De eerste wereldwijde en regionale schattingen van UNICEF over seksueel geweld tegen kinderen laten zien hoe groot dit probleem is, vooral voor tienermeisjes. Meer dan 370 miljoen meisjes en vrouwen wereldwijd zijn slachtoffer van seksueel misbruik, wat neerkomt op 1 op de 8. Deze cijfers maken duidelijk hoe belangrijk het is om snel maatregelen te nemen om geweld en misbruik tegen kinderen te voorkomen en hen beter te ondersteunen.
Als we online of verbaal seksueel geweld meetellen, zonder fysiek contact, komt het aantal getroffen meisjes en vrouwen wereldwijd op 650 miljoen, oftewel 1 op de 5. In gebieden waar grote aantallen vluchtelingen wonen, lopen meisjes een nog groter risico. In deze context is meer dan 25% van de meisjes slachtoffer van verkrachting of aanranding tijdens hun jeugd.
Seksueel geweld tegen kinderen komt overal voor, ongeacht geografische, culturele of economische verschillen. In Afrika, ten zuiden van de Sahara, rijzen de cijfers de pan uit: 79 miljoen meisjes en vrouwen zijn slachtoffer, oftewel 22% van de vrouwelijke bevolking.
Andere cijfers:
• Oost-Azië en Zuidoost-Azië: 75 miljoen slachtoffers (8%).
• Centraal- en Zuid-Azië: 73 miljoen (9%).
• Europa en Noord-Amerika: 68 miljoen (14%).
• Latijns-Amerika en het Caribisch gebied: 45 miljoen (18%).
• Noord-Afrika en West-Azië: 29 miljoen (15%).
• Oceanië: 6 miljoen (34%).
Een piek tussen de 14 en 17 jaar
Het seksuele geweld komt het meest voor tijdens de jeugdjaren met een piek tussen de 14 en 17 jaar. Onderzoek laat ook zien dat kinderen die seksueel misbruikt zijn een groter risico lopen om later opnieuw slachtoffer te worden.
Overlevenden van seksueel geweld dragen vaak trauma's mee naar hun volwassen jaren. Dit kan leiden tot een groter risico op seksueel overdraagbare aandoeningen, drugsgebruik, sociaal isolement en mentale gezondheidsproblemen zoals angst en depressie. De gevolgen zijn ernstiger wanneer kinderen niet snel praten over hun ervaringen of het geweld voor zichzelf houden.
Jongens worden niet gespaard
Hoewel het probleem vooral jonge meisjes en vrouwen betreft, worden jongens ook niet gespaard. Geschat wordt dat 240 tot 310 miljoen jongens en mannen, ofwel 1 op de 11, in hun jeugd te maken hebben gehad met verkrachting of seksueel geweld. Als we seksueel geweld zonder lichamelijk contact meetellen, loopt dit aantal op tot 410 tot 530 miljoen.
De gegevens tonen aan dat er dringend meer wereldwijde actie nodig is om seksueel geweld tegen minderjarigen aan te pakken. De grote gaten in gegevens, vooral over gevallen met jongens en vormen van seksueel geweld zonder fysiek contact, benadrukken de noodzaak om meer te investeren in gegevensverzameling. Dit helpt ons de werkelijke omvang van seksueel geweld tegen kinderen beter te begrijpen.
• De sociale en culturele normen te veranderen die seksueel geweld mogelijk maken en kinderen ontmoedigen om hulp te zoeken.
• Elk kind relevante, toegankelijke en leeftijdsgeschikte informatie te geven, zodat ze seksueel geweld kunnen herkennen en melden.
• Zorgen dat elk minderjarig slachtoffer toegang heeft tot diensten die helpen bij gerechtigheid en die het risico op verdere schade verminderen.
• Wet- en regelgeving te versterken om kinderen te beschermen tegen alle vormen van seksueel geweld, ook binnen organisaties die met kinderen werken. Dit vereist investeringen in mensen, middelen en systemen om deze wetten te handhaven.
• Betere nationale datasystemen op te zetten om de vooruitgang te volgen en internationale normen, zoals de internationale classificatie van geweld tegen kinderen, te implementeren.