Anjaramee is vier jaar oud en zit rechts op de foto, naast haar moeder Maho. Het meisje woont met acht broers en zussen in Maroalipoty, een plattelandsgemeenschap in het zuiden van Madagaskar. Ze is ernstig ondervoed en zwak omdat er niet genoeg voedsel en drinkwater is.  

Het heeft in deze regio al veel te lang niet geregend. De droogte wordt nog verergerd door het weerfenomeen El Niño en de zuidenwind die hier "Tiomena" wordt genoemd. De gevolgen voor de landbouw zijn verwoestend.

Deze zeboe-kar, waarvan de stad Ambovombe afhankelijk is voor haar watervoorziening, is in een zandstorm terechtgekomen veroorzaakt door Tiomena. 

Ajaramee's moeder Maho staat op de cassave plantage van de familie. Van de gewasen blijft amper iets over door de combinatie van wind en zand. "We hebben al een jaar niets kunnen oogsten en hebben bijna niets te eten," vertelt Maho, die zwanger is van haar elfde kind.

De droogte en de zandstorm brachten veel schade toe aan de plaatselijke landbouw. Voedsel is een luxe geworden in de regio Androy. Vandaag staat er alleen wat rijst op het menu van de familie van 12. 

Eén karige maaltijd per dag is niet genoeg voor een kind om een gezond te ontwikkelen op lichamelijk en geestelijk vlak. De VN waarschuwt voor hongersnood in dit gedeelte van het land. 
 

De familie moet elke dag zeven kilometer lopen om water te halen. Soms verkoopt Anjaramee’s vader, Damy, het water op de markt van Sarevalala aan mensen die niet zelf naar de waterput kunnen gaan. Op die manier kunnen ze wat geld verdienen.

Net als hen komen de meeste mensen uit de regio naar de Ampasipoty bron. Ze keren terug naar huis met watercontainers van 20 liter op de rug. Iedere dag zijn ze hiervoor 3 uur onderweg.

De prijs van een watercontainer van 20 liter ligt tussen de 500 en 2.000 Ariary. Dat is 0,11 - 0,45 euro, een bedrag dat de mensen hier alleen kunnen betalen in de meest extreme noodgevallen.

Elke dag verzamelen honderden mensen zich bij de Ampasipoty waterput. Het is de enige bron van zuiver water voor de 73 dorpen van Maroalopoty.

Mensen in andere dorpen graven grote gaten om aan water te geraken. Maar het water is vies en erg zout. Het is amper drinkbaar.
Het drinken van onveilig water is een van de belangrijkste factoren die diarree en vervolgens ondervoeding veroorzaken.

Elke week neemt Maho haar dochter Anjaramee mee naar het gezondheidscentrum in Maoralipoty, dat ondersteund wordt door UNICEF. Het meisje wordt er behandeld voor ondervoeding. Op woensdag is er ook een educatieve sessie voor ouders over gezonde voeding. Het personeel van het gezondheidscentrum legt dan uit waar je op moet letten om je kinderen gezond te houden.

Daarna worden Anjaramee  en de andere kinderen gewogen, gemeten en gecontroleerd op ondervoeding. Als ondervoeding wordt vastgesteld, wordt het kind onmiddellijk behandeld.

Anjaramee krijgt speciaal therapeutisch voedsel in het gezondheidscentrum. "Als ze de porties krijgt zoals wij voorschrijven, zal ze snel beter worden. Aangezien alles zonder complicaties verloopt, kan ze thuis blijven en moet ze alleen voor controle naar het gezondheidscentrum komen", legt Myriam, het hoofd van het gezondheidscentrum, uit.

Als er medische complicaties zijn, worden de kinderen doorverwezen naar het ziekenhuis in de hoofdstad van de regio Ambovombe, waar ze een intensievere behandeling krijgen.  

Deze 5 kinderen werden opgenomen met oedemen (vochtophoping) op het gezicht, de handen, enkels en voeten als gevolg van ondervoeding.

In het ziekenhuis krijgen ze therapeutische melk. Deze melk kan ook gegeven worden aan kinderen die te zwak zijn voor vast voedsel.
 
Vaha Anakivoe werkt als vrijwillige verpleegster in het ziekenhuis. Ze zorgt ervoor dat alle patiëntjes  hun voorgeschreven portie opeten. 

Maho zal elke week naar het gezondheidscentrum blijven gaan totdat de toestand van haar dochter Anjaramee verbetert en ze een gezond gewicht heeft bereikt.

  • Tussen januari en juni 2021 werden meer dan 40.000 ernstig ondervoede kinderen behandeld in deze regio, meer dan drie keer zoveel kinderen dan in dezelfde periode in 2020 werden opgenomen.
     
  • UNICEF geeft essentiële financiële bijstand (de zogenaamde shock responsive cash transfers) aan ongeveer 7.000 gezinnen, en in het bijzonder aan 21.000 kinderen. Deze hulp is bedoeld om ervoor te zorgen dat gezinnen niet overgaan tot nefaste overlevingsmechanismen, zoals het verkopen van hun vee of hun voedselconsumptie gevaarlijk verminderen.
     
  • In samenwerking met onze partners hebben we van januari tot juni 2021 zo'n 264.631 mensen bijgestaan die door de droogte waren getroffen, door water aan te leveren via watertrucks, waterpunten te bouwen en te herstellen, waterbonnen te voorzien voor gezinnen en de watervoorzieningsnetwerken uit te breiden.