UNICEF Zuid Soedan lanceert videoreeks over nachtmerries van kinderen ingelijfd in gewapende groepen en strijdkrachten. Bekijk hier de video's in het Engels.
“De nachtmerrie die me blijft achtervolgen is dat mijn vader wordt afgeslacht door de groep die me gevangen heeft genomen", zei Joseph (*) die pas 13 was toen hij werd ontvoerd en gedwongen om te vechten, nadat hij getuige was van de moord op zijn vader.
Juba - 10 februari 2021 - Joseph is één van de vijf kinderen in de videoreeks 'When I Close My Eyes', die door UNICEF Zuid Soedan wordt gelanceerd.
De serie richt zich op terugkerende nachtmerries als een veel voorkomende reactie bij kinderen die betrokken werden bij strijdkrachten en gewapende groepen. Ze hebben invloed op hun slaap, hun concentratievermogen en hun gedrag. De kinderen hebben vaak moeite op school, raken geïrriteerd en agressief, of raken volledig geisoleerd. Terwijl de wereld op 12 februari de Internationale Dag tegen het gebruik van Kindsoldaten herdenkt, benadrukt UNICEF de schadelijke gevolgen van gewapende conflicten voor kinderen.
"In tegenstelling tot de fysieke wonden, blijven de psychologische wonden vaak moeilijk te helen", zegt Andrea Suley, waarnemend UNICEF-vertegenwoordiger in Zuid-Soedan. “Om kinderen die door strijdkrachten en groepen werden ingezet te helpen bij het opnieuw opbouwen van hun leven en een toekomst voor zichzelf te creëren, moeten ze psychosociale ondersteuning en een adequate begeleiding krijgen. Zuid-Soedan heeft een vernietigd systeem voor geestelijke gezondheidszorg. Er is maar één psychiatrische afdeling met weinig bedden in het hele land en een beperkt aantal specialisten. Er kan echter veel worden gedaan op gemeenschapsniveau, met nauwgezette follow-up door maatschappelijk werkers. Zo profiteert ieder kind in het re-integratieprogramma dat wordt ondersteund door UNICEF gedurende drie jaar van een gespecialiseerde maatschappelijk werker.
"Sinds ik mijn maatschappelijk werker heb ontmoet, heeft ze me met veel dingen geholpen, daarom heb ik geen nachtmerries meer", zei Sara (*) Ze was pas 10 jaar oud toen ze werd gedwongen zich bij een gewapende groep aan te sluiten. Ze had meerdere keren per week nachtmerries na haar vrijlating.
“De kinderverhalen zijn getuigenissen die aantonen hoe belangrijk het is om de rekrutering en inzet van kinderen in gewapende conflicten te beëindigen. UNICEF dringt er bij alle partijen bij het conflict in Zuid-Soedan op aan om hun toezeggingen om de rechten van kinderen niet te schenden na te komen en de regering zorgt voor financiering voor de volledige uitvoering van het alomvattende actieplan tegen de ernstige schendingen van de rechten van kinderen in gewapende conflicten ', zegt Andrea. Suley.
UNICEF en partners, waar ze noodzakelijke steun krijgen zoals kleding, voedsel en toegang tot gezondheidsdiensten. Ze worden vervolgens geregistreerd en UNICEF spoort hun families op voor een eventuele hereniging. De kinderen ontvangen ook psychosociale ondersteuning en sociale en economische reïntegratiepakketten zoals een beroepsopleiding. UNICEF stelt voor elk kind een driejarig multisectoraal plan op om ervoor te zorgen dat het de nodige follow-up en ondersteuning krijgt.
(*) Naam veranderd