Wanneer het totaal van je giften aan UNICEF jaarlijks minimum 40 euro bedraagt, heb je recht op een fiscaal attest. Je recupereert zo 45% van het gegeven bedrag.
Dit attest sturen wij je toe in maart van het jaar volgend op de gift(en), op tijd voor je belastingaangifte voor het afgesloten fiscaal jaar.
Op 6 februari werden Turkije en Syrië getroffen door een reeks dodelijke aardbevingen. Huizen werden verwoest, gezinnen raakten van elkaar gescheiden en er vielen tienduizenden dodelijke slachtoffers.
Kinderen verloren hun familie en vrienden. Hun huis, school en vertrouwde omgeving zijn verwoest en hun hele leven is ondersteboven gegooid.
Zes maanden later verblijven vele gezinnen nog altijd in noodopvangcentra. 3,7 miljoen kinderen in Syrië en 4 miljoen kinderen in Turkije hebben nood aan humanitaire hulp.
2,4 miljoen mensen in Turkije zijn nog altijd ontheemd door de aardbeving. 1,6 miljoen van hen verblijven in geïmproviseerde kampen met beperkte toegang tot basisdiensten zoals water, sanitair en sociale bescherming.
In zowat 40% van de gezinnen leefden kinderen al onder de armoedegrens in de regio in Zuidoost-Turkije die het zwaarst getroffen is door de aardbevingen. In de rest van het land gaat het om 32%. Zonder lokale en internationale hulp, in de vorm van financiële steun of toegang tot onderwijs, kan dit cijfer oplopen tot 50%.
Door de aardbevingen is het onderwijs van bijna 4 miljoen schoolgaande kinderen in Turkije in gevaar, waaronder 350.000 migranten- en vluchtelingenkinderen. Kinderen in een kwetsbare situatie die niet naar school gaan, lopen een verhoogd risico op geweld, gedwongen huwelijken en kinderarbeid.
In Syrië waren de infrastructuur en basisvoorzieningen al ernstig beschadigd door meer dan 12 jaar burgeroorlog. Door de aardbevingen in februari zijn scholen, gezondheidscentra en water- en rioleringsinfrastructuur verder verwoest. 6,5 miljoen mensen lopen daardoor een verhoogd risico op door water overgebrachte ziekten, zoals cholera.
Naar schatting 51.000 kinderen jonger dan 5 jaar lijden aan matige en ernstige acute ondervoeding en 76.000 zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten behandeld worden voor acute ondervoeding.
Het onderwijs van zowat 1,9 miljoen kinderen is verstoord door de aardbevingen. Veel scholen zijn verwoest of worden gebruikt als opvangplaats.
Vandaag zijn de kansen van Syrische kinderen om terug te keren naar een normaal leven ernstig in gevaar, wat resulteert in ongekende niveaus van traumatische stress.
Dankzij de massale steun kon de respons snel op gang komen. UNICEF is sinds dag één in de weer om kinderen en hun gezinnen aan beide kanten van de grens te bereiken met noodhulp.
Binnen de 48 uur na de aardbevingen bereikte UNICEF kinderen en hun families in Syrië met hygiënekits, drinkwater, medische zorg, vaccins en energierijke koeken.
Mobiele gezondheidsteams voeren gratis medische consultaties uit en voorzien gezinnen van de nodige medicijnen. Ook werd een vaccinatiecampagne opgezet om een uitbraak van cholera te voorkomen. 1.400 gezondheidswerkers en vrijwilligers zetten zich in en deden opvangcentra, kampen, markten en scholen aan met 1,7 miljoen doses.
In heel Syrië zet UNICEF zich samen met zijn partners in om kinderen te behandelen tegen ernstige acute ondervoeding.
Ook in Turkije werd het gezondheidssysteem ernstig ontwricht door de aardbeving. In samenwerking met de regering bereikten we 360.000 mensen met basisgezondheidszorg en leverden we vaccins, medicijnen en medisch materiaal.
Watersystemen zijn beschadigd, waardoor de toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen op vele plaatsen niet gegarandeerd is. Als mensen hun toevlucht zoeken tot onveilig water, vergroot het risico op door water overgebrachte ziekten en diarree, vooral bij kinderen.
In Syrië herstelde UNICEF de toegang tot veilig drinkwater voor bijna 765.800 mensen. We installeerden watertanks in 27 scholen en gaven zo toegang tot zuiver drinkwater aan 18.600 schoolkinderen. Ook herstellen we beschadigde watersystemen en rioleringsnetwerken .
In Turkije kregen met de steun van UNICEF in totaal bijna 1.4 miljoen mensen toegang tot veilig water via watertrucks, de levering van chloortabletten,
het testen van de waterkwaliteit en het watersysteem te repareren.
Wanneer noodsituaties het leven van kinderen verscheuren, maakt het herstellen van hun schoolroutine een wereld van verschil voor hun emotioneel welzijn.
UNICEF helpt kinderen en jongeren die getroffen zijn door rampen hun studies zo snel mogelijk weer op te nemen via tijdelijke onderwijsmaatregelen.
We leveren schoolbenodigdheden en sport-en spelpakketten in scholen en opvangcentra om kinderen de kans te geven door te leren. We zetten tenten en prefab klaslokalen op voor leeractiviteiten als inhaallessen en voorbereidingen op examens. UNICEF voorziet ook financiële hulp voor de heropbouw van scholen.
In Syrië heeft UNICEF het ‘learning cinema’ programma opgezet. Mobiele teams van opgeleide leerkrachten, uitgerust met een laptop, een projector en een draagbare stroombron, zetten 'leerbioscopen' op - videolessen en interactieve activiteiten om kinderen te helpen leerstof in te halen. Het programma voorziet ook in psychosociale ondersteuning aan de kinderen in de opvangkampen die hun thuis zijn verloren door de aardbeving.
Kinderen hebben hun hele wereld voor hun ogen zien instorten. Het is dan ook van het grootste belang hen de nodige stabiliteit te geven en hen te ondersteunen om hun trauma te verwerken om hun mentaal welzijn op lange termijn te garanderen.
We geven hen psychosociale ondersteuning, de mogelijkheid te spelen en te leren en voorzien in hun basisbehoeften te voorzien. We zetten kindvriendelijke ruimtes op, geven sessies voor ouders om ervaringen uit te wisselen en online opleidingen aan leerkrachten om kinderen te helpen met traumaverwerking op school.
Op vlak van kinderbescherming identificeren we niet-begeleide kinderen en herenigen ze met hun families. Ook voorzien we ondersteuning in cash zodat families in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien.
De weg naar herstel is lang en gezinnen zullen onze steun op lange termijn nodig hebben. Stijgende voedsel- en energieprijzen, het verlies van bestaansmiddelen en de beperkte toegang tot essentiële diensten, duwen honderdduizenden kinderen nog dieper in de armoede. Zonder financiële hulp en ondersteuning bij toegang tot onderwijs en andere basisdiensten lopen de kinderen een vergroot risico op uitbuiting en misbruik.