Koningin Mathilde is 'VN-Pleitbezorgster voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen' (SDGs) die de VN tegen 2030 willen waarmaken. Het is in dat kader dat de Koningin de aandacht wil vestigen op de acties van UNICEF en van de lokale overheden ter bescherming van de rechten van het kind en de vrouw. Op de missie naar Kenia werd ze vergezeld door haar dochter Prinses Elisabeth en de toenmalige voorzitter van de Raad van Bestuur van UNICEF België Roland Steisel.
Kenia in enkele cijfers
Kenia staat vandaag op de 179ste plaats (totaal 228 landen) in de Human Development Index (HDI). Deze VN welzijnindex meet voornamelijk armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting in een bepaald land of gebied.
- Bevolking: 26 miljoen inwoners
- Sterftegraad kinderen jonger dan 5 jaar: 46 per 1000 levend geboren
- Jaarlijks aantal kinderen die sterven: 68.882
- Percentage kinderen jonger dan 5 jaar wettelijk geregistreerd: 67%
- Percentage kinderen tussen 5 en 17 jaar die werken: 26%
- Percentage personen die geweld onder bepaalde omstandigheden verrechtvaardigd vinden: 42% vrouwen – 36% Mannen
- Percentage kinderen in basisonderwijs: 85% Percentage kinderen in secundair onderwijs: 36%
- Ondervoedingsgraad (gematigd en ernstig): 26%
Het vluchtelingenkamp Kakuma
Op dag 1 bezochten de koningin en de prinses het tweede grootste vluchtelingenkamp in Kenia, het Kakuma kamp in het Noord-westen van het land tegen de grens van Zuid-Soedan en Oeganda. Van de 180.000 mensen die in het kamp leven, zijn er ongeveer 60% jonger dan 18 jaar.
In het ontspanningscentrum Fuhara, dat vreugde betekent, ontmoetten de koningin en prinses de kinderen van Kakuma. In dit centrum kunnen de kinderen zich op creatieve manier ontspannen door te dansen, zingen, tekenen, …. Daardoor kunnen ze makkelijker bepaalde traumatische ervaringen beter verwerken.
Dankzij onder meer het werk van UNICEF hebben 80.000 kinderen in het vluchtelingenkamp Kakuma toegang tot onderwijs in een gezonde en veilige omgeving. UNICEF biedt tevens psyschosociale begeleiding aan kinderen die het nodig hebben.
De school van Kalobeyei ondersteund door UNICEF begeleidt 3.700 kinderen in het lager en 1.000 kinderen in het basisonderwijs. Er zijn 18 tijdelijke en 14 permanente klassen. Verder zijn in het gebouw alle nodige faciliteiten voorzien zoals lokalen voor administratie, WaSH (zoals aparte toiletten voor jongens en meisjes), een keuken, een opslagplaats voor schoolmateriaal, ….
Verder wordt in het kamp aandacht gevestigd op vormende en winstgevende activiteiten voor jonge moeders.
Dit programma, ondersteund door UNICEF en de Lutheran World Federation (LWF), geeft jonge mama’s de kans om hun studies af te maken en om competenties voor hun dagelijks leven te ontwikkelen.
De schoolkosten van deze jonge moeders worden betaald door UNICEF en LWF, waardoor ze hun studie kunnen voortzetten of kunnen kiezen voor opleidingen als kapper, in de confectie of als bakker. De jonge moeders genieten ook van een opvang dienst voor hun kinderen gedurende hun opleidingen.
Zelfs als de mama’s van verschillende regio’s of landen komen, hebben ze toch dezelfde sterkte en vastberadenheid. Hun opleiding duurt van 1 tot 3 maanden en de moeders ontvangen een certificaat na het afleggen van geschreven en praktische proeven. Pas na het behalen van deze examens ontvangen de moeders een complete set waarmee ze zichzelf kunnen vestigen en inkomstengenererende activiteiten kunnen ontwikkelen. Het holistische programma dekt alle behoeften van deze jonge moeders: opleiding, ontwikkeling van vaardigheden, empowerment, zorg voor jonge kinderen, versterking van hun positie in de gemeenschap en psychosociale ondersteuning.
Het centrum voor de bescherming en ontwikkeling van kinderen in Dagoretti
Op dag 2 bezochten Koningin Mathilde en haar dochter prinses Elisabeth het centrum voor de bescherming en ontwikkeling van kinderen in Dagoretti. Het centrum Dagoretti, gesitueerd op enkele kilometers ten westen van de hoofdstad Nairobi, wordt gesteund door UNICEF. Doel is de meest kwetsbare kinderen een tweede kans te geven. Het zijn dikwijls kinderen bloot gesteld aan gevaarlijke situaties of die zonder familie verder moeten. Het centrum richt op een sociale reïntegratie door scholing of reïntegratie in hun familie of gemeenschap.
Dagoretti biedt een veilige thuis aan de kinderen en adolescenten. Ze krijgen maaltijden, lessen om schoolachterstand in te halen en professionele cursussen in functie van de kennis en talenten die ze elk apart blijken te bezitten. Daarnaast kunnen ze ook muziek of toneel spelen en sport beoefenen. Door hun moeilijke startjaren in het leven, hebben ze dikwijls veel te verwerken. Het personeel van het centrum moedigt hen aan hierover met elkaar en met specialisten te praten, zodat ze voort kunnen in het leven en de moeilijke moment achter zich kunnen laten.
Bezoek van een lagere en middelbare school in een Masai-gemeenschap
Op de laatste dag van de missie reisden Koningin Mathilde en Prinses Elisabeth naar de Kajiado-regio. Daar kregen ze een beter zicht op de context die speelt in landelijke gemeentes bij schadelijke praktijken als genitale verminking en kindhuwelijken.
Veel scholen uit Masai-gemeenschappen werken nauw samen met de overheid, UNICEF en andere partners als World Vision om kinderen te beschermen tegen deze schadelijke praktijken. De partners helpen kinderen ook om zich opnieuw te integreren in hun thuis en/of school. Koningin Mathilde en Prinses Elisabeth leerden een aantal interessante dingen bij uit de gesprekken met de kinderen, de leraar-redders en de sociale werkers tijdens de bezoeken.
De uitwisseling bracht de dubbele rol van scholen naar voren: ze bieden niet alleen toegang tot onderwijs, informatie rond hygiëne en seks, psychologische steun en sanitaire diensten, maar ook een omgeving die beschermt tegen geweld, uitbuiting en mishandeling.
Ontmoeting met een familie van de Masai-gemeenschap
Bij hun ontmoeting met een Masai-gezin, stelden de Koningin en haar dochter vast welke uitdagingen de Masai ondervinden, en over welke middelen ze beschikken om ze het hoofd te bieden. UNICEF sensibiliseert Masai-gezinnen rond schadelijke praktijken als te vroeg trouwen en genitale verminking bij vrouwen. Deze praktijken zijn nog sterk aanwezig in de gemeenschap. De inspanningen werpen vruchten af: de familie met wie onze vorstin praat, steunt haar dochter en geeft voorrang aan haar opleiding, rechten en toekomst.
Communautaire gespreksessie over de schadelijke praktijken
Aan het einde van deze derde dag namen Koningin Mathilde en Prinses Elisabeth deel aan een discussie met ongeveer twintig leden van de Masai-gemeenschap, geanimeerd door Community Change functionarissen. Zo kregen de Koningin en de Prinses een overzicht van de schadelijke praktijken in het dorp en de omliggende gemeenschappen van de Kajiado-regio, en van de huidige inspanningen van UNICEF en World Vision om ze tegen te gaan.