Door COVID-19 zijn de gezondheidsdiensten verstoord. Ook heeft de ongerustheid bij vele ouders vorig jaar ertoe geleid dat de vaccinatiegraad bij kinderen sterk gedaald is. Volgens onze cijfers heeft 9,7% van de kinderen in Haïti geen enkele vaccinatie gekregen en is 58% niet volledig gevaccineerd. Van de kinderen die niet volledig gevaccineerd zijn, woont 42 procent in verarmde grootstedelijke gebieden, waar kinderen geen toegang hebben tot essentiële voorzieningen. Ze hebben het meest te lijden hebben onder geweld.

Deze daling in de vaccinatiegraad van kinderen heeft geleid tot een stijging van het aantal gevallen van difterie en een groter risico op een uitbraak van mazelen dit jaar. Kinderen die niet gevaccineerd zijn, zijn ook kwetsbaarder voor ondervoeding en lopen een groter gevaar eraan te overlijden.

Acute ondervoeding bij kinderen onder de vijf jaar is het afgelopen jaar met 61 procent toegenomen in Haïti. 217.000 Haïtiaanse kinderen lopen dit jaar het risico aan acute ondervoeding te lijden, vergeleken met 134.000 kinderen in dezelfde periode vorig jaa. In de eerste drie maanden van 2021 alleen al is het aantal opnames in ziekenhuizen van kinderen die ernstig acuut ondervoed zijn in heel Haïti gestegen met 26% ten opzichte van 2020.

Een op de vier Haïtianen kampt momenteel met acute voedselonzekerheid. Naar schatting 4,4 miljoen mensen in Haïti hebben momenteel te kampen met voedselonzekerheid, waaronder 1,9 miljoen kinderen. Het orkaanseizoen dat eraan komt, zal de toegang tot voeding de komende maanden waarschijnlijk nog meer bemoeilijken.
 

In 2020 behandelde UNICEF, samen met de overheid en zijn partners, 33.372 acuut ondervoede kinderen in heel Haïti door voedingsvoorraden en medicijnen te verstrekken. In juni 2021 zal UNICEF geen Ready-to-Use Therapeutic Food (RUTF) meer kinderen die aan acute ondervoeding lijden, omdat er onvoldoende financiering is. 

UNICEF heeft dringend 3 miljoen dollar nodig om essentiële voorraden en medicijnen aan te kopen en voor preventieve prgramma’s en levensreddende behandelingen. Zonder financiering zullen duizenden Haïtiaanse kinderen geen levensreddende hulp meer krijgen. 

"In een precaire omgeving als Haïti kan elk kinderleven dat we vandaag redden, morgen weer in gevaar zijn. Tenzij we verder gaan dan alleen ondervoeding te behandelen en het ook voorkomen," zegt Jean Gough. "Meer steun voor gezondheidszorg op gemeenschapsniveau zal het vertrouwen in routine-vaccinaties vergroten en elk gezin in staat stellen elke dag toegang te krijgen tot voedingsdiensten. Ik vond het bemoedigend om te zien hoe ouders hun kinderen lieten vaccineren in de gezondheidscentra. Goed gevoede, gezonde en gevaccineerde kinderen halen betere cijfers op school en worden productievere volwassenen. Bouwen aan de toekomst van Haïti op de lange termijn begint met het tegengaan van chronische ondervoeding vandaag."

Voor 2021 heeft UNICEF 48,9 miljoen dollar nodig om te voorzien in de humanitaire behoeften van 1,5 miljoen mensen in Haïti, waaronder meer dan 700.000 kinderen, een situatie die aanzienlijk is verergerd door de COVID-19-pandemie. Tot dusver is deze humanitaire oproep bijna volledig ondergefinancierd gebleven.