Meer dan drie weken na de enorme explosie in de Libanese hoofdstad, kampen 300.000 mensen in Beiroet nog met een gebrek aan toegang tot zuiver water en sanitaire voorzieningen.
Hoewel de openbare waterinfrastructuur gelukkig slechts kleine schade heeft opgelopen en grotendeels functioneel blijft, hebben de explosies een toch al precaire situatie verergerd in termen van toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen in het grotere gebied van Beiroet.
Een aanzienlijk aantal watertanks en leidingsystemen in gebouwen nabij de explosie raakten beschadigd. Naar schatting 130 gebouwen in het getroffen gebied zijn volledig losgekoppeld van het hoofdwaternet en de watersystemen van meer dan 500 bewoonde gebouwen zijn beschadigd.
“Aangezien COVID-19-gevallen blijven toenemen, is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat kinderen en gezinnen wier leven op zijn kop werd gezet door de explosie, toegang hebben tot veilig water en sanitaire voorzieningen”, zei Yukie Mokuo, vertegenwoordiger van UNICEF in Libanon. “Wanneer gemeenschappen geen toegang hebben tot deze cruciale noodzaak, kan het risico op door water overgedragen ziekten, evenals COVID-19, enorm toenemen”, voegde ze eraan toe.
Nu veel gezinnen geen werkende aansluiting op de waterleiding hebben, vormt het gebrek aan veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen een toenemende zorg. Bovendien kopen veel huishoudens in getroffen buurten doorgaans water – in flessen of met vrachtwagens – en hebben ze te maken met problemen bij de toegang tot waterdiensten, vooral met stijgende zomertemperaturen, waarbij de prijzen waarschijnlijk ook zullen stijgen.
De situatie is bijzonder kritiek voor de naar schatting 300.000 mensen, waaronder ongeveer 100.000 kinderen, wiens huizen door de explosie beschadigd of vernield werden.
In de onmiddellijke nasleep van de explosie begon UNICEF samen te werken met partners om de schade aan kritieke waterinfrastructuur te beoordelen en kritieke noden aan te pakken. UNICEF en partners hebben de BML Water Establishment in Beirut Mount Lebanon ondersteund bij het beoordelen van schade aan openbare waternetwerken en bij het verlenen van ondersteuning bij reparaties.
UNICEF en partners hebben meer dan 100 gebouwen weer aangesloten op het openbare watersysteem en 570 watertanks geïnstalleerd. UNICEF leverde ook water aan de eerste respondenten en heeft meer dan 4.340 hygiënekits en 620 babypakketten uitgedeeld aan getroffen gezinnen, en zorgde voor watertransport naar 20 huishoudens en drie hubs van het Libanese Rode Kruis.
“Een van onze directe prioriteiten was ervoor te zorgen dat getroffen kinderen en gezinnen, evenals kritische eerstelijns hulpverleners, toegang hadden tot veilig water”, zei Yukie Mokuo. “In samenwerking met de relevante autoriteiten en onze partners hebben we meer dan 6.650 kinderen en hun families kunnen bereiken, maar er is zoveel meer te doen en tijd is van essentieel belang.”
UNICEF werkt ook aan het verstrekken van training en middelen voor het herstellen en onderhouden van water- en sanitaire infrastructuur.