Een van de eerste dingen die UNICEF doet in noodsituaties, is polyvalente humanitaire tenten opzetten. Zo zorgen we ervoor dat kinderen en hun families een veilige plek hebben.
Van de buitenkant zien de witte tenten met het blauwe UNICEF-logo er niet bijzonder uit, maar voor kinderen op de vlucht zijn ze een veilige haven.
De ene tent is een klaslokaal – in een noodsituatie vaak de enige plek waar ze nog naar school kunnen. Een andere tent is ingericht als hospitaal. Kinderen krijgen er gezondheidscheck-ups en worden er gevaccineerd. Nog een andere tent is een kindvriendelijke ruimte, waar vermoeide vluchtelingenkinderen kunnen spelen en hun verhaal kunnen doen. In alle tenten vinden ze de broodnodige bescherming.
De tenten die we tot nu gebruiken, werden 20 jaar geleden ontworpen. Ze hebben jarenlang gediend, maar het onvoorspelbare klimaat, stelt nieuwe vereisten aan de tenten. Om ervoor te zorgen dat ze blijven staan in extreme weersomstandigheden, dat kinderen zich kunnen blijven concentreren op de les als het buiten 40° is, maar ook als het -15° is, en dat ze eenvoudig en snel kunnen opgezet worden, waren verbeteringen nodig.
Het co-creatieproces
Geen enkele tent op de markt beantwoordde aan de meer dan 1000 vereisten die werden opgesteld. Daarom besloot het innovatiecentrum van UNICEF in Kopenhagen nauw samen te werken met industriële partners om de nieuwe tenten te ontwikkelen en de best mogelijke, meest duurzame oplossingen te vinden aan de laagst mogelijke prijs.
Via een proces van trial-and-error ontwikkelden we samen prototypes, die werden getest in laboratoria, zoals in de Jules Verne-windtunnel in Frankrijk, waar wind op orkaanniveau en temperaturen onder het vriespunt werden gesimuleerd om de duurzaamheid, de thermische prestaties en de ventilatiesnelheid van de tenten te testen.
UNICEF testte de prototypes ook samen met de fabrikanten op het terrein, om te kijken of de tenten noodsituaties en verschillende klimaten aankunnen: in Oeganda voor hete en droge omstandigheden, op de Filipijnen voor tropische vochtigheid en in Afghanistan voor de bittere vrieskou. Door mee te gaan op het terrein werd het voor de ontwerpers en producenten ook uiterst tastbaar hoe belangrijk deze tenten wel zijn.
Het eindproduct
Na een co-creatieproces van 2 jaar zijn de High Performance Tenten klaar. Ze voldoen aan alle 1000 vereisten en worden gemaakt door 3 verschillende fabrikanten, om te garanderen dat er altijd aan de vraag kan worden voldaan tijdens iedere noodsituatie.
- Een nieuw verankeringssysteem zorgt ervoor dat de tent goed vastzit, in alle soorten ondergrond. De tenten zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals hevige wind en regen en dikke pakken sneeuw;
- De tenten hebben rechte wanden zodat ze 20% meer nuttige oppervlakte hebben en dus meer volume;
- Een drielaags venstersysteem met muggengaas, transparante folie en een volledige dekking, zorgt voor verlichting, ventilatie en bescherming;
- Een schaduwnet zorgt dat de temperatuur in de tent in warme gebieden onder controle is. Door een isolerende vloerbedekking voldoen de tenten ook in een koude klimaat;
- De tenten zijn verpakt in kleinere paketten zodat ze lichter zijn en gemakkelijker te transporteren zijn naar moeilijk bereikbare plaatsen.
- De tenten worden geleverd met een uitgebreide, duidelijke handleiding en zijn makkelijk op te zetten in 90 minuten.
- De tenten hebben een zonnekit en een elektrische kit, die op het net kan worden aangesloten of op een generators, zodat er ’s nachts verlichting is, wat zorgt voor een verbeterde veiligheid;
- De harde vloeren kunnen toegevoegd worden als de tents als hospitaal worden gebruikt. Ze zijn makkelijk te reinigen zijn zodat er geen vuil en modder in de tent komt. Zachte wandbedekking is voorzien als de tent als kindvriendelijke ruimte wordt ingezet.
Door een tyfoon raakte ze ontheemd. Ze woont nu in een kamp dat werd geselecteerd om de prototypes te testen, waardoor ze de lessen in betere omstandigheden kan volgen.
UNICEF stelt nu alles in het werk om het project wereldwijd uit te rollen. De tenten zullen een enorme positieve impact hebben op UNICEF’s werk in noodsituaties wereldwijd en het leven van kinderen op de vlucht een stukje comfortabeler maken.