1. Vaccins beschermen kinderen tegen ziekten en redden jaarlijks drie miljoen levens

Dit is Mariya uit Islamabad, Pakistan.

Ze toont het merkteken in inkt op haar vinger dat aangeeft dat ze een vaccin kreeg toegediend om haar te beschermen tegen polio, tijdens een nationale poliovaccinatiedag.

We zijn er nog nooit zo dichtbij geweest om polio helemaal uit te roeien. Sinds 1988 zijn al meer dan 2.5 miljard kinderen gevaccineerd tegen polio waardoor het aantal gevallen is gedaald met meer dan 99%. In 1988 waren er nog 350.000 gevallen van polio in 125 landen. In 2018 werden 33 gevallen gerapporteerd in twee landen – Pakistan en Afghanistan.

Vaccinatie tussen 2000 en 2017 resulteerde in een vermindering met 80% van overlijdens ten gevolge van mazelen.

Ook neonatale tetanus werd succesvol teruggedrongen en komt nog maar in 13 landen voor.  Kortom: vaccins werken.

Dankzij vaccinaties kunnen miljoenen kinderen als Mariya gezond en gelukkig opgroeien, beschermd tegen dodelijke ziekten.

2. Ondanks het bewezen feit dat vaccins levens redden, worden miljoenen kinderen wereldwijd niet gevaccineerd

In Kiribati, waar baby Tate woont, sterft 1 op de 18 kinderen voor hun vijfde verjaardag, vaak aan ziekten die makkelijk kunnen vermeden worden.

Jaarlijks lopen bijna 20 miljoen kinderen de voordelen mis van een gedeeltelijke of volledige vaccinatie. 

Daardoor zijn niet alleen zij, maar ook hun omgeving blootgesteld aan levensbedreigende ziekten. Naar schatting 1.5 miljoen kinderen onder de 5 jaar sterven aan vermijdbare ziekten zoals diarree, mazelen en longontsteking. Dit is onaanvaardbaar in een wereld waarin betaalbare vaccins bestaan die miljoenen levens kunnen redden.

Dankzij de vaccinaties die ze kreeg, is baby Tate beschermd en kunnen haar ouders opgelucht ademhalen. Eén klein prikje = een levensredder.

3. Mazelen maken wereldwijd een opmars

Voor de crisis in Syrië, behoorde de vaccinatiegraad in het land tot de beste in de regio. Door het aanhoudende conflict zijn deze cijfers gekelderd. Maar dankzij een nationaal opgezette vaccinatiecampagne, waarmee we 2 miljoen kinderen bereikten, is de driejarige Rahaf uit Aleppo nu veilig voor het potentieel dodelijke mazelenvirus. Het is alvast één zorg minder voor het meisje.

De veilige, doeltreffende en betaalbare vaccins hebben miljoenen levens gered in de voorbije twee decennia. Als de vaccinatiegraad echter daalt, kunnen ook de ziekten terugkomen.

Zelfs in landen waar de ziekte zo goed als onder controle was, maken mazelen een alarmerende comeback. Deze uitbraken kunnen voorkomen worden door een hoge vaccinatiegraad te handhaven.

4. Vaccinatie werkt als een beschermend schild voor de hele gemeenschap

UNICEF gezondheidswerker Sajeda werkt in het vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar in Bangladesh. Ze vaccineert de 13 weken oude Mohammed tegen een aantal ziekten, zoals difterie, kinkhoest en tetanus.

Als genoeg mensen in een gemeenschap gevaccineerd zijn, worden ziekten een halt toe geroepen of afgeremd. Een vaccinatiegraad rond de 95 procent zorgt voor groepsimmuniteit, omdat de ziekte dan niet kan circuleren. 

Door onze kinderen te vaccineren, beschermen we ook de meest kwetsbaren in onze omgeving, zoals pasgeboren baby’s. Zij hebben die hoge vaccinatiegraad heel hard nodig.

Pasgeboren baby’s lopen een hoger risico bij een lage vaccinatiegraad in een gemeenschap, aangezien ze nog te jong om zelf gevaccineerd te worden tegen heel wat dodelijke ziekten of om voldoende immuniteit te hebben opgebouwd.

Dankzij regelmatige vaccinatiecampagnes en gezondheidsmedewerkers als Sajeda, wordt jaarlijks het leven van miljoenen kinderen gered.

5. Vaccinatie staat centraal in het werk van UNICEF

José David Dominguez is 9 jaar oud en komt uit Venezuela. Hij is vergezeld van zijn moeder Yenni Dominguez en wacht om gevaccineerd te worden in een gezondheidscentrum in Ipiales, Colombia. Dit maakt deel uit van het regionale responsplan om kinderen en families uit Venezuela in de gastgemeenschappen te ondersteunen.

Jaar in jaar uit levert UNICEF vaccins aan voor 45% van alle kinderen wereldwijd. Zo kochten we in 2018 meer dan 2.35 miljard dosissen aan.

Als een van de grootste afnemers van vaccins, beschikt UNICEF over een unieke positie om de laagste prijs te onderhandelen. Door in grote hoeveelheden aan te kopen kunnen we de markt beïnvloeden, onze kosten verlagen, onze efficiëntie verbeteren en – het allerbelangrijkste – meer levens redden.

6. Ieder kind heeft recht op een goede gezondheid

In Ivoorkust wordt de vijfjarige Kelly gevaccineerd tegen polio tijdens een mobiele vaccinatiecampagne. Het is een manier om ervoor te zorgen dat ook kinderen die op afgelegen plekken wonen alle vaccins krijgen die ze nodig hebben en gezond blijven in de komende jaren.

Het recht op een goede gezondheid is opgenomen in het kinderrechtenverdrag.

Om dit recht te garanderen, streeft UNICEF naar een wereld waar geen enkel kind nog sterft aan oorzaken die kunnen vermeden worden. Daarom zetten we alles op alles om ieder kind te bereiken met levensreddende vaccins en een bescherming te garanderen tegen ziekten.

Samen met onze partners ondersteunen we vaccinatieprogramma’s in meer dan 95 landen. Het is een reusachtige opdracht die enkel mogelijk wordt gemaakt dankzij de vastberadenheid van duizenden vrijwilligers en gezondheidsmedewerkers.