Brussel, 22 maart 2021 - Volgens een nieuwe analyse van UNICEF leven wereldwijd meer dan 1,42 miljard mensen, waaronder 450 miljoen kinderen, in gebieden waar toegang tot zuiver water zeer beperkt of extreem beperkt is. Dit betekent dat 1 op de 5 kinderen wereldwijd niet over voldoende water beschikt om in hun dagelijkse behoeften te voorzien.
De analyse, die deel uitmaakt van het initiatief "Water Security for All", brengt gebieden in kaart waar de risico's van fysieke waterschaarste samenvallen met een slechte dienstverlening op het gebied van water. De gemeenschappen die in deze gebieden wonen, zijn afhankelijk van oppervlaktewater, onverbeterde bronnen of water waarvoor men langer dan 30 minuten onderweg is.
"De wereldwijde watercrisis komt er niet enkel aan, hij is er al. Klimaatverandering zal dit alleen maar erger maken," zei UNICEF Directeur Henrietta Fore. "Kinderen zijn de grootste slachtoffers. Wanneer waterputten opdrogen, zijn het de kinderen die school missen om water te halen. Wanneer droogte de voedselvoorziening doet afnemen, lijden kinderen aan ondervoeding en groeiachterstand. Wanneer overstromingen plaatsvinden, worden kinderen ziek door ziekten die door water worden overgebracht. En als er minder water is, kunnen kinderen hun handen niet wassen om ziektes te voorkomen.”
Uit de gegevens blijkt dat kinderen in meer dan 80 landen, in gebieden leven waar toegang tot zuiver water zeer tot extreem moeilijk is. Oost- en Zuidelijk Afrika heeft het hoogste percentage kinderen dat in dergelijke gebieden leeft, waar meer dan de helft van de kinderen - 58% - dagelijks problemen heeft met de toegang tot voldoende water. Het wordt gevolgd door West- en Centraal-Afrika (31%), Zuid-Azië (25%) en het Midden-Oosten (23%). Zuid-Azië telt het grootste aantal kinderen die leven in gebieden waar toegang tot water zeer kwetsbaar of extreem kwetsbaar is – het gaat om meer dan 155 miljoen kinderen.
In 37 "hotspot"-landen worden kinderen geconfronteerd met bijzonder schrijnende omstandigheden wat betreft absolute aantallen, het percentage getroffen kinderen, en waar dringend wereldwijde middelen, steun en actie moeten worden gemobiliseerd. Deze lijst omvat Afghanistan, Burkina Faso, Ethiopië, Haïti, Kenia, Niger, Nigeria, Pakistan, Papoea-Nieuw-Guinea, Soedan, Tanzania en Jemen.
De vraag naar water blijft dramatisch toenemen terwijl de voorraden slinken. Naast snelle bevolkingsgroei, verstedelijking, watermisbruik en -beheer, verminderen de beschikbare hoeveelheden veilig water nog meer door klimaatverandering en extreme weersomstandigheden, waardoor de wateronzekerheid toeneemt. Volgens een UNICEF-rapport uit 2017 zal in 2040 bijna 1 op de 4 kinderen wereldwijd in gebieden met extreem hoge wateronzekerheid wonen.
Hoewel het effect van waterschaarste door iedereen kan worden gevoeld, lijdt niemand meer dan de meest kwetsbare kinderen. Kinderen en gezinnen die in kwetsbare gemeenschappen leven, worden geconfronteerd met een tweesnijdend zwaard. Ze moeten omgaan met grote waterschaarste, terwijl zij over de minste watervoorzieningen beschikken. De toegang tot voldoende water is daardoor bijzonder gevoelig voor klimaatschokken en extreme gebeurtenissen.
Als reactie hierop lanceert UNICEF het initiatief “Water Security for All”, om ervoor te zorgen dat ieder kind toegang heeft tot duurzame en klimaatbestendige watervoorzieningen. Het initiatief is gericht op het mobiliseren van middelen, partnerschappen, innovatie en wereldwijde actie voor de regio’s waar de behoefte aan veilige, veerkrachtige en duurzame voorzieningen voor water, sanitaire voorzieningen en hygiëne het grootst en het dringendst zijn.
UNICEF werkt aan:
- Veilige en betaalbare drinkwatervoorzieningen: toegang tot veilige en betaalbare watervoorzieningen die duurzaam zijn, dicht bij huis en professioneel worden beheerd.
- Water- sanitaire- en hygiënediensten en gemeenschappen die bestand zijn tegen klimaatveranderingen: water, sanitaire voorzieningen en hygiënediensten die bestand zijn tegen klimaatschokken, werken met koolstofarme energiebronnen en die de veerkracht en het aanpassingsvermogen van gemeenschappen versterken.
- Vroegtijdige actie om waterschaarste te voorkomen: beoordeling van de hulpbronnen, duurzame wateronttrekking, efficiënt gebruik en vroegtijdige preventie- en waarschuwingsmechanismen.
- Samenwerking op het gebied van water voor vrede en stabiliteit: steun aan lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden, zodat een rechtvaardig beheer van water, sanitaire voorzieningen en hygiënische diensten de sociale cohesie, politieke stabiliteit en vrede vergroot; en samenwerking in conflictgebieden om aanvallen op water- en sanitaire infrastructuur en personeel te voorkomen.
"We moeten nu in actie komen om de watercrisis aan te pakken en te voorkomen dat het nog erger wordt", aldus Fore. "We kunnen alleen waterzekerheid voor ieder kind bereiken door innovatie, investeringen en samenwerking en door ervoor te zorgen dat diensten duurzaam zijn en bestand tegen klimaatschokken. We moeten nu in actie komen voor onze kinderen en onze planeet.”