Op 7 november 2022 ging de COP27 van start in Sharm-el-Sheikh, Egypte. Het is de 27ste sessie van de 'Conference of the Parties' in het kader van het Klimaatverdrag.
Ook UNICEF België nam deel aan deze conferentie, waar het als lid van de Belgische klimaatcoalitie de focus legde op de impact van de klimaatcrisis op kinderen, jongeren en hun rechten.
UNICEF wees er al meermaals op dat de klimaatcrisis in de eerste plaats een kinderrechtencrisis is, een crisis die diverse kinderrechten ondermijnt en de vooruitgang op het vlak van welzijn van kinderen dreigt terug te draaien.
Er werd vooruitgang geboekt op COP27 ...
Er werd een stap richting klimaatrechtvaardigheid gezet met het besluit een fonds op te richten om landen te compenseren voor onherroepelijke verliezen en schade als gevolg van de klimaatcrisis, hoewel er nog grote vragen zijn rond het financieringsmechanisme.
We zagen de expliciete erkenning van het wereldwijde recht op een schoon, gezond en duurzaam milieu, en het belang daarvan in de context van klimaatactie.
Voor het eerst werden kinderen en jongeren formeel erkend als actoren van verandering. Regeringen worden opgeroepen om kinderen en jongeren te laten deelnemen aan het klimaatbeleid, hen een plek te geven in nationale delegaties en als onderhandelaar en hun recht om gehoord te worden (artikel 12) te respecteren. Belangrijk in dit kader is de Belgische handtekening voor de Verklaring rond Kinderen, Jongeren en Klimaatactie.
Maar die is onvoldoende:
COP27 heeft niet geleid tot een akkoord over een ambitieuzere, versnelde energietransitie om de limiet van een opwarming van 1,5-graden Celsius niet te overschrijden.
Ook zijn de lidstaten er niet in geslaagd eerder gedane beloften na te komen om de financiering voor ontwikkelingslanden te verhogen tot 100 miljard dollar per jaar. De toezegging die werd gedaan op COP26 om de steun voor klimaataanpassing te verdubbelen tot 40 miljard dollar per jaar tegen 2025, werd geschrapt.
Belangrijke beslissingen over een nieuwe collectieve gekwantificeerde doelstelling inzake klimaatfinanciering werden uitgesteld tot 2024, en er blijft ernstige verdeeldheid bestaan over de financieringsbronnen en beslissingen over de besteding ervan.