Wanneer het totaal van je giften aan UNICEF jaarlijks minimum €40 bedraagt, heb je recht op een fiscaal attest. Je recupereert zo 45% van het gegeven bedrag.
Dat attest sturen wij je in maart van het jaar volgend op de gift(en) in kwestie toe, op tijd voor je belastingaangifte voor het afgesloten fiscaal jaar.
Update 30/11/2023
Onze collega's ter plaatse werken nu 24/7 om zoveel mogelijk levensreddende voorraden Gaza binnen te brengen waar dit logistiek mogelijk is.
80 UNICEF - vrachtwagens stonden al voor het staakt-het-vuren aan de grens met Gaza te wachten, volgeladen met drinkwater, materiaal om sanitaire voorzieningen te herstellen en verstreken, medicijnen en hygiëneproducten. De afgelopen dagen konden al 100 vrachtwagens de grens met Egypte oversteken en hulp bieden aan honderdduizenden mensen.
- We deelden medicijnen en verbandmateriaal uit aan ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen.
- We screenen kinderen op ondervoeding en voorzien waar nodig meisjes en jongens van therapeutische voeding.
- We voorzien kinderen van drinkwater. Nog voor het staakt-het-vuren voorzagen we 560.000 meisjes en jongens in de Gazastrook van drinkbaar water. Nu, tijdens het staakt-het-vuren, leverde UNICEF nog eens 2,9 miljoen flessen drinkwater aan 1,4 miljoen mensen.
- We deelden hygiënekits aan 83.000 mensen met zeep, douchegel en afwasmiddel.
Maar het is niet genoeg. UNICEF herhaalt de oproep om deze humanitaire pauze te laten overgaan in een duurzaam staakt-het-vuren.
De cijfers zijn ontstellend. In de Gazastrook zijn al meer dan 5300 kinderen gedood en 8663 gewond en dit aantal stijgt ieder dag. Dit betekent dat er elke dag meer dan 420 kinderen worden gedood of gewond raken in Gaza.
Het geweld tegen kinderen strekt zich uit tot buiten de Gazastrook. Meer dan dertig Israëlische kinderen zijn gedood, terwijl er minstens twintig nog steeds gegijzeld worden in de Gazastrook – hun lot is onbekend. Op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, zijn minstens 56 kinderen gedood en 450.000 kinderen hebben humanitaire hulp nodig.
In Gaza is de humanitaire situatie meer dan kritiek: drinkwater en voedsel raken op, chaos en paniek nemen toe en vrachtwagens met hulpgoederen worden maar mondjesmaat toegelaten.
Luchtaanvallen en bombardementen hebben ziekenhuizen en scholen verwoest. Minstens 221 scholen en ruim 177.000 woningen zijn beschadigd of vernield. 12 van de 35 ziekenhuizen in Gaza – die ook worden gebruikt als schuilplaats voor mensen die hun huizen zijn ontvlucht – functioneren niet langer. Alle aanvoerroutes zijn afgesneden. Kinderen en families in Gaza hebben bijna geen voedsel of water meer, ze hebben geen toegang meer tot medicijnen of ziekenhuizen en de brandstof raakt op.
Brandstof is van het grootste belang voor het functioneren van essentiële faciliteiten zoals ziekenhuizen, ontziltingsinstallaties en waterpompstations. Op de neonatale intensive care afdelingen liggen meer dan 100 pasgeborenen, waarvan sommigen in couveuses liggen en afhankelijk zijn van mechanische beademing, waardoor een ononderbroken stroomvoorziening een kwestie van leven of dood is.
Gaza is een kerkhof geworden voor duizenden kinderen. En toch zijn het niet alleen de bombardementen die levensbedreigend voor hen zijn. De meer dan een miljoen kinderen in Gaza hebben ook een gebrek aan water.
De Gazastrook heeft geen beken, rivieren of andere betrouwbare waterbronnen en is daarom uitsluitend afhankelijk van zeewater. Speciale ontziltingsinstallaties, ondersteund door UNICEF, filteren het water. Door een gebrek aan brandstof en electriciteit werkt op dit moment geen van de zes installaties.
De waterproductiecapaciteit ligt op 5% van het normale niveau en de 2,3 miljoen inwoners van Gaza moeten overleven met 3 liter water per persoon per dag.
Kinderen drinken zout of vervuild water, met nierproblemen, diarree en uitdroging tot gevolg. Tenzij de toegang tot schoon water wordt hersteld, zullen meer mensen, waaronder kinderen, ziek worden of sterven aan uitdroging of door water overgedragen ziekten.
Ongeveer een miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht, waarvan bijna de helft kinderen, en velen schuilen in overvolle opvangplaatsen met zeer beperkte toegang tot water en sanitaire voorzieningen - omstandigheden die vooral gevaarlijk zijn voor jonge kinderen.
Het aanhoudende conflict in de Gazastrook stelt kinderen niet alleen bloot aan fysiek gevaar, maar ook aan onvoorstelbare emotionele en psychologische schade die nog generaties lang voelbaar zal zijn. Voor deze nachtmerrie begon hadden al 800.000 kinderen in Gaza – dat zijn 3 kinderen op 4 – nood aan psychosociale hulp.
