zullen afhankelijk blijven van zorg en ondersteuning. Dat meldt UNICEF na de verklaring dat er geen gevallen meer zijn van de ziekte in West-Afrika.

Op 14 januari 2014 werd Liberia ebola-vrij verklaard, na de 42-daagse periode waarin er geen nieuwe ziektegevallen meer werden geregistreerd. Deze verklaring volgt op die van Guinee in december en Sierra Leone in november. In het land begint nu een periode van drie maanden met verhoogd toezicht.

“Het is een prestatie dat de epidemie is ingedamd, maar we mogen niet vergeten welke vreselijke gevolgen ebola heeft gehad voor deze landen”, zegt Manuel Fontaine, regionaal directeur voor UNICEF in West- en Centraal-Afrika. “Veel mensen blijven hieronder lijden, vooral de kinderen van wie het leven nog kwetsbaarder is geworden door het virus.”

De grote meerderheid van de kinderen waarvan de ouders of verzorgers zijn overleden door ebola, zijn opgenomen door hun familie of door leden van hun gemeenschap. Het is van cruciaal belang om hen na de noodfase te blijven helpen met financiële bijdragen, onderwijs, kleding, voedsel en de ondersteuning van nieuwe voorzieningen voor familiezorg.

Van de 28.637 mensen die werden geïnfecteerd door ebola in de twee jaar sinds de uitbraak, waren er 4.767 kinderen. In totaal stierven 11.315 mensen aan het virus waaronder 3.508 kinderen. Daarmee was 1 op de 4 sterfgevallen een kind.

Daarbij komt dat de 1.260 kinderen die de ziekte overleefden in de drie landen, nu geconfronteerd worden met zowel medische als sociale uitdagingen. Velen worstelen ermee hoe ze weer een plek vinden in hun gemeenschappen.

“Ebola was een verschrikkelijke ervaring voor kinderen”, zegt Fontaine. “We zijn het aan hen en aan de bevolking van Guinee, Liberia en Sierra Leone verplicht dat we hen blijven steunen nu ze zich herstellen van de verwoestende effecten die de ziekte had op hun levens.”

De steun van UNICEF voor de kwetsbare kinderen in de drie landen richt zich erop om systemen voor kinderbescherming te versterken. Dat betekent dat we nationale autoriteiten helpen om beschermende maatregelen te verstrekken. Het gaat om zaken als psychosociale ondersteuning, systemen om families te herenigen, tijdelijke of alternatieve zorg en landelijke en regionale netwerken die geweld tegen kinderen kunnen voorkomen of erop kunnen reageren. Deze kinderen lopen nu meer risico.

Aanvullend op deze ondersteuning van kinderbescherming, blijft UNICEF campagnes steunen die erop gericht zijn om waakzaamheid en bewustwording te behouden. Er worden snelle reactieteams ondersteund die in staat zijn om actief toezicht te houden, mensen kunnen mobiliseren, kunnen zorgen voor vroege isolatie en basisvoorzieningen kunnen verstrekken zoals gezondheidszorg, voeding, water, zeep en sanitaire voorzieningen.

 
Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld