De al hachelijke omstandigheden waarin ze zich bevinden worden nog zwaarder door het winterse weer. Van november tot maart kan het in de regio steenkoud zijn. Kinderen wiens gezin met moeite het hoofd boven water kan houden, lopen het risico onvoldoende beschermd te zijn tegen barre weersomstandigheden bij gebrek aan degelijke winterkleding.

De kinderen wonen vaak in tijdelijke onderkomens, in tenten of onafgewerkte gebouwen, zonder verwarming of bescherming tegen koude en regen. Velen zijn gevlucht met niets anders dan de kleding die ze aan hadden en sommige kinderen lopen op slippers en zonder winterjas door de kampen, die steeds modderiger worden.

Gezinnen kunnen zich zelfs de meest essentiële benodigdheden niet veroorloven – zoals kledij, sjaals, handschoenen, schoenen, dekens of brandsof voor verwarming – om ervoor te zorgen dat hun kinderen het warm hebben. Door de kou en een gebrek aan medische zorg lopen ze het risico ziek te worden, met school te stoppen en zelfs te overlijden.

Amira moest samen met duizenden andere gezinnen haar huis in Afrin ontvluchten en alles achterlaten toen het geweld escaleerde. Ze wonen nu in een kamp op het platteland van Aleppo.   

 "We slapen dicht bij elkaar samen met onze pasgeboren baby om onszelf warm te houden," vertelt Amira.  
 "Als het regent, heb ik het gevoel dat ik niet kan ademen in de tent. De regen sijpelt binnen en we zijn steeds in de weer om ervoor te zorgen dat de weinige bezittingen die we hebben niet doorweekt raken." 

Waaruit bestaat de winterhulp van UNICEF?

Winterhulp is een belangrijk onderdeel van UNICEF’s noodhulpprogramma’s. Daarbij werken we nauw samen met lokale partners, om ervoor te zorgen dat we de meest kwetsbare mensen bereiken. Ook zijn onze winterprogramma’s gebaseerd op wat de kinderen het meest nodig hebben – of het nu gaat om warme kleren, dekens, financiële steun of diensten op vlak van gezondheid en onderwijs.

  • Paketten met winterkledij per leeftijd, met warme kleren, broeken, handschoenen, mutsen, sjaals en winterlaarzen.
  • Thermische dekens die kinderen om zich heen kunnen slaan in onverwarmde onderkomens
  • Ondersteuning in cash om basisbenodigdheden te kopen zoals brandstof voor de verwarming
  • Medisch materiaal wordt voorzien en mobiele gezondheidsteams worden ingezet om kinderen te behandelen als ze ziek worden, bijvoorbeeld door verkoudheden of longontstekingen.
  • Verwarming en tapijten in scholen en kindvriendelijke ruimtes, zodat kinderen in een warm klaslokaal de lessen kunnen volgen of kunnen spelen
  • Herstelwerk aan waterinfrastructuur om ervoor te zorgen dat vitale faciliteiten niet beschadigd geraken bij extreme koude.

Onze prioriteit ligt bij de meest kwetsbare kinderen, namelijk de jongsten, kinderen op de vlucht, de armste en kinderen  die op plaatsen wonen die het moeilijkst te bereiken zijn.

Families en lokale markten ondersteunen

Sinds 2015 koopt UNICEF meer dan 50% van de producten voor noodhulp ter plaatse aan in Syrië. De winterkleding wordt bijvoorbeeld bij 5 lokale Syrische bedrijven geproduceerd. Zo wordt de lokale economie gestimuleerd, komen de artikelen twee keer zo snel aan én beantwoorden ze beter aan lokale behoeften en voorkeuren.

Ook lanceerde UNICEF een innovatief e-voucher programma om families en lokale handelaars te ondersteunen. Gezinnen krijgen een slimme electronische betaalkaart. Hierop staat een bedrag dat afhankelijk is van het aantal kinderen en van hun hun leeftijd. De e-vouchers kunnen worden ingeruild in lokale winkels. Gezinnen kunnen hiermee winterkleding voor hun kinderen kopen, zoals een warme jas, een wollen trui, thermisch ondergoed, winterlaarzen,… Op die manier kunnen ouders en kinderen zelf de kleren uitkiezen die ze nodig hebben, wat hun gevoel van eigenwaarde ten goede komt.