Trefwoorden

Nepal: voor, tijdens en na de aardbeving

In april en mei 2015 werd Nepal getroffen door verwoestende aardbevingen : zo’n 9.000 mensen – waarvan een derde kinderen waren – kwamen om het leven. Duizenden mensen raakten gewond, honderdduizenden anderen raakten verstoken van basisgoederen. Op enkele minuten tijd veranderden de bevingen de huizen, de ziekenhuizen en de scholen in een hoop puin.

Na een natuurramp kunnen ziektes zich razendsnel verspreiden en de dodentol verder doen oplopen doordat de kinderen moeilijk drinkbaar water, toiletten en zeep vinden. Daarom ondersteunde UNICEF een nationale vaccinatiecampagne die 3,6 miljoen kinderen moest  beschermen tegen het risico van een polio-epidemie. Hiervoor hebben onze teams een trekking ondernomen door onherbergzame bergachtige  gebieden om de hardst getroffen kinderen in het epicentrum van de aardbeving te bereiken. Want geen enkel kind is voor ons te ver!

NÉPAL – Geen enkel kind is voor ons te ver. Wij zorgen voor vaccins voor álle kinderen, hoe moeilijk het soms ook is om hen te bereiken. ©UNICEF/Panday

UNICEF was op het terrein aanwezig vanaf dag één, en dit dankzij jou. Dankzij jouw steun konden we hulpgoederen stockeren, waardoor we vlug operationeel waren en de eerste hulp (drinkbaar water, sanitaire basisvoorzieningen en onderdak voor families die hun huis verloren) meteen ter plaatse kregen.

Dankzij jouw giften konden we noodhospitalen opzetten, dodelijke ziektes een halt toeroepen en kinderen beschermen tegen uitbuiting. De kinderen konden ook terug naar school en kregen psychosociale ondersteuning om de trauma’s die deze vreselijke natuurramp teweegbracht teboven te  komen. Het is dankzij jouw vrijgevigheid dat al deze acties mogelijk werden.

©UNICEF

VANDAAG

Drie jaar later is UNICEF nog steeds aanwezig in Nepal. Er is nog een lange weg af te leggen. We moeten het land en de kinderen voorbereiden zodat ze toekomstige natuurrampen het hoofd kunnen bieden. De kinderen leren op school bijvoorbeeld wat ze moeten doen in geval van een aardbeving, hoe ze moeten schuilen, enz. Door het “building back better” principe wordt het land beter heropgebouwd dan voorheen. De nieuwe infrastructuren kunnen de toekomstige aardbevingen weerstaan.

NÉPAL – Op school leren de kinderen wat te doen bij een aardbeving. ©UNICEF/Matas

Save

Save

Save

Save

Save

Save