Secure payment
Update op 27 mei 2025
Een verwoestende aardbeving met een kracht van 7,7 magnitude trof Myanmar op 28 maart 2025, waardoor de situatie in het land nog verder verslechterde. De bevolking, die getekend is door meer dan 4 jaar conflict, verkeert nu in grotere nood dan ooit. De ramp, die ook Thailand trof, veroorzaakte wijdverspreide verwoesting in centraal Myanmar, vooral in de regio's Mandalay, Nay Pyi Taw, Sagaing, Bago en Shan. Volgens officiële cijfers zijn er sinds de ramp minstens 2.700 mensen omgekomen en meer dan 4.500 mensen gewond geraakt, waaronder veel kinderen. Het dodental zal naar verwachting stijgen naarmate de zoek- en reddingsoperaties doorgaan.
Een groot aantal gezinnen dat al in precaire omstandigheden leefde, kampt nu met enorme problemen, waaronder beperkte toegang tot drinkwater, gezondheidszorg en onderdak. Gezinnen die op de vlucht zijn, verblijven nog steeds in overvolle kampen, terwijl meer dan 50.000 huizen beschadigd of vernield zijn.
Gezondheids- en voedingsdiensten staan onder grote druk: meer dan 300 gezondheidsfaciliteiten zijn beschadigd of vernield, personeelstekorten zijn nog steeds voelbaar en de aanhoudende onveiligheid belemmert de activiteiten van gemeenschappen. Het onderwijs is ernstig ontwricht: meer dan 2.500 scholen zijn beschadigd of verwoest, waardoor tienduizenden leerlingen en leerkrachten ontheemd zijn geraakt.
Sinds het leger in februari 2021 de macht greep, is het aantal conflicten in Myanmar gestaag toegenomen. Halverwege 2024 waren meer dan 3,2 miljoen mensen op de vlucht, waarvan bijna 40% kinderen.
Als reactie op de ramp hebben we ons in eerste instantie gericht op het verstrekken van water, sanitaire voorzieningen en hygiënebenodigdheden (WASH). De eerste twee dagen na de ramp hebben we watertanks ingezet om de gemeenschappen van drinkwater te voorzien, en delen we zuiveringstabletten uit. Zo leverden we al meer dan 18.000 liter water aan meer dan 800 gezinnen in Pyinmana.
Daarnaast zorgen we voor medische benodigdheden, voedsel en bieden we extra ondersteuning aan de gezondheidsdiensten. Als onderdeel van een eerste reactie mobiliseren we hiervoor 80 ton extra levensreddende hulpmiddelen vanuit onze wereldwijde centra.
In de eerste dagen na de aardbeving geven we ook prioriteit aan het beschermen van kinderen. Zij hebben dringend een veilige plek en onderdak nodig, en mentale gezondheidszorg. Ook richten we ons op de aanpak van gendergerelateerd geweld. De humanitaire behoeften van de getroffen gemeenschappen zullen de komende weken nog verder toenemen, en UNICEF zal zijn respons voortdurend aanpassen aan de situatie.
“Terwijl UNICEF zijn acties opvoert en de internationale gemeenschap mobiliseert, zijn er dringend meer middelen nodig om de levens van kinderen en gezinnen te redden en te beschermen. Tegelijkertijd moeten humanitaire hulpverleners snel en veilig toegang krijgen tot de getroffen gebieden, zodat ze de bevolking hulp kunnen bieden”, betreurt Catherine Russell.
Met het oog op deze situatie roept UNICEF de internationale gemeenschap op om dringend tussenbeide te komen om vitale inspanningen voor kinderen en gezinnen te ondersteunen. De behoeften zijn enorm, vooral op het gebied van veilig water, medische zorg, bescherming, psychosociale hulp en onderwijs in noodsituaties.