Nesma, een UNICEF-collega, vertelde over haar vierjarige dochter Talia die ernstige symptomen van stress en angst vertoont. Ze trekt haar haren uit en krabt zichzelf tot bloedens toe. Maar op dit moment heeft ze niet de mogelijkheid om zich te bekommeren om haar mentale gezondheid. “Ik blijf tegen mezelf zeggen: “Nesma, zorg dat ze dit overleven. Eens dit allemaal voorbij is, kan ik op zoek naar mentale steun en medische zorg.”
Nog voor de escalatie van het geweld hadden al veel kinderen in Gaza te kampen met groeiachterstand en bloedarmoede door ondervoeding. Op dit moment is de voedselonzekerheid bijzonder groot en lopen vooral kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, een verhoogd risico op ondervoeding en de gezondheidsproblemen die daarvan het gevolg kunnen zijn. Door de oorlog zijn de lopende voedingsprogramma’s bovendien ernstig verstoord voor naar schatting 337.000 kinderen jonger dan vijf jaar en 155.000 zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.
Medewerkers van UNICEF blijven ter plaatse om te voorzien in de eerste behoeften van kinderen. Net als de bevolking van Gaza, werden ook onze collega's gevraagd de stad te verlaten, maar we blijven in het zuiden van de Gazastrook om kinderen verder te helpen, met onder andere medische benodigdheden, hygiënekits en brandstof.
UNICEF blijft zich inzetten om de toegang tot zuiver water tijdelijk te herstellen voor 1 miljoen mensen in Deir Al Balah, Khan Younis en Rafah, waaronder meer dan 560.000 kinderen, door brandstof en waterzuiveringsmateriaal aan te leveren.
We leverden al medische benodigdheden en medicijnen aan ziekenhuizen, maar gezien het hoge aantal gewonden, raken ziekenhuisbedden en essentiële (anesthetische) medicijnen, snel op.
Verder voorzag UNICEF ondersteuning in cash om meer dan 22.000 mensen, van wie de helft kinderen, te helpen water en voedsel te kopen, we organiseren dagelijks activiteiten voor ontheemde kinderen en voorzien psychosociale ondersteuning. Ook werken we samen met partners om de gezondheidszorg in zowel het noorden als het zuiden van Gaza te ondersteunen.
UNICEF en partners dringen aan op meer toegang om dringend water, medicijnen, gezondheidszorg en essentiële diensten te kunnen leveren
Sinds de escalatie van het conflict op 7 oktober mag maar een beperkt aantal vrachtwagens met humanitaire hulp de Gazastrook in. Tot nu toe (31 oktober) kregen maar 217 vrachtwagens de toestemming om de Gazastrook binnen te rijden. Voor voldoende bevoorrading van water, voedsel, medicijnen en brandstof zijn minstens 100 vrachtwagens per dag nodig. De tekorten in Gaza leiden tot paniek en chaos onder de bevolking.
Via de 25 vrachtwagens van UNICEF konden we hulpgoederen leveren in Gaza, zoals hygiënekits en flessenwater voor 55.000 mensen. We leverden medicijnen en medisch materiaal aan het Nasser ziekenhuis in Khan Younis voor naar schatting 165.000 mensen.
Deze levering van water in beperkte hoeveelheden zal levens redden, maar de onmiddellijke behoeften blijven immens - niet alleen op vlak water, maar ook van voedsel, brandstof, medicijnen en essentiële goederen en diensten. Als we geen regelmatige aanvoer van humanitaire hulp kunnen garanderen, is de dreiging van mogelijk dodelijke epidemieën zeer reëel.
UNICEF gaat door met het aanleveren van extra noodvoorraden in Egypte en blijft aandringen op veilige, duurzame humanitaire toegang om levensreddende hulp te kunnen bieden aan kinderen in nood. Humanitaire hulpgoederen moeten kinderen en families in nood veilig kunnen bereiken, waar ze zich ook bevinden, in overeenstemming met het humanitair oorlogsrecht.
Niets kan het doden, verminken of ontvoeren van kinderen rechtvaardigen. Het gaat om een ernstige schending van het internationaal humanitair recht. We roepen alle partijen op om kinderen niet als doelwit te gebruiken en alle noodzakelijke maatregelen te nemen om hun bescherming tijdens de vijandelijkheden te garanderen.
Daarnaast zijn er de berichten over de ontvoering van kinderen. De ontvoering van kinderen door een partij betrokken in het conflict is een ernstige schending het internationaal humanitair recht. Het nemen van gijzelaars is onder alle omstandigheden verboden. UNICEF roept op tot de onmiddellijke en veilige vrijlating van alle gijzelaars.
Ook de berichten over de kinderen en vrouwen die gedood zijn en gewond raakten na de verwoestende aanval op het Al Ahli ziekenhuis in de Gazastrook tonen de dodelijke impact van dit conflict op de kinderen en hun families. Aanvallen op burgers en civiele infrastructuur, zoals ziekenhuizen, zijn onaanvaardbaar en moeten onmiddellijk stoppen.
UNICEF verwelkomt de overeenkomst tot een tijdelijk staakt-het-vuren, maar om te zorgen dat kinderen overleven en om effectief hulp te kunnen bieden, is een humanitaire pauze gewoonweg niet voldoende.
UNICEF blijft oproepen de vijandelijkheden onmiddellijk te staken, de bescherming van de kinderen te waarborgen en ervoor te zorgen dat humanitaire hulp veilig en op tijd bij kinderen in nood kan worden gebracht.